Κατηγορηματικά αντίθετος ο Παναγόπουλος με τη δημόσια τοποθέτηση Σεβαστή προς τον Αυγενάκη – Αναμένονται πολύ σημαντικές εξελίξεις στη διοίκηση της ομοσπονδίας μετά τον Μαραθώνιο της Αθήνας

Ο Κώστας Παναγόπουλος εξέφρασε την πλήρη του αντίθεση με το περιεχόμενο και τους χαρακτηρισμούς της δημόσιας τοποθέτησης του Βασίλη Σεβαστή προς τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με αφορμή το θέμα του αθλητικού νόμου.

Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν οι γενικότερες εξελίξεις στα διοικητικά του ΣΕΓΑΣ να δρομολογηθούν πολύ πιο σύντομα από τα τυπικά χρονοδιαγράμματα, καθώς ο νυν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει για επόμενη θητεία.

Φυσικά πολλά περισσότερα θα φανούν μετά το επόμενο Δ.Σ. της ομοσπονδίας όπου εκεί θα τεθεί αναλυτικά το θέμα, διότι για όλους στον ΣΕΓΑΣ, στην παρούσα φάση, βασική  προτεραιότητα είναι η άρτια διοργάνωση του Μαραθωνίου της Αθήνας.

Σε ότι αφορά τη δημόσια διαφωνία προέδρου-γραμματέα, όλα ξεκίνησαν με μια κίνηση από τον Βασίλη Σεβαστή που ουσιαστικά …έβαλε τη φωτιά.

Λίγο μετά την επίσημη επιστολή του ΣΕΓΑΣ προς τον υφυπουργό Αθλητισμού με τις θέσεις της ομοσπονδίας για τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο γενικός γραμματέας έστειλε μια άλλη επιστολή, αυτή τη φορά προς τα σωματεία και τους προπονητές όπου κάνει λόγο για «κρατικό bullying (σ.σ. εκφοβισμός) στον αθλητισμό» και με βαρείς χαρακτηρισμούς εκφράζει την αντίθεση και τις διαφωνίες του με το νομοσχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση.

Μόλις ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ για αυτήν την επιστολή αμέσως έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του και από εδώ και πέρα θα πρέπει να αναμένονται οι όποιες εξελίξεις προκύψουν.

Η δήλωση Παναγόπουλου

Ο πρόεδρος Κώστας Παναγόπουλος έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τα όσα δημοσιοποίησε ο γενικός γραμματέας Βασίλης  Σεβαστής κάνοντας τη δήλωση:

«Οι απόψεις του ΣΕΓΑΣ εκφράζονται από τις ανακοινώσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου. 

Άρθρα μελών του ΔΣ εκφράζουν αποκλειστικά προσωπικές τους απόψεις.

Ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ διαφωνώ απολύτως με τον όποιο παραλληλισμό μέλους δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης με διορισμένο υπουργό της χούντας.

Η αντίθεση με συγκεκριμένες προτάσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη δεν δικαιολογεί προσωπικές επιθέσεις και πολύ περισσότερο χαρακτηρισμούς και παραλληλισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η επιστολή Σεβαστή

Στην επιστολή του ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Β. Σεβαστής αναφέρει:

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟ BULLYING

Μετά από 45 χρόνια (1974-2019) ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στον Αθλητισμό, μας θύμισε – άθελά του(?) την Ασλανίδειο εποχή και το δόγμα «Εγώ είναι το Κράτος»!!

Εξηγούμαι:

Έτος 1972: Μαζί με τον Σπύρο Κοντοσώρο και έναν ακόμη συμφοιτητή μας. πήγαμε να διαμαρτυρηθούμε στο δικτάτορα Ασλανίδη γιατί έδωσε άδεις Άσκησης Επαγγέλματος του προπονητή Στίβου, σε τελειόφοιτους Γυμνασίου κ.λπ.

Είμασταν τελειόφοιτοι της Ε.Α.Σ.Α. (σημερινά Τ.Ε.Φ.Α.Α.) και θεωρήσαμε βλαπτική την απόφαση εκείνη για τα επαγγελματικά μας συμφέροντα.

Μόλις ο δικτάτορας άκουσε τον λόγο της επίσκεψής μας, μας πέταξε έξω από το γραφείο του με τη φράση: «Συνδικαλισμό ήρθατε να κάνετε κωλ….δα?»

Έτος 2019, 10 Οκτωβρίου, Ξενοδοχείο Χίλτον: Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός Αθλητισμού στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για τον Μαραθώνιο της Αθήνας (παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής,  του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, του Δημάρχου Μαραθώνα και πλήθους ΜΜΕ), απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κύριο Κώστα Παναγόπουλο και μένα είπε:  «Συνδικαλισμό θέλετε να κάνετε και μας κουνάτε το δάκτυλο?» Την ίδια στιγμή που εκείνος μας κουνούσε το δάκτυλο ενώπιον όλων των παρευρισκομένων!!

Και ποιος ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς? 

Γιατί με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ, εκδώσαμε μια ανακοίνωση με την οποία παίρναμε αρνητική θέση σε ορισμένες διατάξεις ενός Νομοσχεδίου, που ο κύριος Υφυπουργός έδωσε στη Δημόσια Διαβούλευση, που είναι καταφανώς αντισυνταγματικές και παραβιάζουν κατάφωρα το Αυτοδιοίκητο των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Η πιο ακραία και αντιδημοκρατική διάταξη είναι αυτή που προβλέπει όριο θητειών για τους Προέδρους και κάποια Εκτελεστικά Μέλη των Δ.Σ. των Αθλητικών Ομοσπονδιών και μάλιστα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ!! Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να απομακρύνει 18 Προέδρους, των Αθλητικών Ομοσπονδιών και πολλαπλάσια άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, αποκλείοντας τα από τις επικείμενες αρχαιρεσίες, με τελικό σκοπό τον έλεγχο του Αθλητικού κινήματος, από την σημερινή Κυβέρνηση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην υφιστάμενη Νομοθεσία υπάρχει όριο θητειών αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ.

Για να πετύχει μάλιστα τους σκοπούς του, «ανακάλυψε» τους Έλληνες Ολυμπιονίκες. Τους κάλεσε λοιπόν σε μία συγκέντρωση όπου «του είπαν» ότι είναι ο πρώτος (!!!) Υφυπουργός που «ενδιαφέρθηκε για αυτούς» και επίσης «ότι στις Ομοσπονδίες πρέπει να μπουν νέα πρόσωπα»!!! Έτσι τουλάχιστον δηλώνει ο ίδιος στα Μ.Μ.Ε.

Και μετά από αυτά ο ίδιος δηλώνει ακόμη σε διάφορα ΜΜΕ ότι «πρέπει να φυσήξει φρέσκος αέρας στις Ομοσπονδίες» προσθέτοντας και ένα όριο ηλικίας το οποίο στη διάταξη που ανακοίνωσε αυτή η πρόβλεψη δεν υπάρχει!! Και δηλώνει επίσης ότι και στις δύο περιπτώσεις η ισχύς των νέων διατάξεων θα είναι άμεση και αναδρομική!!

Αυτή η πολιτική υπερβαίνει και τον Ασλανίδη γιατί εκείνος «ξήλωσε»  τις Διοικήσεις των Ομοσπονδιών, αφού πρώτα κατήργησε το Σύνταγμα, ενώ ο κύριος Αυγενάκης το επιχειρεί ενώ το Σύνταγμα μας ισχύει και προστατεύει το Αυτοδιοίκητο των Αθλητικών Φορέων και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι!!

Σε σχέση δε με την «εργαλειοποίηση» των Ολυμπιονικών τον πληροφορούμε ότι η Πολιτεία έχει τιμήσει ποικιλότροπα, πλουσιοπάροχα και επανειλημμένα τους Ολυμπιονίκες. Τους έχουν καλέσει και τιμήσει  επίσης όλοι  οι προκάτοχοί του  στο παρελθόν. Απλώς οι περισσότεροι το έκαναν αθόρυβα, ενώ εκείνος τους χρησιμοποιεί για επικοινωνιακούς λόγους προκειμένου να επιχειρήσει να τους στρέψει εναντίον των Ομοσπονδιών τους.

Σε ότι αφορά εμάς, που υπηρετούμε τον Ελληνικό Αθλητισμό μέσα από τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών, ως εκλεγμένα και άμισθα Διοικητικά στελέχη, επειδή ακριβώς τους έχουμε αναθρέψει και αναδείξει ειδικά στα πρώτα τους βήματα, τους καμαρώνουμε σαν να ήταν παιδιά μας, αλλά προφανώς η κύρια δουλειά  μας είναι να στηρίζουμε τους σημερινούς Ολυμπιονίκες  και να εργαζόμαστε ώστε να έχουμε και τους αυριανούς.

Και μία απάντηση στα περί Συνδικαλισμού.

Προφανώς και κάνουμε Συνδικαλισμό, κύριε Υφυπουργέ! Ο Συνδικαλισμός είναι καλό πράγμα και βασική λειτουργία της Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα όταν δεν υποκρύπτει ιδιοτελή κίνητρα και υπερασπίζεται δικαιώματα.

Εμάς λοιπόν μας εκλέγουν εκατοντάδες εκπρόσωποι των Αθλητικών Σωματείων για να υπηρετούμε τους σκοπούς, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και να διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματά τους και όχι να κάνουμε Δημόσιες Σχάσεις με τους Υφυπουργούς.  Όλοι οι προκάτοχοι του σημερινού Υφυπουργού το σεβάστηκαν αυτό! Ο κύριος Αυγενάκης?

Ειλικρινά μετά από 52 χρόνια καθημερινής και αδιάκοπης ενασχόλησης με τον Αθλητισμό και την Φυσική Αγωγή σαν Πρωταθλητής  του Δεκάθλου, Προπονητής και Αρχιπροπονητής του Στίβου, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με πάνω από 30 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Πρόεδρος  του ΣΕΓΑΣ για 15 χρόνια και Γενικός Γραμματέας τα  τελευταία 7 χρόνια και αφού ήρθα σε επαφή, γνώρισα ή συνεργάστηκα με όλους τους Υφυπουργούς ή Γενικούς Γραμματείς Αθλητισμού, δυσκολεύομαι να θυμηθώ αντίστοιχες συμπεριφορές και παρόμοια νοοτροπία  από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης στον Αθλητισμό, από την μεταπολίτευση έως σήμερα.

Γι’ αυτό,  δηλώνω ότι προσωπικά θα αντισταθώ με όλες μου τις δυνάμεις απέναντι σε κάθε προσπάθεια αυταρχισμού, εκφοβισμού και επιβολής στο χώρο του Αθλητισμού και ιδιαίτερα του ΣΕΓΑΣ. Εμείς δεν είμαστε ούτε υπηρεσιακοί παράγοντες για να μας εκφοβίσει, ούτε δημοσιογράφοι για να μας φιμώσει, ούτε έμμισθοι υπάλληλοι για να μας κόψει τον μισθό ο πολιτικός προϊστάμενος του Αθλητισμού.

Όπως και δεν θα διστάσω να επαινέσω ή να επικροτήσω κάθε θετικό μέτρο ή απόφαση της Κυβέρνησης για τον Αθλητισμό και την Νεολαία μας , όπως έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Το Κρατικό BULLYING στον Αθλητισμό δεν θα περάσει!.

Βασίλης Σεβαστής

Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ
Βαλκανιονίκης και Μεσογειονίκης του Δεκάθλου.


-> Η επιστολή του ΣΕΓΑΣ προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού

                                  

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή ΣΕΓΑΣ στον Υφυπουργό Αθλητισμού
Επόμενο άρθροΠρος το παρόν ας κάνουν εκεχειρία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ