Από τον ΣΕΓΑΣ ανακοινώθηκαν οι τεχνικές διατάξεις ενόψει διασυλλογικών και πανελληνίων πρωταθλημάτων και αναφέρονται βέβαια αρκετές ιδιαιτερότητες ενώ είναι εμφανές ότι ιδιαίτερα οι μεγάλες αποστάσεις, πιθανόν τα σύνθετα και βέβαια και οι σκυταλοδρομίες, είναι στον “αέρα” για την ώρα.

Η Ομοσπονδία είναι σε συνεχή επικοινωνία και με την πνευμονολόγο κα Ασημίνα Γκάγκα που έχει αναλάβει την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν στην προστασία αθλητών και αθλητριών σε σχέση με τον κορωνοιό.

Υπάρχει μια σειρά από μέτρα και από εξειδικευμένες οδηγίες για το στίβο στις προπονήσεις και βέβαι για τους αγώνες η κατάσταση είναι επίσης σύνθετη και απαιτητική.
Και βέβαια εκτός των άλλων οι διαδικασίες αναμένεται να είναι αρκετά χρονοβόρες.

Τα αγωνίσματα που …γίνονται

Τα μόνα αγωνίσματα που φαίνονται σχεδόν ανεπηρέαστα είναι τα οριζόντια άλματα.

Στα κάθετα άλματα θα χρειάζεται είτε ο αθλητής να έχει προσωπικό κάλυμμα στρώματος είτε να γίνεται απολύμανση μετά από κάθε προσπάθεια αν αλλάζει ο αθλητής. Και βέβαια πρέπει να αναλογιστούμε ότι αυτό θα γίνεται και στα δοκιμαστικά της προθέρμανσης…

Στις ρίψεις επίσης θα χρειάζεται προσοχή σε βαλβίδα και με τα όργανα που ή θα απολυμαίνονται ή θα έχει ο καθένας δικό του αλλά και πάλι τίθεται το θέμα της επιστροφής μετά την προσπάθεια, εκτός ίσως της σφαιροβολίας.

Για τα αγωνίσματα σπριντ, καθώς γίνονται σε διαδρόμους, η λύση είναι να υπάρχουν ενδιάμεσοι διάδρομοι κενοί. Οι βατήρες θα πρέπει να απολυμαίνονται.

Τα αγωνίσματα που είναι στον “αέρα”

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι τα αγωνίσματα μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος στο άμεσο μέλλον – και αναμένουμε να δούμε και στα εκτός σταδίου που θα είναι γι’ αργότερα και ενδεχομένως υπό πιο ελαστικά μέτρα, τι θα ρυθμιστεί, πάντως οι μαζικοί αγώνες σε μικρές αποστάσεις (5χλμ-10χλμ) δεν έχουν πολλές προοπτικές – ή αν γίνουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα έχουν πολλούς περιορισμούς.

Το πανελλήνιο 10.000μ., εκτός …απροόπτου, δεν θα γίνει.

Ειδικά για τα 800μ. είναι υπό συζήτηση να διεξαχθεί το αγώνισμα, εξολοκλήρου σε διάδρομο, να μη γίνει δηλαδή ποτέ σύγκλιση – και να υπολογιστούν οι διαφορές (οι διπλάσιες των 400μ. δλδ) για να οριστεί η αφετηρία.

Μάλλον έτσι θα δοθεί λύση στο 7θλο, δεν αποκλείεται να το δούμε κάπως αντίστοιχα και στο 1500αρι του 10θλου ως λύση ανάγκης.

Σε όλα αυτά τα αγωνίσματα η μόνη εναλλακτική που διαφαίνεται με τις υπάρχουσες συνθήκες, είναι το τεστ – κάτι πρακτικά μάλλον αδύνατο πάντως να διενεργηθεί ευρύτερα και την πρέπουσα χρονική στιγμή.

Φυσικά και οι σκυταλοδρομίες είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να έχουν λύση καθώς το πρόβλημα είναι πολλαπλό, τόσο με τη σκυτάλη, όσο και με την απόσταση όταν έρχεται η στιγμή της αλλαγής.

Για όλα τα παραπάνω φυσικά, θεωρώντας δεδομένο ότι τα μέτρα προφύλαξης που θα ισχύσουν θα είναι τα υπάρχοντα αυστηρά έως και υπερβολικά ίσως.
Και στην παρούσα φάση βέβαια εξαντλούνται στην είσοδο των Σταδίων σε αντίθεση με πολλές άλλες καταστάσεις…


Δείτε σχετικά:

-> Διασυλλογικά και πανελλήνια : Ο προγραμματισμός και οι ειδικές διατάξεις
-> Εξειδικευμένες οδηγίες για προπόνηση αγωνισμάτων στίβου
-> Τα μέτρα προετοιμασίας και προστασίας στους αθλητικούς χώρους

Προηγούμενο άρθροΤο νέο διάταγμα, οι αθλητές και διευκρινίσεις
Επόμενο άρθροΌλα τα βαλκανικά όρισε εκ νέου η ABAF

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ