Οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και του ΟΑΚΑ, στις οποίες συχνάζω για να προπονούμαι, είναι γεμάτες με επιγραφές «Απαγορεύεται το κάπνισμα». Ο ανυποψίαστος αναγνώστης ίσως να μειδιά στην ιδέα μίας πινακίδας που υπενθυμίζει την απαγόρευση του καπνίσματος σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Ποια η ανάγκη για μία τέτοια πινακίδα, θα αναρωτηθεί, σε ένα χώρο όπου το «ε αγωνίζεσθαι» επιτάσσει το σεβασμό στο συναθλητή και συνάνθρωπο;

Κι όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που έχω δει προπονητές και ενίοτε αθλητές να ανάβουν τσιγάρο σε αθλητικές εγκαταστάσεις, δίπλα σε αθλητές που προπονούνται. Σιγά, θα μου πείτε, δεν καταρρέει ο ολυμπισμός από ένα τσιγάρο. Αυτός ακριβώς ο ωχαδελφισμός όμως δε συνάδει καθόλου με τον αθλητισμό. Δε συνάδει με ένα κράτος δικαίου γενικά αλλά στο χώρο του αθλητισμού τα πράγματα είναι ακόμη πιο αυστηρά.

Οι αθλητές και οι προπονητές δε δεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας. Δε δεχόμαστε εκπτώσεις εκατοστού από την επίδοσή μας και κατά αντιστοιχία δεν θα έπρεπε να κάνουμε καμία έκπτωση από τις αξίες μας. Αν αρχίζαμε να παραβιάζουμε κανόνες για την πρόσκαιρη απόλαυση ενός τσιγάρου, άνετα κάποιος θα μπορούσε να μας προσάψει ότι θα παραβιάζαμε κανόνες αντιντόπινγκ, ειδικά από τη στιγμή που τα οφέλη είναι σαφώς υψηλότερα.

Προφανώς τα λάθη είναι ανθρώπινα και δε θέλω να στιγματίσω συγκεκριμένους ανθρώπους. Η συνήθεια όμως πρέπει να αποδοκιμαστεί και να εκλείψει από τους στίβους.

Προηγούμενο άρθροΜαμάδες, μωρά, πανό και πολλά γλυκά –Όλα τα είχε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα (photos)
Επόμενο άρθροΘλάση, αλλά όλα είναι ανοιχτά για Στεργίου –Ελπίζει για Σόποτ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φίλε Αλέξη, πολύ καλά και… ευγενικά τα λες. Ίδια ιστορία πολλά χρόνια. Θυμάμαι είχα ανοίξει ένα θέμα σε αυτό το site πριν περίπου 5 χρόνια.

  2. Ευχαριστώ Γιάννη. Περισσότερα για τα δικαιώματα του μη καπνιστή [URL=”http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=574693″]εδώ[/URL]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ