Όπως όλα έδειχναν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες οδηγήθηκαν και επίσημα σε αναβολή, μετά το 2020 και μέχρι το καλοκαίρι για το 2021.

Είναι η πρώτη φορά που αναβάλλονται οι Αγώνες, ενώ 3 από τις 31 προηγούμενες διοργανώσεις δεν τελέστηκαν (->ιστορικό)

Αναμένουμε πλέον τις ημερομηνίες (αλλά και τι θα αποφασίσει η World Athletics για το παγκόσμιο στίβου)

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για το 2021 – και το …Tokyo2020

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση τις πληροφορίες που παρείχε σήμερα ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ο Πρόεδρος της ΔΟΕ και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Αγώνες της XXXII (32ης) Ολυμπιάδας στο Tokyo πρέπει να αναπρογραμματιστούν σε ημερομηνία πέρα από το 2020 αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, για την προστασία της υγείας των αθλητών, όλων των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της διεθνούς κοινότητας.

Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Tokyo θα μπορούσαν να αποτελέσουν φως ελπίδας στον κόσμο κατά τη διάρκεια αυτών των προβληματικών καιρών και ότι η ολυμπιακή φλόγα θα μπορούσε να γίνει το φως στο τέλος της σήραγγας στην οποία βρίσκεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε ότι η Ολυμπιακή φλόγα θα μείνει στην Ιαπωνία. Συμφωνήθηκε επίσης ότι οι Αγώνες θα κρατήσουν το όνομα Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Tokyo2020.

Οι τελευταίες καθοριστικές εξελίξεις κι ενδείξεις

  • Η πανδημία κατά κύριο λόγο εντείνεται και τα προβλήματα είναι πολλά – και βέβαια οι προτεραιότητες άλλες.
  • Αυστραλία και Καναδάς δήλωσαν πως δεν θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες αν ισχύσουν οι προγραμματισμένες ημερομηνίες.
  • Από τις ΗΠΑ επίσης προτάθηκε αναβολή, καθώς έγιναν και μεγάλες δημοσκοπήσεις αθλητών ιδιαίτερα αρνητικές.
  • Παράγοντες της ΔΟΕ και όχι μόνο μιλούσαν όλο και πιο ανοικτά για αναβολή.
  • Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας παρουσιάστηκε πλέον επίσης υπέρ της αναβολής και βρισκόταν σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ και παρότι αρχικά η ΔΟΕ μιλούσε για εβδομάδες, η απόφαη για αναβολή θα ήταν άμεση – με τις ημερομηνίες πιθανότατα να γίνονται γνωστές μέσα στον Μάρτιο.
  • Οι πιέσεις για γρήγορη απόφαση ήταν -και είναι- πολλές, καθώς κάθε καθυστέρηση έχει αντίκτυπο στους αθλητές αλλά και σε όσους εμπλέκονται γενικότερα.
  • Η εκδοχή του να γίνονταν φέτος αργότερα δεν έδινε αρκετές εγγυήσεις πως τόσο στο θέμα της πανδημίας του κορωνοιού θα έχει ξεπεραστεί όσο και πως θα είναι εντάξει όσα έχουν να κάνουν με διαδικασία πρόκρισης και αγωνιστική κατάσταση.

Η Ιαπωνία άλλαξε στάση

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe που είχε και σχετική συζήτηση στη Βουλή, είπε πως
“Στο αν μπορούν να διεξαχθούν οι Αγώνες, δεν νομίζω ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση. Θέλω να διεξαχθούν οι Αγώνες του Τόκιο σε πλήρη μορφή, όπου όλες οι χώρες μπορούν να παρευρεθούν. Αν δεν μπορέσουμε να την κάνουμε με πλήρη τρόπο, νομίζω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να αποφασίσω να την αναβάλω δίνοντας προτεραιότητα στους αθλητές .”

Ερωτηματολόγια και αρνητική διάθεση ΗΠΑ

Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ έκανε έρευνα με ερωτηματολόγιο σε πλήθος αθλητών διαφόρων αθλημάτων που είχαν στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αντίστοιχα στο στίβο και η κίνηση Athletics Association με τους Christian Taylor και Emma Coburn επικεφαλής με ένα αντίστοιχα μεγάλο δείγμα άνω των 4000 αθλητών στίβου όπου σχεδόν 80% επιθυμεί αναβολή ενώ κοντά στο 90% δήλωσε πως η προετοιμασία έχει επηρεαστεί αρνητικά.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ έκανε την έρευνα μεταξύ μεγάλου αριθμού αθλητών της από 59 εκ των 63 Ολυμπιακών αθλημάτων. Από του 4000 όπου έστειλε ερωτηματολόγιο ανταποκρίθηκαν οι 1780, μεταξύ τους ήταν 603 αθλητές-τριες στίβου.
Λιγότερο από το 10% συνέχιζε κανονικά την προπόνηση ενώ ένα 25% δεν μπορούσε καν να προπονηθεί.
Τα 2/3 θεωρεί ρίσκο για την υγεία τη συνέχεια, ενώ αντίστοιχο και μεγαλύτερο ποσοστό ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα ήταν δίκαιοι στην προγραμματισμένη περίοδο και σχεδόν όλοι επιθυμούσαν αναβολή.

“Το βασικό συμπέρασμα από αυτή την μεγάλη ανταπόκριση των αθλητών είναι πως, ακόμα και αν οι προσωρινές ανησυχίες για την υγεία μπορεί να μειωθούν μέχρι το καλοκαίρι, οι τεράστιες διακοπές στο προπονητικό περιβάλλον, στους ελέγχους ντόπινγκ και στη διαδικασία της αξιολόγησης δεν μπορούν να ξεπεραστούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος προς την αναβολή είναι ο πιο ελπιδοφόρος και εμείς ενθαρρύνουμε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι Αγώνες να διεξαχθούν υπό ασφαλείς και δίκαιες συνθήκες για όλους τους συμμετέχοντες.”

Προηγούμενο άρθροΑναβολή σε όλα τον Απρίλιο
Επόμενο άρθροΤηλεδιασκέψεις και ενημερώσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ