Πραγματοποιήθηκε σήμερα το 20ο Συνέδριο της ΕΑΑ στις Κάννες (Γαλλία) με κυρίαρχα θέματα την ανάδειξη νέας διοίκησης για το διάστημα 2007-2011, αλλά και την υπερψήφιση μιας σειράς προτάσεων του Συμβουλίου προς τις 50 Εθνικές ομοσπονδιες μέλη, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση του ευρωπαϊκού στίβου.

Αντιπροσωπεία του ΣΕΓΑΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ Βασίλη Σεβαστή συμμετείχε στις εργασίες της ΕΑΑ, όπου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις. Η πρόταση για πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανά δύο χρόνια είναι πλέον γεγονός, αφού αυτό ήταν επιθυμία εκτός του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης και μεγάλων εμπορικών συνεργατών της ΕΑΑ.

Η πρόταση για διαξαγωγή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κάθε δύο χρόνια συγκέντρωσε 47 ψήφους υπέρ, ενώ καταψηφίστηκε μόνο από 3 Εθνικές ομοσπονδίες. Η διοργάνωση θα γίνεται τα ζυγά έτη (συμπεριλαμβανομένης και της χρονιάς των Ολυμπιακών Αγώνων, με πρώτη χρονιά να συμπίπτει η διεξαγωγή τους με τους Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο).

Όταν συμπίπτει την ίδια χρονιά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με Ολυμπιακούς Αγώνες θα γίνεται τις ίδιες ημερομηνίες με τα τράιαλς των ΗΠΑ (κατά κανόνα τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου), θα διαρκεί 5 ημέρες (Τετάρτη με Κυριακή) και την 1η μιάμιση ημέρα θα γίνονται μόνο προκριματικά αγωνισμάτων και στη συνέχεια οι ημιτελικοί και τελικοί.

Το ευρωπαϊκό Κύπελλο Στίβου με ψήφους 44 υπέρ και 6 κατά, θα μετονομαστεί σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων και θα διεξάγεται σε 2 ημέρες. Θα περιλαμβάνει όλα τα αγωνίσματα εκτός από 10 χλμ, βάδην, και τα Σύνθετα, θα γίνεται την ίδια περίοδο με το εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, οι ομάδες θα κατατάσονται σε 3 κατηγορίες και θα γίνονται τα δρομικά αγωνίσματα με ημιτελικούς και τελικούς.

Στο «European Athletics Team Championships», το οποίο θα διοργανώνεται όπως γινόταν με το ευρωπαϊκό κύπελλο επίσης για εθνικές ομάδες, θα υπάρχει ενιαία βαθμολογία για άνδρες και γυναίκες κάθε χώρας. Ετσι, οι ομάδες που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες. Την Σούπερ Λίγκα, αποτελούμενη από 12 ομάδες, την Πρώτη Κατηγορία, επίσης με 12 ομάδες, και την Δεύτερη Κατηγορία, στην οποία θα μετέχουν όλες οι υπόλοιπες ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους. Θα υπάρχει, βάσει της βαθμολογίας, το σύστημα ανόδου/καθόδου στις κατηγορίες (από 3 μεταξύ Σούπερ Λίγκας και Πρώτης Κατηγορίας και από 2 μεταξύ Πρώτης και Δεύτερης Κατηγορίας).

Επίσης στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου προστίθεται και η κατηγορία Νέων ανδρών – γυναικών (κάτω των 23 ετών) με τις αποστάσεις στα 8 χλμ και στα 6 χλμ αντίστοιχα.

Ακομη, καθορίστηκαν οι πόλεις και οι τόποι που θα διεξαχθούν το διεθνές καλεντάρι και το συνέδριο της ΕΑΑ τα δύο επόμενα χρόνια. Το 2008 η σύνοδος για το Καλεντάρι θα γίνει τον Οκτώβριο στο Αμστερνταμ. Τον Απρίλιο του 2009 το Συνέδριο της ΕΑΑ θα πραγματοποιηθεί στη Λωζάνη και το καλεντάρι στο Μίσκολτς της Ουγγαρίας.

Στο μεταξύ, έγινε δεκτή η αίτηση της ομοσπονδίας του Μαυροβουνίου και έγινε επίσημα μέλος της ΕΑΑ, μετά την αποχώρηση της χώρας από την ένωση με την Σερβία, ενώ δεν πέρασε η πρόταση για είσοδο και τρίτης γυναίκας μέλους του Συμβουλίου της ΕΑΑ.

Στις αρχαιρεσίες τώρα, ο Ελβετός πρόεδρος της ΕΑΑ Χάνσιοργκ Βιρτζ επανεξελέγη στη θέση του για μία ακόμη θητεία, αφού άλλωστε ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος, όπως έγινε και με τον Τσέχο Ταμία, Κάρελ Πίλνι.

Τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων κατέλαβαν οι Σβέιν Αρνε Χάνσεν (Νορβηγία) και Χοσέ Λουίς ντε Κάρλος (Ισπανία), ενώ τα 13 μέλη του Συμβουλίου που εξελέγησαν είναι οι: Τζόναθαν Εντουαρτς (Βρετανία), Ντομπρομίρ Καραμαρίνοφ (Βουλγαρία), Χόρχε Σαλτσέδο (Πορτογαλία), Φραντσέκο Αρέζε (Ιταλία), Αντι Πιλακόσκι (Φινλανδία), Σίλβια Μπάρλαγκ (Ολλανδία), Λιουντμίλα Ολιγιαρ (Λετονία), Φρανκ Χένσελ (Γερμανία), Φιλίπ Λαμπλίν (Γαλλία), Βαντίμ Ζελιτσένοκ (Ρωσία), Σαλί Μουνίρ Γιαράς (Τουρκία), Τάραλφ Νίλσον (Σουηδία) και Γιάνες Αλιάνσιτς (Σλοβενία).

Ο Ελληνας εκπρόσωπος Ευάγγελος Μελιγκουνάκης δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Προηγούμενο άρθροΌρια/Προϋποθέσεις Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων 2007 (Ντέμπρετσεν)
Επόμενο άρθροΔιασυλλογικό πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ Α – Κέρκυρα