Έχουν παρατηρηθεί ανά το παρελθόν αρκετά ιδιαίτερες και… ενδιαφέροντες παλμοί, τόσο σε ρίψεις όσο και σε άλματα, προκειμένου οι αθλητές να βελτιστοποιήσουν την απόδοση τους. Παραδείγματος χάριν, στο μήκος έχουν γίνει προσπάθειες με περιστροφή σαν κυβίστηση στον αέρα. Ακόμα και στο άλμα σε ύψος έχει γίνει προσπάθεια άλματος με flic-flac αντί για την κανονική δρομική φορά που τρέχουν οι αθλητές.

Έτσι και στη σφαίρα έχει παρατηρηθεί αθλητές να ρίχνουν με παλμό “ρόδας”, έναν παλμό στον οποίο ο αθλητής περιστρέφεται με σταθερό τον έναν άξονα, όπως όταν εκτελεί ρόδα στη γυμναστική, υποστηριζόμενος στο ένα του χέρι, ενώ με το άλλο κρατάει τη σφαίρα.

Καθώς παρατηρήθηκε εκ νέου να εφαρμόζεται, η ομοσπονδία στίβου της Ν. Αφρικής (ASA), σε επιστολή προς τα μέλη της, έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τη χρήση της νέας αυτής τεχνικής, απορρίπτοντας την για λόγους ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

“Αγαπητά μέλη της ASA,

Έχει έλθει στην υπόληψη της ASA ότι κάποιοι αθλητές χρησιμοποιούν την τεχνική ρόδας κατά τη διάρκεια αγώνων στη Ν. Αφρική. Τα μέλη της ASA θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η τεχνική “ρόδας” δεν είναι έγκυρη, καθώς θέτει σε κίνδυνο τόσο τον αθλητή που αγωνίζεται, όσο και τους υπολοίπους αθλητές, τους κριτές αλλά και τους θεατές.

Η τεχνική ρόδας δεν είναι καινούρια και επανέρχεται τουλάχιστον μια φορά ανά δεκαετία. Η τεχνική αυτή έχει κριθεί ως μη ασφαλής κατά το παρελθόν από την World Atlhetics και τη τα κράτη μέλη της, συμπεριλαμβανομένης και της Νότιας Αφρικής.

Λάβετε υπόψιν, ότι όποτε ένας αθλητής χρησιμοποιεί την εν λόγω τεχνική κατά τη διάρκεια αγώνων, ο κριτής δεν θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με τον αθλητή, όπως και με κανέναν άλλον αθλητή που βρίσκεται στον αγώνα. Ο κριτής θα πρέπει να μην μετράει την προσπάθεια του αθλητή, αλλά την λαμβάνει ως αποτυχημένη προσπάθεια.

Αν ο εν λόγω αθλητής χρησιμοποιήσει ασφαλέστερη τεχνική σε επόμενη προσπάθεια, τότε η νέα του προσπάθεια του θα μετρηθεί ως έγκυρη.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς,
Richard Sander
Πρόεδρος ASA”

Προηγούμενο άρθροΒαλκανικό κλειστού (Κων/πολη) 15.2.2020
Επόμενο άρθροΧρυσός ο Ζήκος, ατομικό η Βασιλείου στο Βαλκανικό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here