Ποιος είναι ο κορυφαίος άλτης του μήκους όλων των εποχών; Ποια τριπλουνίστρια έχει φτάσει πιο μακριά στο σκάμμα; Τίνος το όνομα γράφει δίπλα το παγκόσμιο ρεκόρ του ύψους; Τρεις πολύ απλές ερωτήσεις, που όλοι ξέρουν την απάντηση. Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι και στα τρία;

Σε αυτό το περίεργο ερώτημα αποφάσισε να απαντήσει ένας δημοσιογράφος, φτιάχνοντας τις λίστες με τους καλύτερους… σύνθετους άλτες και ανάμεσά τους υπάρχει και μία Ελληνίδα. Πιο απλά, ο Jon Mulkeen, ένας από τους δημοσιογράφους που συνεργάζονται με την IAAF, κατέγραψε ποιοι έχουν τον καλύτερο συνδυασμό επίδοσης σε ύψος, μήκος και τριπλούν, αποκλείοντας το επί κοντώ για ευνόητους λόγους καθώς είναι πιο εξειδικευμένο αγώνισμα και άρα σχεδόν απίθανο να το έχει δοκιμάσει κάποιος άλτης ως… παιχνίδι, όπως γίνεται με τα άλλα τρία.

Για να καταρτίσει τη λίστα του έκανε το απλό, αλλά κουραστικό βέβαια. Αναζήτησε τα ατομικά τους ρεκόρ, στη συνέχεια τα μετέτρεψε σε βαθμούς- χρησιμοποιώντας το σχετικό πίνακα της διεθνούς ομοσπονδίας- και έκανε την πρόσθεση. Αυτή η διαδικασία έφερε στη λίστα του και την Χρυσοπηγή Δεβετζή. Πέρα από τα 15,32 μ., που είναι βέβαια το πιο γνωστό ρεκόρ της καθώς αποτελεί και πανελλήνιο στο τριπλούν, είχε σημειώσει 6,85 μ. στο μήκος- σε κλειστό στίβο- και 1,64 μ. στο ύψος. Όλα αυτά της έδωσαν 3.249 βαθμούς (1.236, 1.171 και 842 αντίστοιχα) και την έφεραν στην 35η θέση ανάμεσα στις καλύτερες «σύνθετες» άλτριες όλων των εποχών στον κόσμο.

Στην κορυφή βρέθηκαν μία τεράστια δόξα του πρόσφατου παρελθόντος και μία άλτρια που εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί. Οι επιδόσεις του Christian Olsson υπενθυμίζουν ότι θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε όποιο από τα τρία αγωνίσματα επέλεγε να επικεντρωθεί. Ο Σουηδός τριπλουνίστας που είχε φτάσει στα 17,83 μ., έχει ακόμη στο ενεργητικό του άλμα στα 2,28 μ. στο ύψος και στα 7,71 μ. στο μήκος, κάτι που τον έκανε τον κορυφαίο «σύνθετο» άλτη.

Στις γυναίκες, καλύτερο συνδυασμό… αλτικότητας έχει η Olga Rypakova. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του τριπλούν, που έχει ρεκόρ 15,25 μ. στο αγώνισμά της, έχει περάσει το 1,92 μ. στο ύψος και έχει προσγειωθεί στα 6,85 μ. στο μήκος.

Δείτε αναλυτικά τους καλύτερους «συνδυαστικούς» άλτες όλων των εποχών

Προηγούμενο άρθροΠοιοι αθλητές πέρασαν στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ –Το υπουργείο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα
Επόμενο άρθροΕπίσημος αγώνας με σειρά προτεραιότητας –Όποιος προλάβει στον Άγ. Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ