Όπως ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία, γίνεται εξειδίκευση και αυστηροποίηση των μέτρων που αφορούν στις μετακινήσεις των πολιτών, την τηλεργασία και την ατομική άθληση.

Θα ισχύει για όλη την Επικράτεια ξεκινώντας “από την Παρασκευή (13/11), μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6”

update 26/11 : Τα μέτρα παρατείνονται έως τις 7/12.
update 03/12 : Τα μέτρα παρατείνονται έως τις 14/12.
update 11/12: Τα μέτρα παρατείνονται έως τις 7/1
– η απαγόρευση ξεκινάει από τις 10μμ (αντί για 9μμ).

Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση διευκρινίζεται ότι αυτή ΔΕΝ αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών“.

Και πάλι κάποια θέματα δεν είναι ξεκάθαρα:

  • Το “ΔΕΝ αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων” μπορεί να ερμηνευτεί λάθος όπως είναι γραμμένο.
  • Αναφέρονται συνθέσεις έως 3 άτομα και όχι ανά 2, μάλλον εντάσσοντας προπονητή σε αυτές χωρίς να είναι σαφές κι εκεί, όπως και γενικότερα τι ισχύει τελικά για τους προπονητές σε κάθε περίπτωση.
  • Ως προς την άθληση διαπιστώνουμε πως αποτελεί σύσταση κι όχι υποχρέωση να είναι κοντά στην οικία (και δεν αναφέρονται όρια Δήμου πχ στις περιπτώσεις αυτές).
  • Όμως ως προς τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων που εξαιρούνται, η ΓΓΑ πρόσφατα γνωστοποίησε σε διευκρινιστικές οδηγίες, σχεδόν κρυμμένες στην ιστοσελίδα της καθώς δεν βγήκαν και σε δελτίο Τύπου, πως “ισχύει η μετακίνηση για ατομική άθληση (SMS με τον κωδικό «6») ώστε να μεταβαίνουν οι αθλούμενοι και αθλητές σε γειτονικές αθλητικές εγκαταστάσεις, εντός του Δήμου κατοικίας τους”

Ως γνωστόν ο στίβος, με περιορισμό 60 ατόμων, ανήκει στις εξαιρέσεις, προφανώς πλεόν θα πρέπει οι εγκαταστάσεις του να κλείνουν ως τις 9μμ και ακόμα νωρίτερα ώστε να υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 9μμ για επιστροφή στο σπίτι.
Βέβαια στα Στάδια είναι ελεγχόμενη η κατάσταση και δεν θα έπρεπε να υπάρχει τέτοιο θέμα. Επίσης, εντός κι εκτός Σταδίων, πολύς κόσμος για επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους δεν μπορεί να αθληθεί πριν τις 8-9μμ. Το ποιοί αθλούνται είναι άλλωστε μάλλον εύκολα αντιληπτό.

Εντωμεταξύ πολλά Δημοτικά Στάδια ακόμα δεν έχουν καν ανοίξει, χωρίς σαφή αιτιολόγηση και πολλοί Δήμοι δεν έχουν διαθέσιμες εγκαταστάσεις.
Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που υπεύθυνοι έχουν μείνει λανθασμένα σε παλαιότερες οδηγίες και αναφέρουν επίσημα ή δημόσια πχ πως υπάρχει οδηγία να κλείσουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ή δεν επιτρέπουν σε αθλούμενους πρόσβαση, δημιουργώντας πρόβλημα ακόμη και σε αθλητές προ-Ολυμπιακής ομάδας.

Περί μάσκας

Να σημειωθεί πως για τη μη χρήση μάσκας κατά την άθληση, αναφέρεται μεν από τη ΓΓΑ ειδικά για τις εξαιρούμενες οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης,
αλλά για τους εξωτερικούς δημόσιους χώρους όταν γίνεται σωματική άσκηση δεν υπάρχει κάπου επίσημα πέραν δηλώσεων του κ.Χαρδαλιά στις 23/10 ότι “από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας εξαιρούνται όσοι βρίσκονται σε ανοικτό χώρο, επιδιδόμενοι σε σωματική άσκηση, κατά μόνας ή σε ομάδες.” Γενικά πάντως δίνεται οδηγία στην Αστυνομία πως για όσους αθλούνται δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
(Το διοικητικό πρόστιμο είναι 150€)

Προηγούμενο άρθροΣε Πόλη και Ρώμη τα μεθεπόμενα ευρωπαικά
Επόμενο άρθροΜε τις προδιαγραφές της EAA για Torun

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ