Αναδημοσιεύουμε από το gazzetta.gr και τον Κώστα Ευθυμιάδη, το β’ μέρος της συνέντευξης της νέας Προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Σοφίας Σακοράφα για τη νέα πρόκληση που έχει αναλάβει στην προεδρία του ΣΕΓΑΣ, τα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει στην θητεία της κ.α.  

-> όλο το άρθρο στο gazzetta.gr

Από τον πολιτικό στίβο μπήκατε σε λημέρια που λατρέψατε ως αθλήτρια. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που θεωρείται πως έχουν προτεραιότητα να λυθούν, με δεδομένο πως τα προβλήματα είναι πολλά αυτή την περίοδο;

Αναμφισβήτητα, το οικονομικό είναι ένα βασικό ζήτημα. Η πανδημία στέρησε τον ΣΕΓΑΣ από τη δυνατότητα διοργανώσεων, σχεδόν επί δύο χρόνια. Αυτό, εκτός από τον αντίκτυπο στους αθλητές και το αθλητικό γίγνεσθαι γενικότερα, είχε και πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της στέρησης των αντίστοιχων εσόδων. Η αρνητική κατάσταση επιδεινώνεται από τη μείωση και την καθυστέρηση της χρηματοδότησης από την Πολιτεία.

Στη σημερινή συγκυρία, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ανάκτηση των ρυθμών των αθλητικών διοργανώσεων, μετά την εποχή του κορονοϊού, χωρίς άσκοπες διακινδυνεύσεις αλλά και με τη συνείδηση ότι πρέπει να καλυφθούν σημαντικά κενά. Προέχει η ανάνηψη, η άμεση αναβίωση της αθλητικής δραστηριότητας, με την εξάντληση κάθε δυνατότητας στον προγραμματισμό μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Ένα από τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον στίβο είναι οι εγκαταστάσεις κυρίως τον χειμώνα. Η Παιανία έχει μετατραπεί σε γρίφο για δύσκολους λύτες. Υπάρχει κάποιο πλάνο ώστε να λυθεί ένα τεράστιο αγκάθι για τον ελληνικό στίβο;

Δυστυχώς, τα προβλήματα δεν σταματούν στην Παιανία. Θα πρέπει να θυμίσω μία προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, ότι δηλαδή θα στερηθούμε και τον Άγιο Κοσμά, λόγω των συμφωνιών για την λεγόμενη “εθνική επένδυση” στο Ελληνικό. Αντί να εμπλουτίζεται ο κλασικός αθλητισμός σε δυνατότητες και εγκαταστάσεις, αποστερείται και τα βασικά, μέσα από ένα αδιανόητο πλέγμα γραφειοκρατίας, πολλές φορές και αδιαφορίας και μετάθεσης ευθυνών. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα λύσουμε αυτό το γρίφο άμεσα. Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο γι’ αυτό, με όσες παραστάσεις και προσπάθειες χρειαστούν.

Σε πρώτη φάση, θα υπάρξει άμεσα μία πλήρης τεκμηριωμένη και λεπτομερής καταγραφή των εγκαταστάσεων, δηλαδή υποδομών και εξοπλισμών, σε όλη τη χώρα, με αξιολόγηση των ελλείψεων και των δυνατοτήτων της καθεμιάς, σε σχέση με τις υπάρχουσες τοπικές, διατοπικές ή εθνικές ανάγκες, ακόμη και για τις ανάγκες διεθνών διοργανώσεων. Ο χάρτης αυτός θα αποτελέσει τη βάση για τον προγραμματισμό υπέρβασης και αντιμετώπισης των αναγκών μας και θα τεθεί σε γνώση των πάντων, ακόμα και για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Οι αθλητές φέτος ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΕΓΑΣ φέτος και τι λύσεις έχει σκεφτεί ώστε το σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει, να μπορέσουν να φτάσουν στο Τόκιο με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Είναι δεδομένο ότι η οικονομική πραγματικότητα δυσκολεύει πολύ τις προσπάθειες στον τομέα αυτό. Παρακαλώ να μη θεωρηθεί ότι θέλω να κατηγορήσω κανέναν, αλλά κοντεύουμε τέλος Μαΐου και δεν έχουμε λάβει ακόμα ούτε την πρώτη δόση της εγκεκριμένης επιχορήγησης από τη ΓΓΑ. Η κατάσταση είναι οριακή. Εμείς από την πλευρά μας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να καλύψουμε τις ανάγκες, εκ των ενόντων και με τα δεδομένα όρια των δυνατοτήτων μας. Από το άλλο μέρος, αυτό που παραμένει ζωντανό, και ελπίζουμε να λειτουργήσει καταλυτικά, είναι η θέληση και το πείσμα των ανθρώπων του αθλητισμού. Αθλητές, προπονητές και διοικήσεις, τα ίδια τα Σωματεία, κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε όλες αυτές οι αντιξοότητες να μην επηρεάσουν την αγωνιστική μας παρουσία, όσο αυτό είναι δυνατόν. 

Η έλλειψη της πλήρους δυνατότητας για οικονομική στήριξη είναι κάτι που μας στενοχωρεί όλους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και στον οικονομικό τομέα, αλλά και με κάθε άλλο τρόπο θα υποστηρίξουμε την αξιοθαύμαστη προσπάθειά τους, μέσα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε Ολυμπιάδα είναι μια αναντικατάστατη ευκαιρία στην ολιγόχρονη ενεργό δράση ενός αθλητή με αξιώσεις σε αυτά τα επίπεδα.     

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκτός από αθλητικό event, έχουν και πολλά συμβολικά μηνύματα. Το 2004 εσείς κάνατε μια προσπάθεια να κατεβείτε συμβολικά με την σημαία της Παλαιστίνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας. Εχετε σκεφτεί ορισμένες ανάλογες δραστηριότητες για την διάρκεια της θητείας σας;

Το αθλητικό κίνημα είναι ένα παγκόσμιο κίνημα ειρήνης και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών, που δεν χωρά διαχωρισμούς και διακρίσεις με βάση τη φυλή, το έθνος, τη θρησκεία ή ο,τιδήποτε άλλο. Αυτές οι αξίες, που πρεσβεύει σε παγκόσμιο επίπεδο ο αθλητισμός, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία στη σημερινή δυστοπική διεθνή πραγματικότητα. Και ασφαλώς έχει πολλά να προσφέρει σε αυτό το πεδίο η αθλητική κοινότητα, αναλαμβάνοντας δράσεις εναντίον των κάθε είδους ολοκληρωτικών, ρατσιστικών και απάνθρωπων πρακτικών στην διεθνή σκηνή. Αυτά, όμως, δεν είναι θέματα προσωπικών πρωτοβουλιών. Για να έχουν ουσία και ανταπόκριση πρέπει προκύψουν μέσα στην αθλητική συλλογικότητα και με ευρύτερες συνεργασίες. Αν θέλουμε, βέβαια, να έχουν κάποιο αποτέλεσμα και να μην είναι απλά πυροτεχνήματα εντυπώσεων.

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση αυτή τη στιγμή στην ομοσπονδία;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οικονομική κατάσταση στον ΣΕΓΑΣ είναι δύσκολη. Θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι ο ΣΕΓΑΣ δεν είναι μια ομοσπονδία που στήριζε την επιβίωση και την ανάπτυξή του μόνο στα χρήματα των κρατικών επιχορηγήσεων.  Όλα τα τελευταία χρόνια είχε μία εξωστρεφή παρουσία και δράση, με διεθνή απήχηση, ιδίως με τις διοργανώσεις του Μαραθωνίου, που είχαν και σημαντικό οικονομικό αντίκρυσμα. Η κατάσταση του κορωνοϊού ματαίωσε αυτές τις δραστηριότητες και του αποστέρησε τα αντίστοιχα έσοδα, ανατρέποντας κάθε σχετικό προγραμματισμό. Για την αποκατάσταση της αναγκαίας ισορροπίας χρειάζεται ένας υπεύθυνος αλλά και τολμηρός σχεδιασμός. Ελπίζουμε να μην είναι και αυτή η επιβεβλημένη κοινή προσπάθεια ένας ακόμα τομέας για άσκοπες αντιπαραθέσεις ή κωλυσιεργίες, υπαγορευόμενες από άλλες σκοπιμότητες.

Υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις από την πολιτεία ως προς την χρηματοδότηση των ομοσπονδιών. Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί ως προς τα τρέχοντα ζητήματα στον ΣΕΓΑΣ όπως για παράδειγμα πληρωμές αθλητών, προπονητών, υπαλλήλων;

Η σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή της, έστω απομειωμένης, χρηματοδότησης, είναι αλήθεια ότι προκαλεί πολλαπλά προβλήματα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι όλο το αθλητικό οικοδόμημα υπάρχει για να εξυπηρετεί την αθλητική δράση, δηλαδή, κατ’ αρχήν, τους πρωταγωνιστές των αθλητικών αγώνων. Η κύρια ανησυχία μας, λοιπόν, αφορά όλους αυτούς τους ενεργούς ανθρώπους τους αθλητισμού. Πρώτα από όλα τους αθλητές, τους προπονητές αλλά και κάθε άνθρωπο που υποστηρίζει με την αναγκαία συμβολή του τη διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων. Και αυτό είναι και το πρώτο μας μέλημα : να μπορεί όλος αυτός ο κόσμος να συμμετέχει απερίσπαστος στα αθλητικά γεγονότα, με τον καλύτερο τρόπο και γι΄αυτόν αλλά και για την κοινή προσπάθεια όλων μας.

Από τον πολιτικό στίβο, αναλαμβάνετε μια αθλητική ομοσπονδία. Πολλές ομοσπονδίες έχουν περάσει στα χέρια πρώην σπουδαίων αθλητών στο εξωτερικό. Αν μπορούσατε να βάλετε σε τίτλους τους βασικούς στόχους που θέλετε να πετύχετε στην θητεία σας στον ΣΕΓΑΣ, ποιοι θα είναι αυτοί;

Ο προορισμός του ΣΕΓΑΣ είναι, εξ ορισμού, να κάνει ότι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών του, τόσο για να υποστηρίζει πλήρως τον αθλητισμό στα επίπεδα των υψηλών απαιτήσεων όσο και για να αναπτύσσεται η αθλητική ιδέα, ιδίως στους νέους και τις νέες, και να στηρίζει τις δράσεις του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Αυτό είναι το δίπτυχο της αθλητικής δραστηριότητας. 

Ένα ειδικό αλλά πολύ κρίσιμο θέμα είναι ο τρόπος δράσης των Σωματείων. Τα Σωματεία είναι το κύτταρο της αθλητικής ζωής. Ο χώρος έχει ανάγκη  από ένα λειτουργικό σύστημα που θα παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στα Σωματεία, για την ανάπτυξη της δράσης τους. Πρέπει, επιτέλους, όλες οι σχετικές διαδικασίες να απεμπλακούν από την πρακτική των πελατειακών συνεννοήσεων, των μικροκομματικών παιχνιδιών, από τις δήθεν εξυπηρετήσεις και τις δήθεν χάρες, όλες αυτές τις μικρότητες που θέλουν να εκμεταλλεύονται το πάθος και την αφοσίωση των ανθρώπων του αθλητισμού αλλά και την αγωνία τους να καλύψουν τις ανάγκες τους. 

Ο βασικός στόχος που πρέπει να κατακτήσουμε είναι ένας : Αξιοπρέπεια για τον κάθε αθλητή και για κάθε άνθρωπο ενεργό στον αθλητισμό.

Προηγούμενο άρθροΕλισάβετ Πεσιρίδου: “Μόνο κίνητρο τα όνειρά σου…” (+video)
Επόμενο άρθροΤοφάλεια (Πάτρα) 19.5.2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ