
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις» έχει εισαχθεί στο Κοινοβούλιο και η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την ψήφισή του, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου.
-> Περιληπτική αναφορά
-> Δελτίο Τύπου ΓΓΑ
Σημειώνεται πως μεταξύ των τροποποιήσεων διατάξεων είναι ότι “οι εν ενεργεία αθλητές θα μπορούν να ασκούν παράλληλα προπονητική δραστηριότητα, αρκεί να είναι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή, σύμφωνα με τα όσα νομίμως ισχύουν. Εξακολουθεί να μην επιτρέπεται η δυνατότητα ενός αθλητή να είναι προπονητής στην ίδια ή σε άλλη ομάδα της κατηγορίας, στην οποία αγωνίζεται”
Αρκετές είναι οι τροποποιήσεις σε θεσμικά και διοικητικά θέματα κι ορισμένες εξ αυτών έχουν προκαλέσει αντιδράσεις κι από πλευράς ΕΟΕ και ΣΕΓΑΣ.
Παναγόπουλος: “Απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση”
Όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, με αφορμή το σχέδιο Νόμου του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, προχώρησε στην εξής δήλωση:
“Το σχέδιο Νόμου του κ. Αυγενάκη, δεν συνιστά μεταρρύθμιση. Συνιστά απορρύθμιση. Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλά. Επιλέγω τρεις μόνο, βασικούς, λόγους.
Πρώτον, παραβιάζει βάναυσα ατομικά δικαιώματα και μάλιστα στο χώρο της εθελοντικής προσφοράς, με τις διατάξεις για όριο ηλικίας και αναδρομικότητα στις θητείες.
Δύο επισημάνσεις:
1. Όταν τον Μάρτιο του 2019, νομοθετήθηκαν οι θητείες, χωρίς αναδρομικότητα, έγιναν αποδεκτές χωρίς καμία αντίρρηση από την ΕΟΕ και το σύνολο των Αθλητικών Ομοσπονδιών.
2. Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, το Νοέμβριο, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε στην ολομέλεια ότι αποσύρει την αναδρομικότητα. Το ότι δεν το έπραξε, συνιστά τόσο πολιτικό ζήτημα, όσα και ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης.
Δεύτερον, καταλύει στην πράξη το αυτοδιοίκητο του αθλητισμού. Πέρα από απαράδεκτο θεσμικά, το θέμα δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο κυρώσεων κατά της Ελλάδας από τη ΔΟΕ.
Τρίτο, επιτρέπει την εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με τη δυνατότητα παρουσίας σε διοικητικές θέσεις ανθρώπων, που σχετίζονται με το αθλητικό στοίχημα, αλλά και την εμπορία αθλητικού εξοπλισμού.
Υπάρχει ακόμα χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να ανατραπούν κρατικοπαρεμβατικής λογικής ρυθμίσεις, που δεν συνάδουν με τη φιλοσοφία μιας φιλελεύθερης κυβέρνησης”.