Έληξε χθες η προθεσμια υποβολής υποψηφιοτητων για τη διοργάνωση των Ο.Α.2016.
Οι 7 τελικά πόλεις που υπέβαλλαν σχετική αίτηση είναι -αλφαβητικά:
-Μαδρίτη (Ισπανία),
-Μπακου (Αζερμπαιτζάν),
-Ντόχα (Καταρ),
-Πράγα (Τσεχία),
-Ριο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία),
-Σικάγο (ΗΠΑ),
-Τόκυο (Ιαπωνία).
Η εκλογή θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου 2009 στην Κοπεγχάγη (-> δελτίο τύπου)
Δυσκολα θα την κερδίσει ευρωπαική πόλη αφού το 2012 θα γίνουν στο Λονδίνο.

Για την ιστορια, για τους Ο.Α. 2012 οι υποψηφιες πολεις ηταν Λονδινο, Παρισι, Μαδρίτη, Νεα Υορκη, Μοσχα (κατα σειρα τελικης ψηφοφοριας στην εκλογη: 6/7/2005 στην 117η συνοδο της ΔΟΕ, Σιγκαπούρη), και πιο πριν απορριφθηκαν οι Αβανα, Κων/πολη, Λειψια, Ριο ντε Τζανειρο.

Αντιστοιχα για τους Ο.Α. 2008 ηταν Πεκινο, Τοροντο, Παρισι, Κων/πολη, Οσακα (εκλογη: 13/7/2001 στην 112η συνοδο της ΔΟΕ, Μοσχα) και πιο πριν και οι Μπανγκοκ, Καιρο , Αβανα, Κουαλα Λαμπουρ, Σεβιλλη

*για στοιχεια εκλογων σε προηγούμενους Ο.Α. δειτε στις ανασκοπήσεις

^

Σχετικα με την υποψηφιότητα Μπακου (Αζερμπαιτζάν) μην απορειτε.
Οι υποψηφιότητες για την αναθεση Ολυμπιάδας είναι εξαιρετικές ευκαιρίες για κάποιες πολεις (και κατα συνέπεια καποια κράτη) να δηλώσουν “παρων” στον αθλητικό και πολιτικο χάρτη.
Κατι σαν “υπάρχουμε και εμείς…”
Φυσικά δεν εχουν καμια τυχη οταν ξεκινανε οι ψηφοριες αφου αλλωστε συχνα καταθετουν “κενους φακέλους”.

Πως γινεται να παρει καποια πολη ολυμπιαδα αν δεν εχει Θαλασσα?

Γιατι, η Μοσχα ή το Μοναχο πχ είχαν θάλασσα? Τα σχετικά αγωνίσματαα γίνονται αλλού (πχ αντι Μονάχου είχαν γίνει Κίελο). Η όπως πχ το ποδοσφαιρο που αρχικά γινεται σε κάμποσες πόλεις. Εδω στους Ο.Α. της Μελβούρνης η ιππασία ειχε γίνει στη Στοκχολμη! (άλλοι λόγοι βέβαια αλλά…)

Μπορει να στοχευει σε αναληψη μικροτερων διοργανωσεων. Μπορει να θελει να αναπτυχθει σε καποιες βασικες υποδομες που ειναι προυποθεση στη στηριξη της υποψηφιοτητας. Μπορει στο κρατος εκεινο να ισχυουν καποια αλλα πραγματα και να υπαρχει και οικονομικο συμφερον εκτος των αλλων. Μπορει και να χει και εξυπνο δημαρχο…

Σχετικά με αυτές τις περιπτωσεις το χαρακτηριστικο δεν είναι αν μία πολη (ή το αντιστοιχο κρατος που τη στηριζει) είναι μικρη ή μεγάλη. Το χαρακτηριστικο αυτών των πόλεων που βάζουν υποψηφιοτητα για “υπαρξιακους λογους” είναι πως στο πρόσφατο παρελθόν έχουν έχουν περάσει κάποιους είδους κριση (ειτε λεγεται εμφυλιος πολεμος, αποσχιση, ανεξαρτητοποιηση, διεκδικηση ονομασιας, ξενη κατοχη κτλ). Με αυτη την υποψηφιοτητα απλά δηλώνουν πως υπάρχουν και έχουν ξεπεράσει τα προβληματα (και περιμενουν απο εμας να τους εμπιστευτουμε για …επενδυσεις, τουρισμό κτλ).

Ετσι μην απορησετε αν για το 2020 βαλουν υποψηφιοτητα χωρες όπως το Ιρακ ή τα Σκόπια (με …αλλο ονομα βεβαια). Αυτη τη φορά θα ξερετε γιατι το κανουν.

Αυτη η τακτικη δεν ακολουθειται φυσικα μονο στους Ολυμπιακους αγωνες αλλά και σε παγκόσμια πρωταθληματα (ή κυπελλα) ολων των αθλημάτων.
Οσο γιατί δεν το κανουν ακομα περισσοτεροι αυτο… εχω την εντυπωση πως πρεπει να υπάρχει καποιο ουκ ευκαταφρόνητο entry fee (χρηματικη πληρωμη για να δηλωθουν στην διαδικασια) αλλά δεν ειμαι σιγουρος γι’αυτο.

Προηγούμενο άρθροΔουβαλίδης…Ανερχόμενο Αστέρι!
Επόμενο άρθροΚαλές επιδόσεις στις Βρυξέλλες