Ο,τι θυμάται κάποιος για τα αποτελέσματα των μεγάλων διοργανώσεων τα τελευταία χρόνια, καλό είναι να τα ξεχάσει. Με τις «καμπάνες» για το ντόπινγκ να πέφτουν βροχή, απανωτές είναι οι ανακατατάξεις και τα μετάλλια αλλάζουν σχεδόν καθημερινά χέρια.

Τελευταίο «χτύπημα» για τον παγκόσμιο στίβο, αυτό που προκλήθηκε εξαιτίας της Yulia Zaripova, η Tatyana Chernova και η Rita Jeptoo, στις οποίες επιβλήθηκαν ποινές αποκλεισμού.

Με τις δύο πρώτες συνεχίστηκε το μπαράζ σκανδάλων με απαγορευμένες ουσίες που ταρακουνά το ρωσικό στίβο την τελευταία περίοδο. Για την Zaripova πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου που κέρδισε το 2012 στα 3.000 μ. στιπλ. Η ρωσική υπηρεσία κατά του ντόπινγκ τιμώρησε τη δρομέα με αποκλεισμό 2,5 χρόνων, η οποία ισχύει από τον Ιούλιο του 2013. Παράλληλα, ακυρώνονται τα αποτελέσματά της για περιόδους του 2011 και 2012, αλλά δεν κινδυνεύει να χάσει τον παγκόσμιο τίτλο της από το 2011.

Αν τελικά της αφαιρεθεί το Ολυμπιακό μετάλλιο- απόφαση που έγκειται στην IAAF και τη ΔΟΕ- αυτό θα περάσει στα χέρια της Habiba Ghribi από την Τυνησία.

Ποινή αποκλεισμού όμως επιβλήθηκε και στην Chernova, για δύο χρόνια, με ισχύ επίσης από τον Ιούλιο του 2013. Η «χάλκινη» Ολυμπιονίκης του 2008 και του 2012 στο έπταθλο και παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011, θα δει τα αποτελέσματά της από τις 15 Αυγούστου του 2009 έως τις 15 Αυγούστου του 2011 να ακυρώνονται, κάτι που σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει να χάσει κάποιο σημαντικό τίτλο.

Τα προβλήματα με το ντόπινγκ δεν είναι- δυστυχώς- κάτι που απασχολεί μόνο τους Ρώσους. Με διετή αποκλεισμό τιμωρήθηκε και η Jeptoo, νικήτρια του μαραθωνίου της Βοστώνης και του Σικάγο το 2013 και το 2014. Τη δρομέα τιμώρησε η ομοσπονδία της Κένυας, γιατί δείγμα της βρέθηκε θετικό σε ερυθροποιητίνη.

Ρούλα Βλασσοπούλου

Προηγούμενο άρθροΗμερίδα ΣΕΦ (31/1/2015)
Επόμενο άρθροΈκανε… μαραθώνιο για να γυρίσει στην Αθήνα και πανελλήνιο ρεκόρ μόλις ήρθε η Μαρινάκου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ