Σκάμμα, spikes, αγώνας. Τα «συστατικά» αυτά αρκούν. Ακόμη κι αν κάποιος έχει την… έμπνευση να αμφισβητήσει τον Λούη Τσάτουμα, όταν πρέπει εκείνος δίνει την απάντησή του. Τι κι αν η σεζόν φαινόταν δύσκολη έως τώρα; Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ο σπεσιαλίστας του μήκους ξεπέρασε τα 8 μ. και έφτασε μόλις ένα εκατοστό κάτω από το Παγκόσμιο, ενώ από κοντά του ο πιτσιρικάς που ακολουθεί τα βήματά του, Μίλτος Τεντόγλου βελτίωσε για δεύτερη φορά φέτος το πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων.
Στο Ολυμπιακό στάδιο, σε αυτό το διαλυμένο αγωνιστικό χώρο- και στο σημείο του μήκους- ο Τσάτουμας προσγειώθηκε στα 8,09 μ. στο καλύτερο άλμα του, που είναι και το μεγαλύτερο της σεζόν για εκείνον. Ένα εκατοστό πιο μακριά θα του έδινε απευθείας το εισιτήριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ έξι εκατοστά πιο μακριά βρισκόταν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Τα πόδια μίλησαν. Τώρα το λόγο έχει το μυαλό του Τσάτουμα και βέβαια του προπονητή του, Δημήτρη Βασιλικού. Γιατί και τώρα ο πρωταθλητής του μήκους έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο όπως όλα δείχνουν- με λίστα καθώς 32 αθλητές θα πάνε στο Πεκίνο, με τους επόμενους κάτω από το όριο να παίρνουν το σχετικό εισιτήριο- αλλά το ζήτημα θα κριθεί τις επόμενες ημέρες.
Το ερχόμενο σαββατοκύριακο ο Τσάτουμας θα αγωνιστεί στο Βαλκανικό πρωτάθλημα. Και αμέσως μετά θα έχει βγει η απόφαση για το αν τελικά θα μπει στο αεροπλάνο για Πεκίνο. «Το μυαλό λέει ναι, αλλά το σώμα έχει κουραστεί. Είναι 50-50 οι πιθανότητες», είπε ο Τσάτουμας, εξηγώντας ότι του είναι δύσκολο να γυρίσει την πλάτη σε μία μεγάλη διοργάνωση, από την άλλη όμως το σώμα του έχει κουραστεί από τις διαδοχικές σεζόν, κλειστού και ανοιχτού στίβου. «Ήταν μία περίεργη χρονιά, με προβλήματα. Σίγουρα δεν θέλω να χάσω μία μεγάλη διοργάνωση. Όμως, το 2016 έχουμε τους Ολυμπιακούς αγώνες και μία λάθος απόφαση μπορεί να τα χαλάσει όλα», εξήγησε, ενώ αναφερόμενος στην εμφάνισή του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα τόνισε την τραγική κατάσταση του αγωνιστικού χώρου. «Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που έτρεχα και άκουγα τα καρφιά από τα spikes μου να χτυπάνε κάτω!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ρεκόρ του Τεντόγλου και η λάθος απονομή
Λίγο πιο πέρα από τον Τσάτουμα, που φρόντιζε να τον… πειράζει συνέχεια, ο Τεντόγλου. Ο αθλητής που φέτος έχει βρεθεί δύο φορές πάνω από το πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων που ως τώρα κατείχε ο Τσάτουμας. Αυτή τη φορά ο «μικρός» προσγειώθηκε στα 7,73 μ., τέσσερα εκατοστά πιο μακριά από το πανελλήνιο ρεκόρ που είχε πετύχει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων/ Νεανίδων.
Λίγο αργότερα, έζησε μία απίστευτη εμπειρία. Ανέβηκε στο βάθρο για την απονομή στην κατηγορία των ανδρών, αλλά αμέσως μετά του ζήτησαν πίσω το χάλκινο μετάλλιο! Και αυτό γιατί… θυμήθηκαν ότι λόγω ηλικίας, δεν είχε δικαίωμα να πάρει μέρος στην κατηγορία των ανδρών. Παρόλα αυτά, πήρε μετάλλιο για την κατηγορία των Νέων.
Ενδέκατη νίκη για Φιλάνδρα, άτυχος ο Νακόπουλος
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, κάποια πράγματα μένουν… κλασικά. Όπως τα 800 μ., με την Έλενα Φιλάνδρα να επιβεβαιώνει για μία ακόμη χρονιά την κυριαρχία της στο αγώνισμα. Η δρομέας τερμάτισε σε 2.07.83 για να κερδίσει για 11η φορά στη διοργάνωση, με την Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (2.09.88) και την Αναστασία Μαρινάκου (2.09.94) πίσω της.
Στους άνδρες, άτυχος στάθηκε ο Κώστας Νακόπουλος. Ο δρομέας που επιχειρούσε το νταμπλ, μετά από τη νίκη του στα 1.500 μ. το Σάββατο, συγκρούστηκε με τον Χρήστο Κοτίτσα σε κάποιο σημείο της κούρσας, παραλίγο να πέσει και έμεινε αρκετά πίσω, συνεχίζοντας απλά να τρέχει για την… τιμή των όπλων. Τερμάτισε έβδομος σε 2.13.00, ενώ ο Ανδρέας Δημητράκης ήταν ο νικητής με 1.50.91.
Στα 5.00 μ. από την άλλη, η Αναστασία Καρακατσάνη ήταν η απόλυτη κυρίαρχος, κερδίζοντας την κούρσα με 17.08.97.
Στα 400 μ. εμπ. των γυναικών, αν και μπήκε δεύτερη στην τελική ευθεία, η Έφη Θεοδώρου ανέβηκε στο τέλος για να τερματίσει σε 59.20, με την Κατερίνα Δαλάκα δεύτερη (59.34).
Ο αντίθετος άνεμος ταλαιπώρησε τις τριπλουνίστριες και αποτέλεσε ένα εμπόδιο για την Βούλα Παπαχρήστου, που κυνηγούσε το όριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα (14,10 μ.). Έτσι μετά από την τέταρτη προσπάθειά της η άλτρια της ΑΕΚ σταμάτησε τα άλματα αλλά το 13,89 μ. που είχε σημειώσει έως εκείνη την ώρα ήταν αρκετό για να κερδίσει.
Το 1,79 μ. πέρασε η Τατιάνα Γκούσιν, για να κερδίσει το ύψος, ενώ στη συνέχεια δοκίμασε χωρίς επιτυχία στο 1,83 μέτρα.
Οι πρωταθλητές σύλλογοι
Ο ΓΣ Ελ. Βενιζέλος και ο ΓΣ Γλυφάδας αναδείχθηκαν πρωταθλητές σύλλογοι σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, στο φετινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Στους άνδρες, ο ΓΣ Ελ. Βενιζέλος συγκέντρωσε 181 βαθμούς, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη δεύτερη θέση με 123 β. και την ΑΕΚ τρίτη (100).
Στις γυναίκες, ο ΓΣ Γλυφάδας πήρε 100 βαθμούς, με τον ΓΣ Κηφισιάς δεύτερο με 91,5 και τη ΓΕ Ηρακλείου τρίτη με 91 βαθμούς.
Ρούλα Βλασσοπούλου
Εγω περίμενα πολύ καλύτερες επιδόσεις παντως στο πανελλήνιο.Εκτος των εξαιρεσεων όπως Τσακωνα,Φιλιππίδη,Μπατζάβαλη,Μπελιμπεσάκη στα περισσότερα αγωνισματα στο γενικό σύνολο μέτρια πράγματα