Η IAAF εξέδωσε εχθές 11/12 το νεο της newsletter το οποιο λογω τεχνικού της προβλήματος ακομα δεν εχει αποσταλλεί σε ηλεκτρονική μορφή. Σε αυτό, εντύπωση κάνει στην κοινοποίηση των αθλητών/τριων που τιμωρήθηκαν για παραβάσεις doping οτι πρώτο πρώτο όνομα εμφανιζεται η Κύπρια πρωταθλήτρια των 400μ Αλισσα Καλλινίκου, για έλεγχο εκτος αγωνα (1.7.2008) και ισχύ απο 22.7, εως 21.7.2010. Την περίοδο εκείνη ήταν αθλήτρια του Γιωργου Παναγιωτόπουλου (που αντιμετώπισε ως γνωστόν και με αλλους αθλητές του παρόμοια δυσάρεστα περιστατικά, όπως και ο προηγούμενος προπονητής της Θεόδωρος Γκάτζιος) ενω κάποια περίοδο είχε ακουστεί αλλα διαψευστεί ότι υπήρχε κάποιο θέμα με αθλητη απο Κύπρο. Αναμένουμε -τουλάχιστον- απο την Κυπριακή Ομοσπονδία κάποια ανακοίνωση.
Η επίγνωση, η ευθύνη και η τιμωρία είναι και πάλι της αθλήτριας και μόνο..;
Επίσης, 2ο ονομα είναι της Σμαρως Κοκκινίδου με την ποινη να ειναι 11μηνη και να ληγει στις 18/6/2010 (η αθλητρια εχει προσφυγει στο ΑΣΕΑΔ για να μετατραπει σε 10 μηνες και να γινει αποδεκτο απο IAAF)
2 αλλες, ..ομαδικες περιπτωσεις που απασχολησαν την κοινη γνωμη εχουμε επισης να δημοσιοποιουνται: Οι 7 αθλήτριες της Ρωσίας (SOBOLEVA, CHERKASOVA, TOMASHOVA, YEGOROVA, FOMENKO, KHANAFEYEVA, PISCHALNIKOVA) θα τελέσουν υπο τιμωρία ως τις 30/4/2011, ενω των 4 Τζαμαικανων (ANDERSON, SPENCE, FOTHERGILL, BLAKE) η τριμηνη τιμωρια ληγει αύριο 13/12.
Η Τουρκαλα ΑΥΗΑΝ τιμωρηθηκε οπως ήδη είναι γνωστο, δια βιου.http://www.stivoz.com/forum/showthread.php?t=2315

Τοτε, λιγο πριν τους Ο.Α, ειχαμε τα εξης (αναδημοσιευουμε):

Απο “Πολιτης”:
Κύπρος 05/08/2008 14:18
ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Πήγε στο Πεκίνο και είναι ντοπέ!
Σοκ για τον αθλητισμό μας, λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά από έλεγχο αντιντόπινγκ στον οποίο υποβλήθηκε σε πρόσφατους αγώνες, Κύπρια αθλήτρια του στίβου, η οποία αναχώρησε ήδη για το Πεκίνο, βρέθηκε θετική!
Τον έλεγχο στην αθλήτρια πραγματοποίησε η Ελληνική Επιτροπή Αντιντόπινγκ η οποία έστειλε τα δείγματα στο Εργαστήριο στην Αθήνα το οποίο είναι ένα από τα 32 παγκοσμίως εγκεκριμένα από τη WADA και τα αποτελέσματα του πρώτου δείγματος κατέδειξαν ότι ήταν θετικό σε απαγορευμένη ουσία.
Στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν η Διεθνής ομοσπονδία Στίβου, η αρχή που έκανε τον έλεγχο (ΕΣΚΑΝ) και η WADA.
Μετά το πιο πάνω αποτέλεσμα κι εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, η αθλήτρια θα ενημερωθεί στο Πεκίνο και σύμφωνα με τους κανονισμούς δε μπορεί συμμετάσχει στους αγώνες, εφόσον δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα και για το 2ο δείγμα.
Πάντως, είναι άξιος απορίας πως αθλητές μας αναχώρησαν για το Πεκίνο χωρίς να είναι πλήρως ελεγμένοι ότι είναι καθαροί από τις οποιεσδήποτε ουσίες…
Σοκαρισμένοι είναι οι παράγοντες του αθλητισμού μας από την νέα υπόθεση ντόπινγκ που έγινε γνωστή το μεσημέρι, ύστερα από είδηση που μετέδωσε το Ράδιο Πρώτο.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η είδηση ήταν γνωστή από χθες το μεσημέρι, αλλά η αθλήτρια τελικά ταξίδεψε το βράδυ μαζί με την υπόλοιπη αποστολή για το Πεκίνο!
Για το θέμα που σίγουρα σοκάρει, θα συνέλθει έκτακτα σήμερα το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ, προκειμένου να το συζητήσει και να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Τονίζουμε ότι, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Νίκος Καρτακούλλης, με δήλωσε του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις 18 Ιουλίου, είχε διερωτηθεί κατά πόσο είχε πραγματοποιηθεί διπλός έλεγχος των αθλητών , τονίζοντας ότι σε τόσο σημαντικά θέματα όπως είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών και το ντόπινγκ, δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε…
Επιπρόσθετες πληροφορίες μας, αναφέρουν ότι κάποιοι από τους αθλητές της Ολυμπιακής μας ομάδας, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Πεκίνο, δεν υποβλήθηκαν σε ελέγχους πριν από το ταξίδι τους…
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι όντως κάποιοι αθλητές/τριες δεν ελέγχθηκαν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι από πλευράς της Επιτροπής Αντιντόπινγκ δεν έγινε ότι χρειαζόταν για να ελεγχθούν. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, αυτοί που δεν παρουσιάστηκαν κατά τον έλεγχο, τους δόθηκε προειδοποίηση για ένα χαμένο έλεγχο, το λεγόμενο missed test ή no show. Σημειώνεται ότι στα τρία no shows, ο αθλητής/τρια κρίνεται ένοχος/η για αποφυγή ελέγχου αντιντόπινγκ και οι συνέπειες είναι οι ίδιες με το αν είχε ντοπαριστεί.
Η πρώτη επίσημη αντίδραση
Σχετικά με την πληροφορία που διέρρευσε στην Κύπρο, για ντοπαρισμένη αθλήτρια της Ολυμπιακής μας ομάδας, η επίσημη θέση της αποστολής δια του αρχηγού της Αλέκου Σπανού, εκφράστηκε ως ακολούθως: “Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμιά επίσημη πληροφόρηση για ντοπαρισμένη αθλήτρια μας. Εάν και εφόσον υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την WADA (Διεθνής Ένωση Αντιντόπινγκ), θα προβούμε στις δέουσες διαδικασίες”.
Μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο Super ΣΠΟΡ FM ο Αλέκος Σπανός είπε ότι το θέμα χρίζει διερεύνησης ενώ ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ντοπαρισμένη αθλήτρια. “Δεν υπάρχει περίπτωση να πήγαινε Πεκίνο αθλητής μας χωρίς να έχει περάσει από τους ελέγχους”.
Άγνοια επί του θέματος εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, Αντώνης Δράκος, που βρίσκεται στο Πεκίνο μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, από την Τρίτη.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αυξημένα ποσοστά απαγορευμένης ουσίας σε δείγμα αθλήτριας μας, που βρίσκεται στο Πεκίνο, θα ακολουθηθεί η νενομισμένη διαδικασία, δηλαδή η υποβολή της σε τρεις νέους ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για ντοπάρισμα ή για οργανικό πρόβλημα, όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν.
05/08/2008

και λιγες μερες μετα:

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ Χαρά Σπηλιωτοπούλου σε δηλώσεις που έκανε από το Πεκίνο τόνισε, ότι δεν θεωρείται θετικό το δείγμα, το οποίο λήφθηκε από μέλος της Ολυμπιακής αποστολής της Κύπρου.
“Το δείγμα δεν θεωρείται θετικό. Είναι άτυπο. Επιστημονικά το ονομάζουμε “εκκρεμές αναλυτικό αποτέλεσμα”. Ως εκ τούτου κανένας αθλητής και καμία αθλήτρια δεν μπορούν να θεωρηθούν ντοπέ”, επισήμανε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, η οποία συμπλήρωσε ότι στις περιπτώσεις όπου υπάρχει “εκκρεμές αναλυτικό αποτέλεσμα”, ο αθλητής θα είναι υπό παρακολούθηση και θα υποβληθεί σε τρεις αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε διάστημα τριών μηνών, ενώ ενδέχεται να αξιολογηθούν και παλαιότερα αποτελέσματα ελέγχων.
Νέες δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής στο Πεκίνο Αλέκος Σπανός, ο οποίος τόνισε: “Οποιαδήποτε θέση, δήλωση ή ενέργεια από οποιονδήποτε αναρμόδιο, είναι εκτός της νενομισμένης διαδικασίας και μόνο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να προκαλέσει”, ενώ επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες για να ηρεμήσει το κλίμα στην κυπριακή αποστολή, καθώς οι υπόλοιποι αθλητές θορυβήθηκαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Προηγούμενο άρθροΑναδιανομή μεταλλίων της Jones, αλλά όχι και στο χρυσό των 100μ
Επόμενο άρθροΓυμνασιάδα – Doha