Αίσθηση προκάλεσε η απόσυρση των δύο νεάνιδων αθλητριών από τη Ναμίμπια, από τα 400μ. ενόψει Tokyo. Ο προπονητής τους, Henk Botha, επιβεβαίωσε το γεγονός και ότι ήρθε αναφορά από την Παγκόσμια Ομοσπονδία που θα μελετηθεί.

Ωστόσο οι αθλήτριες, που έχουν η Mboma με το απίστευτο 48.54 την πρώτη και η Masilingi με 49.53 την τρίτη καλύτερη επίδοση φέτος, παραμένουν στις λίστες για τα 200μ. – αμφότερες έχουν 22.67.

Αυτά μάλλον υποδηλώνουν ότι δεν πληρούσαν τους κανονισμούς υπερανδρογενισμού που αφορά αθλήτριες που έχουν χαρακτηριστικά DSD (με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη) και τα αγωνίσματα που τίθεται ο περιορισμός είναι από 400μ. μέχρι μίλι, λόγω μιας συνδυαστικής κατάστασης, καθώς σε αυτά κρίνεται πως “αποκτάται πλεονέκτημα από τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, και την ισχύ που προέρχεται από τις αυξήσεις της μυϊκής μάζας και της δύναμης και από την επιπλέον μεταφορά και πρόσληψη οξυγόνου που προέρχεται από την αυξημένη αιμοσφαιρίνη στο αίμα”.

Οι νέοι κανονισμοί εφαρμόζονται εδώ και 2 χρόνια και βρέθηκαν στο προσκήνιο ιδιαίτερα λόγω της Caster Semenya αλλά και συνολικά των 3 πρώτων αθλητριών στα 800μ. στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δίνεται έμφαση στο επίπεδο ενδογενούς τεστοστερόνης (κάτω από nmol/L) για να μην υπάρχει ανδρογενής επίδραση και θα πρέπει μέσω ορμονικής θεραπείας να μειωθούν τα επίπεδα.

Δείτε σχετικά με “Differences of Sexual Developmentκαι την υπόθεση -> ΕΔΩ

Όσο για την Caster Semenya δεν δέχθηκε να μπει σε διαδικασία ορμονικής θεραπείας και προσπάθησε για την πρόκριση στα 5000μ., χωρίς επιτυχία.
Την πρόκριση κατάφερε, με όριο, η Francine Niyonsaba από το Μπουρουντί, που έκανε πριν ένα μήνα 14.54.38. Η τρίτη της “παρέας” και τριάδας στα 800μ. στο Rio, Margaret Wambui, δεν ξανάτρεξε μετά το 2019.

Η Semenya πάντως συνεχίζει τον αγώνα της, αν και δεν τα κατάφερε σε CAS και Ανώτατο Ομοσπονδιακό της Ελβετίας – και τώρα έχει απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Είναι απογοητευτικό να σε σταματάνε στα καλύτερά σου και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα γι ‘αυτό” ανέφερε.

Προηγούμενο άρθροOslo: WR o Warholm (+video)
Επόμενο άρθροΤο πανελλήνιο Κ20 στη Θεσσαλονίκη στις 3-4/7

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ