Το Διεθνές Δικαστήριο επίλυσης Αθλητικών διαφορών στη Λωζάννη, το CAS (Court of Arbitration for Sport) αποφάσισε την Πέμπτη 21/7 τον οριστικό αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών στίβου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Μετά την απόφαση της IAAF είχαν προσφύγει 68 αθλητές εκεί – η Ρωσία δήλωσε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσους αθλητές στίβου και 387 συνολικά από ολα τα αθλήματα.

Κατόπιν των ακροάσεων το CAS απεφάνθη αρνητικά στη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή και τους 68 αθλητές-τριες στίβου, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την IAAF και τη δικαιοδοσία της.

Ωστόσο από την IAAF ανοικτό παραμένει το παράθυρο ουδέτερης συμμετοχής βάσει ορισμένων κριτηρίων, ενώ το δικαίωμα έχουν ήδη αποκτήσει η …whistleblower Stepanova (που αγωνίστηκε και στο Ευρωπαϊκό στο Amsterdam) και η Klishina που διαμένει μόνιμα εκτός Ρωσίας.
Η στάση και οι προθέσεις του μεγάλου ονόματος της Ρωσίας, της Isinbayeva, είναι ένα μεγάλο θέμα, καθώς το πιθανότερο είναι πως θα μπορεί να πληρεί τα κριτήρια αλλά από την άλλη επιθυμεί να αγωνιστεί μονάχα υπό ρωσική σημαία.

Το CAS αφήνει ανοικτό να υπάρξουν κι άλλες περιπτώσεις που η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή θα προχωρήσει, όμως και με τον χρόνο να πιέζει, δύσκολα θα υπάρξουν παρά ελάχιστες ίσως άλλες περιπτώσεις.

Μετά και την έκθεση McLaren (δείτε->εδώ) η ΔΟΕ θα αποφασίσει μέχρι την Τρίτη εαν θα υπάρξει και συνολική απαγόρευση συμμετοχής – ή μερική για ορισμένες Ομοσπονδίες.

Η IAAF εξέφρασε με ανακοίνωσή της την ικανοποίηση για την υποστήριξη των κανόνων της IAAF για προστασία των καθαρών αθλητών και στήριξη της αξιοπιστίας και την ακεραιότητας του ανταγωνισμού, ενώ ο πρόεδρος τη κος Coe είπε πως “Αν και είμαστε ευγνώμονες που υποστηρίζονται οι κανόνες μας και η ισχύς μας για τους κανόνες και τον κώδικα antidoping, αυτή δεν είναι μια μέρα να θριαμβολογούμε. Δεν ήρθα σε αυτό το άθλημα για να σταματήσω τους αθλητές από τον ανταγωνισμό. Η επιθυμία της Ομοσπονδία μας είναι να συμμετέχουν κι όχι να αποκλείονται αθλητές. Μετά το Ρίο η IAAF θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία για τη δημιουργία ενός καθαρού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους αθλητές της, ώστε η ομοσπονδία και η ομάδα της να μπορεί να επιστρέψει στη διεθνή αναγνώριση και τον ανταγωνισμό.”

Προηγούμενο άρθροRio: Από τις 2 έως 12 Αυγούστου οι αναχωρήσεις των αθλητών στίβου
Επόμενο άρθροΤο στρατιωτικό πρωτάθλημα το Σάββατο 23/7 στο Αίγιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ