Ο αγώνας του Ashton Eaton ήταν μεν το βασικό… θέαμα, αλλά όχι το μοναδικό στο πρωινό πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού.

Στο Σόποτ έγινε μία ακόμη κορυφαία επίδοση της χρονιάς και μάλιστα σε προκριματικό, από την Valerie Adams, ένα λάθος προκάλεσε χάος στα 4Χ400 μ. των ανδρών, ενώ στο τριπλούν ένας και μόνος άλτης στάθηκε στο ύψος του, σημειώνοντας αξιοπρεπή επίδοση για να μπει στον τελικό. Αναλυτικά η δράση του πρωινού προγράμματος του Σαββάτου:

Έπταθλο
Καλό… πρωινό έφαγε ο Eaton, αφού με το που ξύπνησε βρέθηκε μπροστά στο… κυνήγι του παγκοσμίου ρεκόρ. Με το 7.64 που σημείωσε στα 60 μ. εμπόδια, πλέον ο Αμερικανός βρίσκεται εννιά βαθμούς μπροστά από το αντίστοιχο στάδιο όταν έκανε το ρεκόρ. Εννοείται πως προηγείται στη βαθμολογία με 4.727 β., με τον Krauchanka (4.540 β.) να ακολουθεί παρά το 8.10 στα 60 μ. εμπόδια και τον Kasyanov (4.536 β.) τρίτο, καθώς σημείωσε 7.85.

Ένα αγώνισμα, ή καλύτερα 1.000 μ. απέχει από το παγκόσμιο ρεκόρ ο Eaton μετά από το επί κοντώ. Ο Αμερικανός πέρασε τα 5,20 μ., όσο ακριβώς είχε σημειώσει όταν είχε πετύχει και το ρεκόρ στο έπταθλο και πλέον περιμένει τα 1.000 μ. για να πανηγυρίσει την κατάρριψη. Για να το πετύχει χρειάζεται 2.33.54, ενώ βρίσκεται 9 βαθμούς (5.699 β.) μπροστά από το ρεκόρ του.

Το επί κοντώ έφερε όμως αλλαγές και στην κατάταξη. Ο μεν Krauchanka έμεινε δεύτερος χάρη στα 5,00 μ. που πέρασε (5.450 β.), αλλά ο Kasaynov υποχώρησε στην πέμπτη θέση (5.296 β.) καθώς περιορίστηκε στα 4,50 μέτρα. Κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Van der Plaetsen που με 5,20 μ. πέρασε στην τρίτη θέση (5.391 β.)

Τριπλούν ανδρών προκριματικός
Το χαμένο του γόητρο αναζητά απελπισμένα το τριπλούν και στους άνδρες σε αυτή τη διοργάνωση. Ακόμη και τα 16,29 μ. αποδείχθηκαν αρκετά για να μπει κανείς στον τελικό στο Σόποτ, αφού αυτό ήταν το καλύτερο Viktor Kuznietsov, του τελευταίου που μπήκε στην οχτάδα.

Μόλις ένας κατάφερε να πιάσει το όριο για την απευθείας πρόκριση, με τον Marian Oprea να αποδεικνύεται ο μοναδικός που μπορεί να σταθεί στο… ύψος του, αφού ο Ρουμάνος προσγειώθηκε στα 17,02 μέτρα. Δεύτερος καλύτερος του προκριματικού ο Pedro Pablo Pichardo με 16,82 μ., ενώ ακολούθησε το… χάος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως στη διοργάνωση του 2006 τα 16,89 μ. δεν αρκούσαν για την πρόκριση στον τελικό και στο Σόποτ όποιος το πετύχαινε θα ήταν σε… περίοπτη θέση.

Σφαιροβολία γυναικών προκριματικός
Από νωρίς άρχισε το… πάρτι της Valerie Adams στη σφαιροβολία. Αν κάποια δεν ήξερε ποια είναι- εξαιρετικά απίθανο μια και δεν έχει αφήσει χρυσό μετάλλιο για άλλη αθλήτρια εδώ και χρόνια- η Νεοζηλανδή φρόντισε να συστηθεί.

Έστειλε τη σφαίρα στα 20,11 μ. στην πρώτη και μοναδική προσπάθεια που χρειάστηκε για να προκριθεί, σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση στον κόσμο φέτος. Και έφυγε για να ξεκουραστεί, αφού το απόγευμα θα διεκδικήσει τον τρίτο διαδοχικό παγκόσμιο τίτλο της σε κλειστό στίβο.

Η μοναδική που μπορεί να την πλησιάσει, αλλά σχεδόν απίθανο να την απειλήσει, είναι η Christina Schwanitz, που ήταν η δεύτερη του προκριματικού με 19,73 μ., ενώ η Λευκορωσίδα Yuliya Leantsiouk πέρασε ως τρίτη με 18,85 μέτρα. Στο… τσακ πρόλαβε τον τελικό η Evgeniia Kolodko, καθώς η Ρωσίδα «αργυρή» Ολυμπιονίκης ήταν η έβδομη που προκρίθηκε με 18,32 μ. στη μοναδική έγκυρη βολή της. Αντίθετα δεν τα κατάφερε η Anca Heltne. Η Ρουμάνα πήγε στο Σόποτ ως η δεύτερη καλύτερη στον κόσμο, αλλά εκεί περιορίστηκε στα 17,35 μ. και την 11η θέση.

4Χ400 μ. ανδρών προκριματικός
Ακόμη και σε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπορεί να προκληθεί το χάος. Έγινε στη δεύτερη σειρά, όταν οι αθλητές ειδοποιήθηκαν για την άκυρη εκκίνηση αφού πρώτα είχαν διανύσει περίπου 100 μέτρα!

Όπως αποδείχθηκε τελικά, αιτία ήταν ένα τεχνικό λάθος και αφού δόθηκε η ευκαιρία στους αθλητές να πάρουν μία ανάσα, η κούρσα έγινε με μικρή καθυστέρηση. Νικητές οι Βρετανοί, με 3.06.09, με τους Ρώσους (3.06.63) να ακολουθούν. Παρότι σημείωσαν ρεκόρ Αφρικής με 3.07.95, οι Νιγηριανοί που ήταν τρίτοι δεν προκρίθηκαν.

Στην 1η σειρά, οι ΗΠΑ εύκολα πήραν την πρόκριση με 3.04.36, με τους Τζαμαϊκανούς (3.06.12), τους Πολωνούς (3.06.50) και τους Ουκρανούς (3.07.54) να τους ακολουθούν στον τελικό.

4Χ400 μ. γυναικών προκριματικός
Οι κλασικές δυνάμεις θα παλέψουν για τον παγκόσμιο τίτλο στο αγώνισμα. Οι Αμερικανίδες ήταν οι πιο γρήγορες στον προκριματικό, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση στον κόσμο φέτος με 3.29.06, ενώ όλες οι ομάδες που έτρεξαν σε αυτή τη δεύτερη σειρά μπήκαν στον τελικό. Ακολούθησαν η Τζαμάικα (3.29.43), η Πολωνία (3.29.48) και η Νιγηρία (3.29.67).

Στην 1η σειρά οι Βρετανίδες- που υπερασπίζονται τον τίτλο του 2012- κέρδισαν με 3.30.60, ενώ οι Ρωσίδες ακολούθησαν με 3.30.87.

Μήκος γυναικών προκριματικός
Με την κορυφαία φέτος στον κόσμο να απουσιάζει ξαφνικά, η Ivana Spanovic και η Darya Klishina εύκολα πρωταγωνίστησαν στον προκριματικό. Η άλτρια από τη Σερβία- πλέον η καλύτερη φέτος από εκείνες που αγωνίζονται στο Σόποτ- προσγειώθηκε στα 6,77 μ. στο πρώτο της άλμα, ενώ με μία προσπάθεια προκρίθηκε και η Klishina, που έφτασε στα 6,76 μέτρα.

Τρίτη καλύτερη στον προκριματικό ήταν η Shara Proctor που σημείωσε 6,69 μ., η Βρετανίδα που είναι η μοναδική από εκείνες που ανέβηκαν στο βάθρο το 2012- ήταν τρίτη- που θα βρεθεί στον τελικό. Στο Σόποτ είναι και η Janay DeLoach, η οποία είχε πάρει το αργυρό μετάλλιο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αυτή τη φορά δίνει τη μάχη της στα 60 μ. εμπόδια.

Όσο για την Svetlana Biryukova, η οποία έχει φτάσει δύο φορές στα 6,98 μ. φέτος, την τελευταία στιγμή δεν μετείχε στον προκριματικό.

Ύψος ανδρών προκριματικός
Πιο ξεκούραστα από ότι περίμεναν πέρασαν στον τελικό του ύψους οι άλτες. Πιο πολύ από όλους όμως… άραξε στον προκριματικό ο Ivan Ukhov. Ο άλτης που έχει περάσει τρεις φορές τα 2,40 μ. φέτος, φτάνοντας στην ισοφάριση του ευρωπαϊκού ρεκόρ (2,42 μ.) δεν ξόδεψε δυνάμεις. Πέρασε με την πρώτη τα 2,16 μ. και 2,25 μ. ενώ στη συνέχεια περίμενε. Αποδείχθηκε σωστός, αφού ο πήχης δεν ανέβηκε στα 2,31 μ. που ήταν το όριο και το 2,25 μ. αποδείχθηκε αρκετό για να τον στείλει στον τελικό, όπου είναι το φαβορί.

Εκεί μπήκε χωρίς να κάνουν άκυρο, φτάνοντας στα 2,28 μ. ο Antriy Protsenko από την Ουκρανία και ο Ρώσος Daniil Tsyplakov, ενώ με την ίδια επίδοση πέρασαν ακόμη ο Mutaz Barshim και ο Erik Kynard μεταξύ άλλων, που είναι διεκδικητές μίας θέσης στο βάθρο.

Αντίθετα, εκτός με 2,25 μ. έμεινε ο Robert Grabarz και ο Donald Thomas που ακυρώθηκε.

Δείτε τους αγώνες σε livestreaming
http://www.stivoz.com/content.php?2699-LIVE

Όλες οι πληροφορίες για τη διοργάνωση και την ελληνική ομάδα στο Σόποτ
http://www.stivoz.gr/?p=28815

Διαβάστε το newsletter του stivoz.gr για το 15ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού
http://www.stivoz.com/dimosiografikes/Newsletters/StivoZ.gr_Newsletter_16.pdf

Προηγούμενο άρθροΟ Sotomayor γιόρτασε τα γενέθλια του ρεκόρ με ένα άλμα… λίγο πιο χαμηλό (video)
Επόμενο άρθροΑτάκες, κλικ και περίεργα στο Σόποτ – Μία άλλη ματιά στο απόγευμα της Παρασκευής (photos)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ