Ο Σύνδεσμος Προπονητών Στίβου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, απέστειλε πρόσφατα τις θέσεις – απόψεις του στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ.Λευτέρη Αυγενάκη για τη “ρύθμιση του τοπίου των προπονητών στην χώρα μας¨ κατόπιν πρόσκλησής του ως εμπλεκόμενο φορέα, σε Υπόμνημα ως ακολούθως:

Κύριε Υφυπουργέ,
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Στίβου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων χαιρετίζει την πρωτοβουλία σας για ρύθμιση του τοπίου προπονητών στην χώρα μας και την δέσμευση σας για την δημιουργία Μητρώου Προπονητών.
Ο Συνδεσμός μας με γνώμονα την διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων προπονητών αλλά και την άρτια, ασφαλή και προπάντων επιστημονική άσκηση της προπονητικής σε αθλητές και αθλούμενους οποιοσδήποτε ηλικίας και αγωνιστικού επιπέδου προτείνει:

1) Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Προπονητή

-Απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ, ΤΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με ΚΥΡΙΑ ή ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ ειδικότητα (διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού έτους) ,να λαμβάνουν Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος προπονητή Α’ Κατηγορίας.
Οι κάτοχοι Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Προπονητή Ά κατηγορίας θα έχουν δυνατότητα να απασχοληθούν στα ανώτερα κλιμάκια των Ομοσπονδιών (επιτελικοί τεχνικοί, ομοσπονδιακοί προπονητές ,τεχνικοί ανάπτυξης, τεχνικοί διευθυντές αγώνων , συντονιστές κέντρων υψηλού αθλητισμού), Αθλητικών Ενώσεων και αθλητικών σωματείων οποιοσδήποτε κατηγορίας.

-Απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ,ΤΕΦΑΑ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ να τους χορηγείται Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος προπονητή Β’ Κατηγορίας στο άθλημα που αιτούνται (με δυνατότητα αναβάθμισης σε Α’ Κατηγορίας μετά από παρακολούθηση αντίστοιχη σχολής προπονητών της Γ.Γ.Α με την Ομοσπονδία ή αναγνωρισμένων σχολών του εξωτερικού).
Οι κάτοχοι Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Προπονητή Β ́ κατηγορίας θα έχουν δυνατότητα να mαπασχοληθούν ως προπονητές σε αθλητικά σωματεία οποιασδήποτε κατηγορίας και σε Αθλητικές Ενώσεις. Θα είναι εφικτή και η απασχόληση τους ως επιτελικοί-ομοσπονδιακοί προπονητές υπό τις προϋποθέσεις :
α) πενταετή (5) αποδεδειγμένη προπονητική εμπειρία την οποία θα πιστοποιεί η Ομοσπονδία και
β) στελέχωση των Εθνικών και Προεθνικών ομάδων με αθλητές τους.

-Απόφοιτοι Σχολών Προπονητών ΓΓΑ. Οι Άδειες Άσκησης Επαγγέλματος Προπονητή
θα χορηγούνται συμφώνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (->εδώ). Ίσως με αυστηρότερα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων. Η λειτουργία της σχολής να γίνεται μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας και των Συνδέσμων Προπονητών.
Προπονητές με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος προπονητή Γ’ Κατηγορίας θα μπορούν να απασχολούνται σε αθλητικά σωματεία οποιασδήποτε κατηγορίας και Αθλητικές Ενώσεις.
Η εξέλιξη τους σε ανώτερη κατηγορία θα μπορεί να γίνεται μέσω της παρακολούθησης σχολής προπονητών της Γ.Γ.Α ή αναγνωρισμένων σχολών του εξωτερικού.

-Απόφοιτοι ΙΕΚ-ΔΙΕΚ με ειδικότητα ̈Προπονητής Αθλημάτων ̈ να λαμβάνουν Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος προπονητή Δ’ Κατηγορίας με δυνατότητα άσκησης προπονητικού έργου σε σχολές εκμάθησης αθλημάτων (ακαδημίες) σε Σωματεία.
Η εξέλιξη τους σε ανώτερη κατηγορία θα μπορεί να γίνεται μέσω της παρακολούθησης σχολής προπονητών της Γ.Γ.Α.

2)Υποχρέωση να απασχολούν προπονητή έχουν τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές στην δύναμή τους ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ηλικίας.

3) Σε Κ.Φ.Α που υπηρετούν στον Δημόσιο τομέα να είναι δυνατή η αποσπασής τους ως Διευθυντές ή Τεχνικοί σύμβουλοι εγκατάστασης σε δημόσια και δημοτικά στάδια. Θα πρέπει οι αθλητικοί χώροι να διοικούνται από επιστήμονες του αθλητισμού που έχουν και τις γνώσεις και την εμπειρία.

Ελπίζουμε με τις προτάσεις μας να συμβάλουμε θετικά στην ρύθμιση του πλαισίου
των Προπονητών.


Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2020 για να καλύψει ένα κενό στην αθλητική αλυσίδα της περιοχής ευθύνης του.
Σκοπός του Συνδέσμου είναι: Η συνένωση όλων των Προπονητών Στίβου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, σε ενιαία δομή και οργάνωση για την προστασία των ηθικών, οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών τους στην άσκηση της προπονητικής στο άθλημα του στίβου σε όλες και όσες αγωνιστικές μορφές διακρίνεται, εξελίσσεται και ρυθμίζεται από το ΣΕΓΑΣ και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος του κλασσικού αθλητισμού μέσω επιμορφώσεως των μελών του σωματείου με ανάπτυξη θεματικών ενοτήτων εξειδικευμένης προπονητικής .

Το Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχτηκε από τις αρχαιρεσίες της 8ης Αυγούστου 2020 είναι το κάτωθι :
Πρόεδρος : ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΟΣ
Αντιπρόεδρος: ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΖΑΡΟΚΑΝΕΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
Γεν.Γραμματέας : ΜΠΟΥΣΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ταμίας: ΛΕΒΙΔΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Μέλη: ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΤΣΙΟΦΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΣΠΡΑΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here