Ήταν το μοναδικό που του έλειπε. Είχε επιδόσεις, είχε συνέπεια και μεγάλα άλματα. Αλλά ο Κώστας Φιλιππίδης ήθελε ένα μετάλλιο. Αυτό που θα τον καθιέρωνε και τυπικά. Και ήρθε το καλύτερο. Ο Κώστας Φιλιππίδης αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Σόποτ!

Ο πρωταθλητής του Πανελληνίου κατάφερε να διαψεύσει τον Renaud Lavillenie, ο οποίος δεν τον… έβλεπε στα μετάλλια πριν από τον τελικό, αλλά και να δικαιώσει όσους εδώ και χρόνια έβλεπαν πως μπορούσε να κατακτήσει ένα μετάλλιο.

Σε έναν εκπληκτικό αγώνα στο Σόποτ, ο Φιλιππίδης έδωσε ρεσιτάλ επί κοντώ. Πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 5,40 μ., 5,55 μ., 5,65 μ., 5,75 μ. και 5,80 μ., που αποτελεί την καλύτερη φετινή επίδοσή του. Με κάθε του άλμα έβαζε βάσεις για ένα μετάλλιο και όσο προχωρούσε ο πήχης, άρχιζε να… λαμπυρίζει το χρυσό, αφού από την αρχή του αγώνα ήταν στην πρώτη θέση, από την οποία δεν έφυγε ποτέ.

Ο Malte Mohr αυτή τη φορά δεν κατάφερε να εκθρονίσει τον Φιλιππίδη. Ο Γερμανός που πήγε στο Σόποτ με την καλύτερη επίδοση, με 5,90 μ., δεν έδειξε αντίστοιχη ψυχραιμία στα 5,80 μ., χρειάστηκε δεύτερη προσπάθεια και εκεί τελείωσαν όλα για εκείνον σε ότι αφορά τον παγκόσμιο τίτλο. Ο Jan Kudlicka προσπαθούσε, αλλά δεν κατάφερνε να συγκριθεί μαζί τους, καθώς ήθελε Τρίτη προσπάθεια τόσο στα 5,75 μ., όσο και στα 5,80 μέτρα. Όταν ο πήχης ανέβηκε στα 5,85 μ., κανένας από τους τρεις δεν τα κατάφερε. Ο Φιλιππίδης ολοκλήρωσε πρώτος τις προσπάθειες και περίμενε τους δύο αντιπάλους του να κάνουν το τρίτο άλμα. Τίποτα δεν άλλαξε. Και επιτέλους ο 27χρονος μπορούσε να χαμογελάσει και να πανηγυρίσει.

Όσο για τον Lavillenie, αποδείχθηκε ότι είναι μακράν ο καλύτερος στο να «πετά» ψηλά, αλλά ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ δεν είναι καλός στις προβλέψεις. Πριν από τον τελικό προέβλεψε πως θα κερδίσει ο Mohr, με δεύτερο τον Cutts ο οποίος έμεινε όγδοος με 5,65 μ. και χάλκινο «έδινε» στον Da Silva, ο οποίος ήταν τέταρτος με 5,75 μέτρα.

Η ευτυχία του Φιλιππίδη και η «υπόκλιση» του Mohr
Πάλεψε πολλά χρόνια για αυτό το χρυσό μετάλλιο, αλλά θα περιμένει ένα ακόμη βράδυ πριν το πάρει στα χέρια του. Η απονομή του επί κοντώ θα γίνει την Κυριακή, αλλά ο Φιλιππίδης μπορεί από τώρα να το γιορτάζει.

«Το χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήρθε μετά την μεγάλη προσπάθεια από μένα και τον προπονητή μου. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Όταν παίρνεις μέρος σε μια τέτοια διοργάνωση δεν μπορείς να ξέρεις που θα σταματήσεις. Κάθε φορά προσπαθούμε για το καλύτερο. Πολλές φορές πηγαίνεις σε έναν αγώνα σε καλή κατάσταση, όμως, τελικά τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα ήθελες», είπε ο Φιλιππίδης μετά από τον αγώνα.

«Σήμερα ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση κι έκανα έναν πολύ καλό αγώνα κι έτσι ήρθε το αποτέλεσμα. Αυτό το μετάλλιο είναι πολύ σημαντικό για τον ελληνικό στίβο και την χώρα μου. Είμαι σίγουρος πως έκανα χαρούμενος πολλούς Έλληνες με αυτή μου την εμφάνιση», πρόσθεσε, ενώ ήδη έχει αρχίσει να σκέφτεται το καλοκαίρι, αφού κατέληξε λέγοντας ότι μπροστά του έχει μία μακρά θερινή σεζόν, στην οποία θα προσπαθήσει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

Στην εμφάνιση του Έλληνα άλτη «υποκλίθηκε» και ο Mohr, που πήρε το αργυρό μετάλλιο. «Ο Κώστας ήταν σε καλύτερη μέρα από μένα, καθώς βελτίωσε το φετινό του ρεκόρ και έδειξε πως έχει τα προσόντα να ανέβει ψηλά. Εγώ πάλι όχι. Είμαι χαρούμενος με το ασημένιο μετάλλιο, όχι όμως με τον τρόπο που αγωνίστηκα», είπε.

Την ευτυχία του δεν έκρυψε και ο Δημήτρης Κυτέας, που γυμνάζει τον Φιλιππίδη. «Όλη η ευχαρίστηση είναι για τον Κώστα. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό που συνέβη σήμερα. Ο αγώνας αυτός ήταν μια δικαίωση για όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Αγωνίστηκε όπως έπρεπε και στην ουσία εκτέλεσε όλα όσα είχαμε σχεδιάσει», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Το δέκατο ελληνικό μετάλλιο
Το χρυσό του Φιλιππίδη είναι το δέκατο ελληνικό μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού. Και όταν θα ακουστεί ο εθνικός ύμνος στην απονομή, αυτή θα είναι η πέμπτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές έχουν αναδειχθεί ο Χάρης Παπαδιάς (60 μ.) με την Κατερίνα Κόφφα (200 μ.) το 1997 στο Παρίσι, η Κατερίνα Θάνου (60 μ.) δύο χρόνια αργότερα στο Μαεμπάσι και ο Δημήτρης Χονδροκούκης στην προηγούμενη διοργάνωση στο ύψος.

Η σχέση των Ελλήνων με το βάθρο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού ξεκίνησε το 1995 με τον Λάμπρο Παπακώστα, που ήταν δεύτερος στο ύψος, κάτι που επανέλαβε το 1997 στο Παρίσι, ενώ ακόμη μετάλλιο έχουν κατακτήσει το 2004 στη Βουδαπέστη ο Γιώργος Θεοδωρίδης (3ος, 60 μ.) και η Πηγή Δεβετζή (3η, τριπλούν), με τη δεύτερη να επαναλαμβάνει την επιτυχία το 2008, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στη Βαλένθια.

Η στιγμή της “στέψης” του Κώστα Φιλιππίδη


Διαβάστε τι συνέβη τη Β’ ημέρα των αγώνων:
www.stivoz.com/content.php?3659-pagosmio-protathlima-kleistou-2imera-proino
www.stivoz.com/content.php?3661-o-douvalidis-evale-mprosta-tis-mixanes-ston-imiteliko-tou-pagosmiou
www.stivoz.com/content.php?3664-pagosmio-protathlima-kleistou-2h-mera-apogevmatino
www.stivoz.com/content.php?3665-apo-tin-aithiopia-me-agapi-gia-tin-evropi-i-aregawi-efere-tin-allagi
www.stivoz.com/content.php?3666-i-apogoiteysi-tou-pagosmiou-protathliti-o-eaton-ithele-kai-to-kerasaki
www.stivoz.com/content.php?3667-taxidi-piso-sto-xrono-gia-to-triployn-xeirotero-apo-to-1993
www.stivoz.com/content.php?3668-oxi-pia-sfairobolia-pleon-adamsovolia-kai-mono

www.stivoz.com/content.php?3670-axize-to-metallio-o-tsatoumas-tetartos-tin-ystati-stigmi-sto-sopot

www.stivoz.com/forum/showthread.php?11145 (αποτελέσματα)

Προηγούμενο άρθροΌχι πια σφαιροβολία –Πλέον… Adams-βολία και μόνο!
Επόμενο άρθροΆξιζε το μετάλλιο ο Τσάτουμας –Τέταρτος την ύστατη στιγμή στο Σόποτ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ