Δεν χρειάζεται να βλέπει. Δεν χρειάζεται να είναι… εκεί πνευματικά. Αρκεί το σώμα του να στέκεται στην άκρη του διαδρόμου, να τρέχει και να προσγειώνεται στο σκάμμα. Το ένστικτο είναι αρκετό για τον Λούη Τσάτουμα. Άλλωστε με αυτό πέτυχε την 11η νίκη του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο.

Ένα πρωτάθλημα με αρκετές καλές επιδόσεις και… παρέλαση ένδοξων μορφών του παρελθόντος, αφού αθλητές που έχουν χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις στο παρελθόν έκαναν τις απονομές στους πρωταγωνιστές του σήμερα.

Για τον Τσάτουμα ο αγώνας δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία και δεν κράτησε πολύ, καθώς ο άλτης ήταν στα… όρια της λιποθυμίας. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ του μήκους ξεκίνησε δυναμικά με 8,08 μ., αλλά από την ώρα της προθέρμανσης δεν αισθανόταν καλά. Μετά από το δεύτερο άλμα του λοιπόν άρχισε να νιώθει έντονη αδιαθεσία και αποσύρθηκε για να πάει στο ιατρείο. Τελικά πιθανότατα τον επηρέασε η ζέστη, αλλά ακόμη και με δύο προσπάθειες ήταν ο νικητής με την επίδοση που είχε κάνει.

«Ζαλιζόμουν, δεν έβλεπα μπροστά μου, δεν έβλεπα καν τα σημάδια μου. Το πρώτο άλμα δεν ξέρω πώς το έκανα, από ένστικτο. Όταν βγήκα από το σκάμμα έπειτα από τη δεύτερη προσπάθεια, δεν μπορούσα να σταθώ όρθιος», παραδέχθηκε ο Τσάτουμας, που λίγη ώρα αργότερα είχε ανακτήσει κάπως τις δυνάμεις του. Αυτός ήταν ο τελευταίος του αγώνας πριν από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Δεύτερος στο αγώνισμα ήταν ο Μιχάλης Μερτζανίδης, που έφτασε στα 7,88 μ., ενώ τρίτος και κουτσαίνοντας βγήκε από τον αγώνα ο Γιώργος Τσάκωνας. Ο άλτης από τη Σπάρτη «γύρισε» το πόδι του σε μία προσπάθεια, ενώ το καλύτερο άλμα του ήταν στα 7,81 μέτρα.

Γράφει ιστορία η Φιλάνδρα

Εκεί που… άφησε το αγώνισμα το ξαναβρήκε η Έλενα Φιλάνδρα, που είναι… μόνιμη πρωταθλήτρια. Στην επανεμφάνισή της σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα μετά από τη γέννηση του παιδιού της, η δρομέας του Πανελληνίου ήταν και πάλι η νικήτρια, για 10η φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, οι εννιά από τις οποίες μάλιστα ήταν συνεχόμενες με μοναδικό διάλειμμα την περσινή χρονιά εξαιτίας της εγκυμοσύνης της.

Η Μαρία Κλάδου επιχείρησε να κάνει τη δική της κούρσα, ξεφεύγοντας κατά πολύ από τις υπόλοιπες, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει τη διαφορά μέχρι το τέλος. Στην τελική ευθεία την έφτασε η Φιλάνδρα, για να περάσει πρώτη και να τερματίσει σε 2.04.35. Η Κλάδου ήταν δεύτερη τελικά με 2.05.33, ενώ την τρίτη θέση πήρε η νικήτρια των 1.500 μ., Ελένη Θεοδωρακοπούλου (2.08.93). Εκτός συναγωνισμού, η Κύπρια Ναταλία Ευαγγελίδου τερμάτισε σε 2.05.07.

Πρωταθλητές Ολυμπιακός και ΑΕΚ
Ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στους άνδρες. Οι «ερυθρόλευκοι» αναδείχθηκαν πρωταθλητές με 123 β., με τον ΓΣ Ελ. Βενιζέλος να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 110 β. και τον ΜΕΑΣ Τρίτων στην τρίτη (97).

Η ΑΕΚ κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στις γυναίκες. Τα κορίτσια του «δικέφαλου» συγκέντρωσαν 136.5 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Πανελλήνιο με 117, ενώ την τρίτη θέση πήρε ο ΓΣ Κηφισιάς με 110.5 βαθμούς.

Κόντρα στον άνεμο 20.58 ο Τσάκωνας

Η… κατάρα του Κώστα Δουβαλίδη- σχεδόν σε κάθε κούρσα του φέτος έχει αντίθετο άνεμο- «χτύπησε» και στα 200 μέτρα. Παρά την παρουσία του Δραμινού όμως και τις… συνέπειες που αυτή έχει, ο Λυκούργος Τσάκωνας πιστοποίησε την πολύ καλή κατάστασή του. Ο 24χρονος σπρίντερ κέρδισε στα 200 μ. με 20.58, στην κούρσα που έγινε με τον άνεμο αντίθετο 1,4 μ./δ., ενώ δεύτερος τερμάτισε ο… ανεμοδαρμένος Δουβαλίδης με 21.16. Την τρίτη θέση πήρε ο νικητής στα 400 μ. το Σάββατο, Μιχάλης Δαρδανελιώτης με 21.39.

Τα κορίτσια των 200 μ. είναι γρήγορα, αλλά ο άνεμος αποφάσισε να τις…δυσκολέψει λίγο. Στην κούρσα που έγινε με τον άνεμο αντίθετο 1,2 μ./δ., η Μαρία Μπελιμπασάκη ήταν νικήτρια με 23.27, με την Ανδριάνα Φέρρα να την ακολουθεί (23.58). Οι δύο τους σε λίγες ημέρες θα μπουν σε διαδικασία… Ζυρίχης, αφού ως στελέχη της ομάδας των 4Χ100 μ. θα δουλέψουν στις αλλαγές, ενόψει Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τρίτη στην κούρσα ήταν η Κορίνα Πολίτη, με την 19χρονη σπρίντερ να τερματίζει σε 24.44, που αποτελεί ατομικό ρεκόρ για τη Νεάνιδα.

Βρίσκει τον εαυτό της η Κυριακοπούλου

Τον εαυτό της έχει αρχίσει να βρίσκει σταδιακά ξανά η Νικόλ Κυριακοπούλου, μετά από την περιπέτεια με τον τραυματισμό της και την επέμβαση στο χέρι. Η συγκάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ- εδώ και λίγα 24ωρα το μοιράζεται με την Κατερίνα Στεφανίδη- πέρασε τα 4,40 μ. όπως και στον προηγούμενο αγώνα της, τον πρώτο έπειτα από το πρόβλημα, αλλά το βασικό για εκείνη είναι πως πλέον εξοικειώνεται με τα νέα κοντάρια της.

«Έκανα πάλι λάθη, αλλά σίγουρα αισθανόμουν καλύτερα. Αυτό που χρειάζομαι είναι αγώνες, για να βρω ξανά το ρυθμό μου», είπε η Κυριακοπούλου που θα κάνει την επόμενη εμφάνισή της στο μίτινγκ του Γιόγκριμ (31/7), όπου θα κάνουν… απόβαση οι Ελληνες επικοντιστές, μια και επίσης θα αγωνιστούν οι Κώστας Φιλιππίδης, Δημήτρης Πατσουκάκης και Κατερίνα Στεφανίδη.

Η τελευταία σχεδίαζε να πάρει μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά είχε πρόβλημα στην πτήση της επιστροφής της από το Μονακό. Η άλτρια που εκεί με το εντυπωσιακό 4,71 μ. που πέρασε έγινε η καλύτερη φέτος όχι μόνο σε Ελλάδα, αλλά και σε Ευρώπη, ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου από το Μονακό για να φτάσει στην Αθήνα τελικά το πρωί της Κυριακής, με αποτέλεσμα να χάσει τον προκριματικό.

Δεύτερη στο πρωτάθλημα ήταν η Λορέλα Μάνου, με την άλτρια του Κερκυραϊκού να περνά τα 4,35 μ., ενώ τη φετινή της επίδοση βελτίωσε η Στέλλα Λεδάκη πουμε το άλμα της στα 4,30 μ. πήρε την τρίτη θέση.

Σταμάτησε νωρίς η Πέρρα

Το ντεμπούτο της Αθανασίας Πέρρα στο τριπλούν για την σεζόν, κάθε άλλο παρά ιδανικό ήταν. Στην πρώτη εμφάνισή της στο βασικό της αγώνισμα- είχε κάνει έναν αγώνα στο μήκος- είδε τα πάντα να πηγαίνουν στραβά στο πρωτάθλημα.

Ξεκίνησε με δύο άκυρα άλματα και στην τρίτη της προσπάθεια απλά σιγουρεύτηκε να είναι έγκυρη. Το 12,17 μ. που σημείωσε όμως δεν ήταν αρκετό για να την βάλει στην οχτάδα του αγωνίσματος και έτσι ολοκλήρωσε πρόωρα την εμφάνισή της.

Νικήτρια στο αγώνισμα ήταν η Χριστίνα Αλβερτσιάν, η μοναδική άλτρια που πέρασε τα 13 μ., με την καλύτερη προσπάθειά της να είναι 13,12 μέτρα. Δεύτερη ήταν η Αναστασία Φουτσιτζίδου (12,92 μ.), ενώ την τριάδα συμπλήρωσε η Κατερίνα Βέργου (12,81 μ.).

Στο ύψος, τα επιτυχημένα άλματα σταμάτησαν στο 1,83 μ., με τις τρεις πρώτες τελικά να παίρνουν κατάταξη με βάση τη διαφορά προσπαθειών. Νικήτρια η Τατιάνα Γκούσιν, ενώ η Τόνια Στεργίου πήρε τη δεύτερη θέση και η Κατερίνα Κυριακοπούλου ήταν τρίτη. Καμία από τις τρεις τους δεν τα κατάφερε στα 1,86 μέτρα, όπου δοκίμασαν μετά.

«Νταμπλ» για τον Δημητράκη

Το “νταμπλ” στις μεσαίες αποστάσεις έκανε ο Ανδρέας Δημητράκης, αφού μετά από τα 1.500 μ. το Σάββατο, κέρδισε και τα 800 μ. την Κυριακή. Ο δρομέας του Παναξιακού- αυτή τη φορά χωρίς τη… συνήθη παρέα του, τον Κώστα Νακόπουλο, ο οποίος τραυματίστηκε στην κούρσα των 1.500 μ. και δεν μπορούσε να τρέξει- τερμάτισε σε 1.49.39, μπροστά από τον Θεοφάνη Μιχαήλα (1.50.48) και τον Εντι Μούτσο (1.50.70).

Η Αναστασία Καρακατσάνη έκανε τη δική της κούρσα στα 5.000 μ., για να πάρει τη νίκη. Η 22χρονη δρομέας τερμάτισε σε 16.27.27, αφήνοντας πίσω της την Ουρανία Ρέμπουλη (16.41.45) και την Παναγιώτα Βλαχάκη (16.54.04).

Ο Γιάννης Λουλάς βελτίωσε μεν τη φετινή του επίδοση, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο που κυνηγά από την αρχή της σεζόν. Ο αθλητής από της Πυγμής Ευόσμου κέρδισε στα 400 μ. εμπ. με 51.36, αλλά δεν «έπιασε» το 51.10, την επίδοση που θα τον έστελνε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Κώστας Κωνσταντής (52.56) και τρίτος ήταν ο Ιάσωνας Νάτζιος (53.03).

Το ρεκόρ της πλησίασε η Κατερίνα Δαλάκα για να εξασφαλίσει τη νίκη στα 400 εμπόδια. Η 22χρονη αθλήτρια του Ηρακλή τερμάτισε σε 59.61, για να αφήσει πίσω της την Έφη Θεοδώρου (60.86) και την Μαρία Λιτσένη (61.23).

Τα σύνθετα αγωνίσματα

Η Σοφία Υφαντίδου ήταν η νικήτρια στο έπταθλο, αλλά δεν κατάφερε να πιάσει το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Συγκέντρωσε 5.622 βαθμούς, ενώ χρειαζόταν 5.920 β. για να πάρει το «εισιτήριο» για τη Ζυρίχη. Η Υφαντίδου σημείωσε 14.00 στα 100 μ. εμπ., 1,66 μ. στο ύψος, 12,31 μ. στη σφαιροβολία, 26.31 στα 200 μ., 5,88 μ. στο μήκος, 54,89 μ. στον ακοντισμό και 2.36.10 στα 800 μέτρα.

Δεύτερη ήταν η Ειρήνη Δανιήλ (5.127 β.) και τρίτη η Βασιλική Μαρκοπούλου (4.986), με τη 19χρονη αθλήτρια να είναι νικήτρια στην κατηγορία των Νέων.

Στο δέκαθλο, ένας Έφηβος κέρδισε την κατηγορία τόσο των Νέων, όσο και των Ανδρών. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Μαντή, ο οποίος συγκέντρωσε 6.659 βαθμούς, πετυχαίνοντας 11.25 στα 100 μ., 6,39 μ. στο μήκος, 12,88 μ. στη σφαιροβολία, 1,73 μ. στο ύψος, 50.53 στα 400 μ., 15.54 στα 110 μ. εμπόδια, 36,07 μ. στη δισκοβολία, 3,90 μ. στο επί κοντώ, 55,02 μ. στον ακοντισμό και 5.03.81 στα 1.500 μέτρα.

Οι ρίψεις
Δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει στη δισκοβολία ο Γιώργος Τρέμος. Ο αθλητής απόν τα Τρίκαλα έστειλε το δίσκο στα 58,72 μ. στην καλύτερη προσπάθειά του, την τρίτη. Ο Μανώλης Πεντίκης ήταν ο δεύτερος καλύτερος στο αγώνισμα, χάρη στο 54,86 μ. που σημείωσε, ενώ τρίτος ήταν ο νικητής της σφαιροβολίας το Σάββατο, ο Γεράσιμος Θεοδώρου (48,06 μ.).

Με δεδομένη την απουσία του Μιχάλη Αναστασάκη- έπαθε κάταγμα σε δάχτυλο του ποδιού πριν από λίγες ημέρες- ήταν δεδομένο ότι η σφυροβολία δεν θα γνώριζε μεγάλες δόξες. Κάτι που επιβεβαιώθηκε τελικά, με τον Κώστα Κωστογλίδη να κερδίζει με 68,24 μ., ενώ την καλύτερη βολή πέτυχε ο Κύπρος Κώστας Σταθελάκος, με 70,59 μ., ο οποίος μετείχε εκτός συναγωνισμού. Τη δεύτερη θέση πήρε ο Μιχάλης Κολοκοτρώνης (65,02 μ.) και τρίτος ο Βασίλης Σιάκουλης (63,48 μ.).

Τα αποτελέσματα

Το άλμα του Τσάτουμα σε αργή κίνηση:
www.youtube.com/watch?v=50zdbNuN0u8

Προηγούμενο άρθροΠανελλήνιο πρωτάθλημα Α/Γ, 2η ημέρα: Πάνω απο τα 8 μ. ο Τσάτουμας το πρωί (video)
Επόμενο άρθροΗ ομάδα για το Βαλκανικό (updated)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ