Ο Περικλής Ιακωβάκης είχε εκλεγεί το 2014 στην επιτροπή αθλητών Ευρώπης και εδώ και 3 μήνες είναι επικεφαλής της.
Πλέον η εκπροσώπηση των αθλητών θα είναι άμεση με παρουσία του στα συμβούλια της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας (2 φορές το χρόνο και 2 φορές σε επιτροπή αγώνων και στο συμβούλιο) ενώ στη συνεδρίαση του Vilnius στις 14/10, πρόθεση της ΕΑΑ είναι να έχει και ψήφο.
Υπάρχει δε και πρόταση κοινής συνεδρίασης με την Επιτροπή αθλητών της IAAF στο τέλος του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Λονδίνο.

Η εκπροσώπηση των αθλητών και στις οικείες Ομοσπονδίες είναι επίσης επιθυμητή από την ΕΑΑ. Αντίστοιχα δηλαδή να υπάρχει φωνή αθλητών, θεσμοθετημένη, μέσα στα ΔΣ των Ομοσπονδιών και να υπάρχει όπως αρχίζει να συμβαίνει στην ΕΑΑ, ένας θεσμικός ρόλος, με καταγραφή στα πρακτικά.

Στην Ελλάδα είχε δημιουργηθεί μάλιστα και με τον Ιακωβάκη μέλος της, μια επιτροπη αθλητών, η οποία όμως μην έχοντας κάποια ουσιαστική ισχύ αλλά και ανταπόκριση, μετά από λίγο καιρό διαλύθηκε (δείτε->εδώ).

Στο ποιες είναι οι προτεραιότητες και που θα υπάρχουν προτάσεις από πλευράς αθλητών σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και μελλοντικά πλάνα της ΕΑΑ (δείτε->εδώ), ο Περικλής Ιακωβάκης μας έδωσε αρκετές πληροφορίες στο stivoz.gr :

-Ένας πρωταρχικός άξονας είναι η καταπολέμηση του doping που προβληματίζει ιδιαίτερα την ΕΑΑ και το στίβο.
Το “I Run Clean” θα πάρει και μορφή διαδικτυακής ενημέρωσης, με ορίζοντα να γίνει και υποχρεωτική για όλους. Κάποιοι επιφανείς πρώην πρωταθλητές θα είναι πρεσβευτές, με τα ονόματα των Andreas Thorkildsen και Paula Radcliffe να είναι πρώτα. Θα υπάρξει και επιδίωξη κάθε Ομοσπονδία να έχει έναν δικό της αναγνωρισμένο πρεσβευτή.
Ως προς τη διαδικασία ελέγχων υπάρχουν σκέψεις προυποθέσεων για συμμετοχή στις μεγάλες διοργανώσεις πχ 5 ελέγχων ή 2 εξωαγωνιστικων τουλάχιστον.

-Τα Rankings και η διαδικασία πρόκρισης στην κορυφαία Ευρωπαική διοργάνωση (δείτε->εδώ) είναι ένα ακόμα σημείο συνεχούς συζήτησης που οι αθλητές θα δίνουν προτάσεις. Η στατιστική ανάλυση προχωράει και αναμένεται ενημέρωση

– Η μορφή των υπόλοιπων αγώνων και διαφοροποιήσεις σε αυτούς και σε αγωνίσματα είναι ένα μεγάλο θέμα με πολλές προτάσεις.
Κυρίως η διεξαγωγή ευρωπαικων φεστιβάλ, αγώνων με ευρύτερο χαρακτήρα αλλά και πιο ελκυστικών στο κοινό είναι μείζον θέμα. Ακόμα και εναλλακτικές μορφές, μια λογική που έγινε πχ σστους αγώνες Nitro με Bolt (δείτε->εδώ)
Αγώνες σκυταλοδρομιων και μεικτών ανδρών-γυναικών είναι στα άμεσα πλάνα, με το επόμενο ευρωπαικό ανωμάλου να έχει πιθανότατα τέτοιο!

-Τα θεματα διαφημίσεων και χορηγών και ta advertising regulations απασχολούν ιδιαίτερα τους αθλητές, ιδίως όταν διαφέρουν οι ατομικοί και από τους εκάστοτε επίσημους χορηγούς. Υπάρχει η πρόταση για δυνατότητα προβολής ατομικής χορηγίας σε κάποιο πλαίσιο που να μπορεί να έχει στη φανέλα του ο αθλητής.
Επίσης για τους αθλητές υπάρχουν και διάφορα οικονομικά θέματα με πριμ, αμοιβές manager κ.α.

– Η αποκατάσταση elite αθλητών σε πεδία που να παραμένουν και να συνεχίζουν να προσφέρουν στο χώρο είναι κάτι που εξετάζεται, πιθανότατα με υποτροφίες και ειδικά προγράμματα σε συγκεκριμένους αθλητικούς τομείς

-Το θέμα που έχει τεθεί με τα ρεκόρ Ευρώπης (δείτε->εδώ) είναι ακόμα κάτι που προχωράει

Κλείνοντας ο Περικλής Ιακωβάκης μας είπε πως “η εκπροσώπηση στο ΔΣ της ΕΑΑ από ένα μέλος της επιτροπής αθλητών, ήταν παλιό αίτημα (από την επιτροπή του 2006). Είναι σημαντικό να αποδείξουμε πως με την ενεργή συμμετοχή μας στα κέντρα αποφάσεων μπορούμε να οδηγήσουμε το άθλημα που αγαπάμε σε ένα καλύτερο μέλλον.”

Επίσης, έκανε ένα κάλεσμα, όποιος αθλητής έχει κάποιο σοβαρό θεσμικό πρόβλημα ή πρόταση μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του στο email του: periakov@gmail.com

Προηγούμενο άρθροΔεύτερη η Γκούσιν στο NCAA – Ξανά νίκες K.Williams, Cheserek – Μεγάλες επιδόσεις Coleman, Kerley
Επόμενο άρθροΚαλή αρχή η Αναγνωστοπούλου στα Κανάρια – Ακολουθεί το χειμερινό ρίψεων στη Θεσσαλονίκη

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είναι γνωστό ότι χρόνια τώρα η ΔΟΕ, η IAAF, η EAA έχουν θεσμοθετήσει την επιτροπή αθλητών (με εκλογή) και τη στενή συνεργασία μαζί της, ώστε οι πρωταγωνιστές του αθλητισμού να ακούγονται από τους ιθύνοντες των φορέων του. Σίγουρα τα αποτελέσματα ήταν θετικά και γι’ αυτό πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία καθιέρωσε τη συμμετοχή του επικεφαλής της δικής της επιτροπής αθλητών σε συγκεκριμένες συνεδριάσεις του συμβουλίου της ΕΑΑ. Το ότι το 2013 η πρωτοβουλία του νέου (τότε) προέδρου του ΣΕΓΑΣ για αντίστοιχη “επιτροπή επιλέκτων αθλητών” και στην Ελλάδα δεν είχε συνέχεια και δεν λειτούργησε μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους… Ένας απ’ αυτούς είναι ότι σε πολλούς τομείς στη χώρα μας λείπει το πνεύμα ή η παιδεία (η κουλτούρα όπως συνήθως λέγεται) συνεργασίας και ομαδικής δουλειάς, δηλ. επεξεργασίας κάποιων θεμάτων και ανάδειξης των προτεραιοτήτων. Συνήθως χρειάζεται χρόνος για να εμπεδωθεί τέτοια αντίληψη σε πολλά πρόσωπα, απαιτείται προσπάθεια με κάποια διάρκεια. Δεν ξέρω τις σκέψεις σήμερα της ηγεσίας του ΣΕΓΑΣ, αλλά ίσως θα άξιζε να επαναφαρθεί με κάποιο τρόπο, πάνω σε νέα βάση, αν φυσικά έχουν διπαιστωθεί οι λόγοι που δεν επέτρεψαν να παίξει κάποιο ουσιαστικό ρόλο η επιτροπή που τότε είχε εκλεγεί. Αυτό που νομίζω πάντως ότι πρέπει να αποφευχθεί είναι η εμπλοκή της “επιτροπής αθλητών” (για την Ελλάδα μιλάω) σε ζητήματα τοπικιστικής μικροπολιτικής ή συμφερόντων, διαφορών σωματείων κ.α. Αναφορές προβλημάτων, αιτήματα-προβλήματα γενικού ενδιαφέροντος, γνώμες και προτάσεις για βελτίωση της λειτουργίας του αθλήματος πρέπει να είναι οι στόχοι μιας επιτροπής αυτής της μορφής, που θα βοηθά ίσως το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ να έχει ευρύτερη και βαθύτερη γνώση κάποιων θεμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ