Το σεμινάριο του ΣΕΓΑΣ για τους προπονητές και τους αθλητές των προεθνικών μάδων Π/Κ και Ε/Ν έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στο ξενοδοχείο Oasis, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις, με αμεσότητα και αλληλεπίδραση των ομιλητών με τα παιδιά και τους προπονητές.

Παρά την κούραση των παιδιών από το πιεστικό χρονικά πρόγραμμα και τον φόβο που εκδήλωσαν πριν ότι ..θα βαρεθούν στο σεμινάριο, δημιουργήθηκε εξαρχής μεγάλο ενδιαφέρον για τις παρουσιάσεις και τον τρόπο που έγιναν, με απαρχή τον κο Τζιωρτζή που με παιδαγωγικό τρόπο κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών πριν εντρυφήσει στο επιστημονικό πεδίο!

Την παράσταση έκλεψε ο Περικλής Ιακωβάκης που βεβαια ήταν και πιο κοντά αγωνιστικά στα παιδιά, ο οποίος μίλησε για τους παράγοντες που μπορούν και θα τα επηρεάσουν στην πορεία τους και πως να τους προσέξουν. Πιο πριν έθεσε τα διλήμματα: ρεκόρ ή μετάλλιο και μια φορά κορυφή η πολύ καιρό κοντά στην κορυφή ενώ έδωσε στοιχεία για την εξέλιξη και το μικρό ποσοστό διακεκριμένων παίδων/κορασίδων στην κατηγορία Α/Γ, αναφέροντας μάλιστα ότi η IAAF προσανατολίζεται στην κατάργηση του παγκοσμίου Π/Κ ως εχει.

Τόνισε πως η αξιολόγηση γινεται παγκοσμίως βάσει θέσης, από την πρόκριση κατά τους γύρους των μεγάλων διοργανώσεων μέχρι και τον Σχεδιασμό, έθεσε βέβαια στόχο την επίδοση που θα οδηγήσει εκεί καθως στα σπριντ είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει χωρίς top επίδοση κάτι τέτοιο. Ως προς τις δυνατότητες καθενός για επίδοση, σημασία έχει είπε, όπως έλεγε και ο αδερφός του, τι θα γράψει το ηλεκτρονικό -δείχνοντας σε διαφάνεια τον πίνακα αποτελεσμάτων (οπου ήταν συνδεδεμένο και το φώτο-φινις) του Στ.Καραισκάκη, που κάποτε ήταν ο “ναός” του στίβου.

Στο τέλος κάλεσε τα παιδιά να προσέξουν και να διαχειριστούν την επιτυχία και αποτυχία, που θα συναντήσουν συχνά (ηταν και ο επίλογος βασισμένος στο ποίημα του Kipling “If”) και αυτό που πρώτιστα θα ηθελε να “πάρουν’ τα παιδιά από όσα τους είπε, ενώ αμέσως μετά ζήτησε να γράψουν ένα γράμμα τι περιμένουν από τον εαυτό τους σε 9 μήνες και μάλιστα θα απαντήσει τότε βάσει αυτού στον καθένα προσωπικά!

Στη μεθοδολογία στην τεχνική εμποδίων αναφέρθηκε ο κος Σταύρος Τζιωρτζής, Καθηγητής προπονητικής και Ολυμπιονίκης, με στοιχεία για το ιδανικό προφίλ και στοιχεία του αθλητή, τη συχνότητα και μήκος του διασκελισμού, αλλά και τους διασκελισμούς που μεσολαβούν μεταξύ των εμποδίων στα 400μ.εμπ. και τη σημασία του περάσματος με τα 2 πόδια, την δρομική ταχύτητα μεταξύ των εμποδίων (και σχέση με την αντίστοιχη χωρίς εμπόδια) και ταχύτητα περάσματος, την αντοχή στην ταχύτητα και την ανοχή στο γαλακτικό οξύ κ.α.

Η διατροφολόγος του ΣΕΓΑΣ Αφροδίτη Μέντζου αναφέρθηκε σε βασικές διατροφικές συμβουλές, στον έλεγχο βάρους και μια συνεχή και όχι μόνο για τον αγώνα στόχο-διατροφή με ρεαλιστικούς στόχους και εξατομίκευση. Επισήμανε τον συνήθη κίνδυνο που κατά περιόδους κακής ψυχολογικής κατάστασης ή φόρτισης γίνεται κακή διατροφή. Ακόμα παρουσίασε τις διεθνείς συστάσεις στη λήψη υδατανθράκων, πρωτεινών και υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση ή αγώνα. Τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή -και όχι αλόγιστη χρήση- όταν πρόκειται για συμπληρώματα και ότι πρέπει να γίνεται και έλεγχος βάσει των διεθνών οδηγιών, υποδεικνύοντας αυτές της USADA (δείτε->εδώ)

Έδωσε έμφαση στο ρόλο- κλειδί του προπονητή και της σημασίας της συνεργασίας μεταξύ προπονητικου, διατροφικού κ ιατρικού team προκειμένου να επιτευχθούν οι διατροφικοί στόχοι και παρεμβάσεις.
Έκλεισε με λόγια της Allysson Felix η οποία εστίασε σε καλύτερη προπόνηση και καλύτερη διατροφή, γνωρίζοντας τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες της, για να καταφέρει να κερδίσει τον εαυτό της, που θέτει ως στόχο.

Ο ιατρός του ΣΕΓΑΣ κος Διονύσης Χίσσας αναφέρθηκε επίσης στη διατροφή που εστιάζει στην πρόληψη προβλημάτων και τραυματισμών και κατά την αποκατάσταση. Στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα με δέσμευση σιδήρου και ιδίως όχι σε περπτώσεις αναιμίας, στη λήψη υγρών και την αποφυγή αφυδάτωσης (αλλά και υπονατριαιμίας) και στις περιπτωσεις γυναικών με έμμηνο ρύση και παράλληλα μειωμένη οστική πυκνότητα και βουλιμία ή ανορεξία.

Παρόντες στο σεμινάριο ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κος Παναγόπουλος που έκανε και την εισαγωγή, ο εθνικός προπονητής κος Ευαγγελόπουλος και οι υπεύθυνοι προπονητές των κατηγοριών Π/Κ και Ε/Ν, κοι Αποστολόπουλος και Κουσιώρας.

Ακολουθούν φωτογραφίες:
(Στο facebook page του stivoz.gr θα ανέβουν και ορισμένα video)

Σταύρος Τζιωρτζής, Ξένια Αργειτάκη (υπεύθυνη επιμόρφωσης του ΣΕΓΑΣ), Περικλής Ιακωβάκης, Αφροδίτη Μέντζου, Διονύσης Χίσσας


Τα παιδιά ετοιμάζουν γράμμα για τον ααυτό τους σε 9 μήνες, όπως τους ζήτησε ο Περικλής Ιακωβάκης

Μεγάλη προσοχή για τα συμπληρώματα -Οι οδηγίες της USADA:

Οι 3 εκ των ομιλητών, Δ.Χίσσας, Α.Μέντζου, Π.Ιακωβάκης, ανάμεσα σε κο Κουσιώρα και κο Αποστολόπουλο

Προηγούμενο άρθροΞεκίνημα του 2016 με κοινές προπονήσεις, εργομετρήσεις και σεμινάρια για τις προεθνικές (+photoz)
Επόμενο άρθροΠαγκύπρια Πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου 2016

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ