ΨΗΦΙΣΜA ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ,ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

για το Σ/Ν «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις»,

Επειδή,

 Η συμμετοχή του έλληνα πολίτη σε δραστηριότητες Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού είναι δικαίωμα, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του (Σύνταγμα του1975, άρθρο 5, παρ. 1) και κάτω από προϋποθέσεις καταπολεμά το ρατσισμό, τις διακρίσεις και τη βία.

 Η έλλειψη σωματικής άσκησης έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερουςπαράγοντες κινδύνου πρόωρης θνησιμότητας και ασθενειών στις χώρες υψηλούεισοδήματος ενώ, μόνο στην Ευρώπη, ευθύνεται για περισσότερους από 1 εκατομμύριοθανάτους, με πληθώρα ερευνών να συνηγορούν ότι η συστηματική άσκηση αποτελείθεραπεία για είκοσι έξι διαφορετικές ασθένειες.

 Tο οικονομικό κόστος της υποκινητικότητας των Ευρωπαίων πολιτών ανέρχεται στα 80δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος, λόγω των δαπανών για ασθενείς με στεφανιαία νόσο,διαβήτη τύπου 2, καρκίνο του εντέρου και του μαστού, καθώς και λόγω του κόστους γιατην αντιμετώπιση ψυχολογικών ασθενειών που σχετίζονται με το άγχος και τηνκατάθλιψη.

 Το 21.3% της αναπηρίας των ατόμων παγκοσμίως οφείλονται στις ΜυοΣκελετικέςΔυσλειτουργίες, ενώ το οικονομικό τους κόστος στην Ευρώπη δημιουργεί πιέσεις στασυστήματα υγείας και συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγικότητας, με αρνητικόαντίκτυπο στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της κάθε χώρας.

 Ο αθλητικός επιστήμονας (γυμναστής, προπονητής) βασίζεται σε γνώσεις λειτουργικής ανατομικής, φυσιολογίας και κινησιολογίας για το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα,ψυχολογίας και κινητικής συμπεριφοράς για την ώθηση του ατόμου στη δια βίου άσκηση,παιδαγωγικής και διδακτικής για να μετουσιώσει τη θεωρία σε πράξη, αποτελεσματικά. Ο αθλητικός επιστήμονας διδάσκεται μαθήματα ασφάλειας, οργάνωσης και διαχείρισης αθλητικών οργανισμών και δραστηριοτήτων αναψυχής.

 Η άσκηση πρέπει να παρέχεται με συγκεκριμένη ένταση, διάρκεια και συχνότητα,ανάλογα με τη σωματοδομή, το επίπεδο φυσικής κατάστασης, την κατάσταση υγείας, τις συνθήκες περιβάλλοντος, το φύλο, και την ηλικία. Η άσκηση για να έχει οφέλη εκτελείται κάτω συγκεκριμένες προϋποθέσεις αερόβιας εκγύμνασης και μυϊκής ενδυνάμωσης, με βάση οδηγίες από τους παγκόσμιους επιστημονικούς οργανισμούς, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και αποφυγή τραυματισμών, κακώσεων και θανάτων.

 Το γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού διδάσκεται σταΠανεπιστήμια της χώρας και βάση στοιχείων είναι η έκτη δημοφιλέστερη επιλογή ανάμεσα σε όλους τους υποψήφιους φοιτητές για να εισαχθούν σε Πανεπιστημιακή Σχολή. Συνολικά, εισέρχονται πάνω από χίλιοι φοιτητές το χρόνο στα πέντε Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) της χώρας. Μεταξύ των εισαχθέντων ένα υψηλόποσοστό αφορά τους αθλητές-πρωταθλητές στα διάφορα αθλήματα.

 Η Αθλητική Επιστήμη (Sport Science) των Ελληνικών πανεπιστημίων (ΤΕΦΑΑ) σύμφωνα με τους παγκόσμιους ανεξάρτητους οργανισμούς αξιολόγησης βρίσκεται στην περίοπτη 20η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και είναι πρωτοπόρα στην Ελλάδα ανάμεσα σε γνωστές επιστήμες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Επειδή,

Το προωθούμενο σχέδιο νόμου του Υφυπουργείου Πολιτισμού για τον Αθλητισμό, που βρίσκεται σε «διαβούλευση» και με την μορφή του επείγοντος γίνεται προσπάθεια να γίνει Νόμος:

 Εισαγάγει το επάγγελμα του εκπαιδευτή ο οποίος διαθέτει μόνο ‘εμπειρία’ στην επιστήμη της Φυσικής Αγωγής χωρίς μια ώρα θεωρητικής κατάρτισης, και δυνητικά με μοναδικό προσόν εκείνο του απολυτήριου Λυκείου. Ο Εκπαιδευτής σύμφωνα με την πρόταση νόμου θα γυμνάζει ομάδες με βρέφη, εγκύους και άτομα με κινητικές αναπηρίες σε ιδιωτικά γυμναστήρια των οποίων οι ιδιοκτήτες οφείλουν να παρέχουν από θέμα ασφάλειας στον πελάτη μόνο και μόνο φαρμακείο πρώτων βοηθειών!

 Δίνει επαγγελματικά δικαιώματα προπονητή με ειδίκευση σε ένα συγκεκριμένο άθλημα σε σπουδαστές Ινστιτούτων και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, οι οποίοι έχουν περατώσει την Ειδίκευση ‘Προπονητής Αθλημάτων’, γενικά και αόριστα.

 Δεν καταργεί ρητά τις Σχολές Προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Άρθρο33, παράγραφος 2). Και εάν πράγματι καταργηθούν (Άρθρο 33, παράγραφος α)αναλαμβάνει ένας μη εκπαιδευτικός οργανισμός (Υπουργείο Αθλητισμού και Πολιτισμού)να καταρτίσει ΙΕΚ προπονητών!

 Εκχωρεί αρμοδιότητες του κράτους ή επιστημονικών επαγγελματικών εταιριών(επαγγελματικά δικαιώματα) σε Ιδιωτικές εταιρίες (Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία -UEFA-ΕΠΟ) οι διοικήσεις των οποίων βρίσκονται ενώπιο της Δικαιοσύνης για σοβαρότατα σκάνδαλα κατά την υλοποίηση του αντικειμενικού σκοπούτους που είναι η Διοργάνωση Αγώνων.

 Καθιερώνει τη συστηματική διάκριση ανάμεσα σε προπονητές ίδιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Δηλαδή, οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με Ειδίκευση Καλαθοσφαίριση ή Ποδοσφαίριση δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Στη δεύτερη Ειδίκευση ο απόφοιτος χρίζεται προπονητής Γ ενώ στην πρώτη Προπονητής Α!!).

 Εξασφαλίζει αποκλειστικά, αθέμιτα και καταχρηστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα προπονητών ποδοσφαίρισης μόνο και μόνο στους απόφοιτους των Σχολών της UEFA-ΕΠΟκαι σε κανένα άλλον απόφοιτο από άλλο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας παρά τις αντίθετες οδηγίες της Επιτροπής Αθέμιτου Ανταγωνισμού και του Συνηγόρου του Πολίτη!

Επειδή,

Κανένας δεν παρέχει υπηρεσίες φαρμακοποιού επειδή είναι χρόνιος χρήστης φαρμάκων και κανένας δεν πάει σε εμπειρικό γιατρό, ούτε στέλνει το παιδί του σε σχολείο με εμπειρικούς δασκάλους.
Υπονομεύεται η δημόσια υγεία και η διαμόρφωση χαρακτήρα των νέων μας αποδεχόμενοι επαγγελματίες με μοναδικό προσόν την εμπειρία.
Όλοι οι πολίτες απαιτούν να διακρίνουν εύκολα τα προσόντα ανθρώπων που παρέχουν υπηρεσίες, ιδιαίτερα υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.Όλα τα παραπάνω ζητήματα δεν αντισταθμίζονται από ελάχιστα και δευτερεύοντα θετικά σημεία του προτεινόμενου νομοσχεδίου.
Ενδιαφερόμαστε για την υγεία, την παιδεία και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι στη χώρα που γέννησε τον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Την Κυβέρνηση να αποσύρει τις προτεινόμενες αντισυνταγματικές, αντιεπιστημονικές,άδικες και καταχρηστικές διατάξεις του Σχεδίου Νόμου.

ΖΗΤΑΜΕ

Την υποστήριξη του έλληνα πολίτη για ένα νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα υπηρετείτην υγεία, παιδεία και ποιότητα ζωής των κατοίκων της χώρας που γέννησε τονΟλυμπισμό

Προηγούμενο άρθροFlash Newz 2018 Νοέμβριος
Επόμενο άρθροΨήφισμα της ΕΟΕ κατά του προτεινόμενου αθλητικού νομοσχεδίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ