Το Κίνημα για μία Αξιόπιστη Ποδηλασία δημοσιοποίησε πρόσφατα τον αριθμό κρουσμάτων ντόπινγκ για το έτος 2014, για όλα τα αθλήματα. Ο στίβος φέρεται να έχει την πρωτοκαθεδρία σε αριθμό κρουσμάτων, γεγονός που ερμηνεύεται από κάποιους ως πρωτιά διαφθοράς. Κακώς όμως, γιατί ενδεχομένως ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ντόπινγκ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Ειδικά στον στίβο, όμως, οι αρχές αγωνιούν και προσπαθούν να το καταπολεμήσουν. Δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι συμβαίνει το ίδιο σε άλλα αθλήματα. Στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, δεν τιμωρείται ποτέ ολόκληρη η ομάδα για κάποιο κρούσμα ντόπινγκ, αλλά μόνο ο παίκτης ατομικά. Το γεγονός αυτό είναι άδικο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιες οι ομάδες διαμορφώνουν τα προγράμματα προπόνησης και διατροφής για τους παίκτες τους. Αν καθιστούσαμε τις ομάδες υπόλογες για τα κρούσματα ντόπινγκ, να είστε σίγουροι ότι κανένας ποδοσφαιριστής δεν θα μπορούσε ή θα τολμούσε να ντοπαριστεί. Βέβαια, μία τέτοια εξέλιξη θα προϋπέθετε παράλληλα ένα σοβαρό σύστημα ελέγχου, το οποίο δεν υφίσταται στο χώρο του ποδοσφαίρου. Το πρόβλημα εκτείνεται και πέραν του ποδοσφαίρου όμως.

Υπάρχουν πολλά δημοφιλή αθλήματα στα οποία τα κρούσματα ντόπινγκ είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Πιστεύετε ότι όντως υπάρχει πλήρης απουσία ντόπινγκ σε αυτά τα αθλήματα ή μήπως υπάρχει έλλειψη προσπάθειας ελέγχου και αντιμετώπισής του; Αν αναλογιστείτε ότι τα στεροειδή αναβολικά κατά καιρούς κυκλοφορούν ελεύθερα σε τυχαία γυμναστήρια, μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει σε αθλήματα με υψηλή δημοτικότητα και υψηλές απολαβές. Κίνητρα για ντόπινγκ υπάρχουν παντού. Η έλλειψη κρουσμάτων ντόπινγκ σε κάποιο άθλημα δεν υποδηλώνει απαραίτητα την απουσία του φαινομένου. Αντίθετα, καταδεικνύει πιθανότατα την απουσία της θέλησης των αρμοδίων στο συγκεκριμένο άθλημα για την καταπολέμηση του. Φοβάμαι μάλιστα ότι στα δημοφιλή αθλήματα που δεν εμφανίζονται καθόλου κρούσματα ντόπινγκ, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τελείως. Βέβαια, αυτό μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με τη διενέργεια έγκυρων ελέγχων και όχι με τις εικασίες του παρόντος άρθρου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αθλήματα που παλεύουν να παραμείνουν αγνά θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν κρούσματα ντόπινγκ. Αυτή τη στιγμή, ο κλασικός αθλητισμός κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα αυτών των αθλημάτων. Ίσως και προς τιμήν του.

Προηγούμενο άρθρο"Περί πρωτιάς στίβου σε κρούσματα ντόπινγκ" του Αλέξη Αρβανίτη
Επόμενο άρθροΤο Σάββατο (24/1) το πρώτο τεστ της χρονιάς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ