Όπως αναφέρει ο ΣΕΓΑΣ, υπάρχει έγγραφο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που βάζει σε αμφισβήτηση το παγκόσμιο ρεκόρ K20 (αναγνωρίζονται σε Α/Γ και Κ20 ως παγκ.ρεκόρ) την επίδοση της Ελίνας Τζένγκο κατά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ20 στα Ιωάννινα (->εδώ) κι αυτό έχει να κάνει με τη διαδικασία του doping control που είναι προαπαιτούμενη για την αναγνώριση (δεν υπάρχει θέμα για την επίδοση ως πανελλήνιο ρεκόρ Κ20)

Η Τζένγκο που ήταν εξαρχής διαθέσιμη, ακολουθώντας τις οδηγίες που της δόθηκαν, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα στα Ιωάννινα, μετέβη στην Πάτρα όπου πέρασε την επόμενη ημέρα τον έλεγχο.
Καθώς ο έλεγχος έγινε σε άλλη πόλη και όχι εκείνη την ώρα με δειγματολήπτρια, το ρεκόρ είναι …στον αέρα.

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε μέσω ΣΕΓΑΣ ο εθνικός προπονητής, αλλά και η αθλήτρια με ανάρτηση στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και από πλευράς ΕΣΚΑΝ μέσω του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων (δεν υπάρχει στην επίσημη σελίδα του, που …φέτος δεν έχει πάντως κάποια ανακοίνωση).

“Εκφράζω τη μεγάλη μου λύπη για την απόφαση της WA να μην αναγνωριστεί το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο. 
Η αθλήτρια ήταν από την πρώτη στιγμή διαθέσιμη για να υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ και δεν έχει την παραμικρή  ευθύνη για την τόσο δυσάρεστη αυτή εξέλιξη.

Η πραγματικότητα είναι ότι το ΕΣΚΑΝ δεν επέλεξε να στείλει κλιμάκιο δειγματοληπτών στο συγκεκριμένο Πρωτάθλημα για να πραγματοποιηθούν έλεγχοι, ενώ όλες οι προσπάθειες που κάναμε, σε συνεργασία με τον κύριο Στάθη Κουκέα συντονιστή επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΚΑΝ, αμέσως μετά την επίτευξη του ρεκόρ για να πραγματοποιηθεί έλεγχος την ίδια ημέρα, με κλιμάκιο δειγματοληπτών είτε από τη Θεσσαλονίκη, είτε από την Πάτρα, για τεχνικούς λόγους – και χωρίς ευθύνη του ΣΕΓΑΣ- , δεν απέδωσαν.  Έτσι, η αθλήτρια ταξίδεψε την επόμενη ημέρα στην Πάτρα και υποβλήθηκε σε έλεγχο εκεί, εντός 24 ωρών από τη διεξαγωγή του αγώνα.

Η  WA θα ενημερωθεί άμεσα για τα πραγματικά περιστατικά, που καταδεικνύουν ότι τόσο η αθλήτρια όσο και η Ομοσπονδία δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο και ελπίζω ότι το θέμα θα επανεξεταστεί”

“Στο πανελληνιο πρωτάθλημα κ20 στα Ιωάννινα αναδείχθηκα πρώτη στον ακοντισμό νεανίδων με νικητήρια βολή στα 63,96. Βολή που αποτέλεσε τόσο πανελληνιο όσο και νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Παρόλα αυτά όμως με θλίψη ενημερώθηκα σήμερα πως η επίδοση μου δεν ίσχυσε λόγω της καθυστέρησης του ντόπινγκ κοντρόλ καθώς δεν υπήρχε επιτελείο δειγματοληπτών στο πανελληνιο πρωτάθλημα. Αμεσως μετά την επίδοση μου ήμουν έτοιμη να εκπληρώσω τον οποιοδήποτε έλεγχο μου ζητούνταν κάτι το οποίο μου ζητήθηκε την άλλη μερα. Εγω ακολούθησα όλες τις οδηγίες του εθνικού προπόνηση ο οποίος επικοινώνησε και ειδοποίησε την ΕΣΚΑΝ για την επίδοση μου απευθειας μετα τον αγώνα μου.

Η δουλεια μου δεν είναι να αποδίδω ευθύνες ούτε να εξαπολύω κατηγορίες παρόλο που η δημιουργηθείσα κατάσταση βλάπτει έμενά. Εχω πίστη τόσο στην ομοσπονδία όσο και στους αθλητικούς θεσμούς της χώρας για την επίλυση του θέματος που έχει προκύψει”

Σχετικά με τον έλεγχο ντόπινγκ της αθλήτριας Ελίνα Τζένγκο, κατόπιν του παγκοσμίου ρεκόρ Κ20 που πέτυχε στο οικείο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, στα Ιωάννινα, το ΕΣΚΑΝ ανακοινώνει τα εξής, για την αποκατάσταση της αλήθειας:

Υποχρέωση ελέγχων από το ΕΣΚΑΝ, βάσει νόμου (3057/2002), υπάρχει μόνο για τα Πανελλήνια πρωταθλήματα της ανώτατης ηλικιακής κατηγορίας κάθε ερασιτεχνικού αθλήματος. Ως εκ τούτου, δεν βρισκόταν συνεργείο δειγματοληπτών στα Ιωάννινα, ούτε είχε ενημερωθεί το ΕΣΚΑΝ από τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, πριν από τους αγώνες, για την αναγκαιότητα της παρουσίας του.

Το βράδυ του Σαββάτου 01/08, το ΕΣΚΑΝ ενημερώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ για την επίτευξη της επίδοσης και την ανάγκη διενέργειας ελέγχου ντόπινγκ στην αθλήτρια εντός 24ώρου.

Με δεδομένη τη μη διαθεσιμότητα γυναίκας Υπευθύνου Ελέγχου Ντόπινγκ (Υ.Ε.Ν.) στην περιοχή των Ιωαννίνων, εξετάστηκαν διάφορες εναλλακτικές και προκρίθηκε η μετάβαση την επομένη, Κυριακή 02/08, της αθλήτριας στην Πάτρα, όπου ήταν διαθέσιμη Υ.Ε.Ν. του ΕΣΚΑΝ, η οποία και πραγματοποίησε τον απαραίτητο έλεγχο τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα.

Κατόπιν αυτών, ουδεμία ευθύνη φέρει το ΕΣΚΑΝ για την μη αναγνώριση του παγκοσμίου ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο, όπως έσπευσε να ανακοινώσει ο ΣΕΓΑΣ ως «Πόντιος Πιλάτος»

Το ΕΣΚΑΝ εκφράζει τη λύπη του για τη δυσμενή εξέλιξη, καθώς τέτοιες επιδόσεις και εθνικές επιτυχίες μας αφορούν όλους και στο μέτρο της ευθύνης του καθενός, άπαντες οφείλουν να δρουν για το όφελος του ελληνικού αθλητισμού με απόλυτη υπευθυνότητα.

Δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε στο πλευρό της αθλήτριας μας για την αναγνώριση της Παγκόσμιας επίδοσής της.

Τι ορίζουν οι κανονισμοί

Σύμφωνα με τους κανονισμούς Αγώνων, στο κεφάλαιο 3 (Άρθρο 260) για τα Παγκόσμια Ρεκόρ, τα οποία υφίστανται για Α/Γ και για την κατηγορία Κ20, αναφέρεται στο 21.3.5 πως ο αθλητής που επιτυγχάνει Παγκόσμιο Ρεκόρ υποχρεούται “να υποβληθεί στο τέλος του αγωνίσματος σε έλεγχο ντόπινγκ, ο οποίος θα διενεργείται σύμφωνα με τους Κανονισμούς και τις Διατάξεις Αντι-Ντόπινγκ που ισχύουν τη στιγμή εκείνη. Το δείγμα ή τα δείγματα που συλλέγονται θα αποστέλλονται για ανάλυση σε ένα εργαστήριο διαπιστευμένο από τη WADA και το αποτέλεσμα ή τα αποτελέσματα θα αποστέλλονται στη Μονάδα Ακεραιότητας για να προστεθούν στις υπόλοιπες πληροφορίες που απαιτούνται από τους Κανονισμούς και τις Διατάξεις για την επικύρωση του Ρεκόρ.”

Τι εφαρμόζεται σε ελέγχους και ρεκόρ

Για τα πανελλήνια ρεκόρ κατηγοριών δεν είναι απολύτως απαραίτητος από τον ΣΕΓΑΣ ο έλεγχος doping- ενώ είναι για τα ρεκόρ Α/Γ καθώς και για επίτευξη ορίων μεγάλων διοργανώσεων.

Ωστόσο και πολλούς λόγους θα έπρεπε μάλλον τόσο να απαιτείται έλεγχος σε επιτεύξεις ρεκόρ και στις αγωνιστικές κατηγορίες, όσο και να διασφαλίζεται η παρουσία και ο έλεγχος (και μάλιστα όχι μόνο σε διακριθέντες) στα πανελλήνια πρωταθλήματά τους και σε αξιολογημένους κι άλλους μεγάλους αγώνες.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ομοσπονδία των ΗΠΑ ζητάει από τους αθλητές που επιχειρούν καταρρίψεις ρεκόρ να ειδοποιούν εγκαίρως την αρμόδια αρχή (USADA).

Προηγούμενο άρθροΣαν τον παλιό καλό καιρό στο Μονακό στις 14/8
Επόμενο άρθροΤα γεγονότα μετά το ρεκόρ – Η ανακοίνωση ΣΕΓΑΣ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ελίνα, κυριε Μποτσκαριώβ, πρώτα απ’ολα συγχαρητηρια! είμαστε μαζί σας! Αυτο ηταν χτυπημα κατω απ’τη ζώνη, ή τουλαχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ.. Μεγαλη πίκρα οπως και να’χει. Νιωθω την αναγκη παντως να εξάρω την αξιοπρέπειά σας και να ευχηθω αλλά και συναμα να εκφρασω την πεποίθηση οτι με τη σκληρή δουλειά που κανετε και με την πίστη που εχετε στο Θεό και την οποία ομολογείτε οποτε σας δινετε η ευκαιρία, κατι που προσωπικα μου αρεσει τοσο πολύ, θα εχετε σιγουρα πολύ καλυτερα αποτελεσματα σύντομα! Σας ευχομαι δύναμη υγεία και υπομονή. Η δικαίωση των κοπων σας θα ερθει, με μαθηματική ακρίβεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ