Τη σημαία της διεκδίκησης σήκωσε την Τετάρτη ο ΣΕΓΑΣ, με τον Κώστα Παναγόπουλο να στέλνει μήνυμα στον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά την επαναφορά της χρηματοδότησης στα περσινά επίπεδα, διαφορετικά προειδοποίησε ότι σύντομα δεν θα υπάρχει ελληνικός αθλητισμός.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο ΣΕΓΑΣ αυτή τη στιγμή αναγκάζεται να κόψει από τα… κομμένα, ξεκαθάρισε όμως πως δεν θα καταργηθούν αγώνες έστω κι αν πλέον το ψαλίδι έχει φτάσει στην «καρδιά» του παραγωγικού κομματιού.

«Το πλαίσιο διαμορφώθηκε από τη γνωστή απόφαση της πολιτείας να περικόψει τον προϋπολογισμό κατά 50% σε σχέση με το 2013. Τα οικονομικά δεδομένα είναι αμείλικτα. Η ομοσπονδία χρειάστηκε το 2013 6,5 εκατομμύρια για να λειτουργήσει σε όλες τις εκφάνσεις της. Τα 4,4 εκ. ήταν η επιχορήγηση από την πολιτεία και το 1.950.00 από δικά μας έσοδα. Αν το 2014 με επιχορήγηση 2.888.00 διατηρήσουμε τα δικά μας έσοδα, θα μας λείπουν 2.200.00 ευρώ», ανέλυσε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, προσθέτοντας πως «Αν μιλούσαμε για μια επιχείρηση, θα είχε μπει ήδη λουκέτο. Το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει να συμβεί αυτό».

Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως στην ομοσπονδία αντιλαμβάνονται την κατάσταση που βιώνει κάθε Έλληνας και την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής, όμως πρόσθεσε αυτό δεν μπορεί να γίνει καταργώντας τον αθλητισμό.

Απώλειες 80% μέσα σε τέσσερα χρόνια

«Ο αθλητισμός έχει ήδη πληρώσει το μερίδιο του εδώ και πολλά χρόνια για αυτή τη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων ετών.

Η επιχορήγηση του ΣΕΓΑΣ το 2010 ήταν 8.250.000. Το 2012 7 εκ., το 2013 4,4, το 2014 2,8 εκατομμύρια. «Μιλάμε για απώλεια που έφτασε στο 80% μέσα σε 4 χρόνια. Θεωρούμε αδιανόητα, όταν πέρυσι σε μια δύσκολη χρονιά διατέθηκαν 22 εκατομμύρια, το 2014 που τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα, να περικόπτεται η συνολική δαπάνη κατά 50%. Ο ΣΕΓΑΣ καλεί τον πρωθυπουργό να επέμβει και να αποκαταστήσει την χρηματοδότηση στον αθλητισμό, στα επίπεδα του 2013. Καλεί τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Υφυπουργό να είναι οι πρώτοι που θα δώσουν την μάχη της διεκδίκησης. Αν δεν το κάνουν, καλό θα είναι να αφαιρέσουν το συνθετικό από τον τίτλο τους, γιατί δεν θα υπάρχει αθλητισμός».

Στάδια-σουρωτήρια και χωρίς εξοπλισμό

Οι εγκαταστάσεις και οι τραγικές συνθήκες προπόνησης των αθλητών δεν έλειψαν από τις αναφορές του κ. Παναγόπουλου. Μίλησε για το ΟΑΚΑ, που στάζει από 96 πλευρές, την υποτυπώδη θέρμανση, το γεγονός ότι ο Αγ. Κοσμάς κλείνει χωρίς να ξέρει κανείς πού θα πάνε οι εγκαταστάσεις, όπως και στο θέμα του Καυτανζογλείου, που εδώ και καιρό δεν έχει βοηθητικό στάδιο. «Στα στάδια όλης της χώρας οι φθορές αυξάνονται και καμία δυνατότητα αποκατάστασης δεν υπάρχει. Να μην μιλήσω για εξοπλισμό, που ο ΣΕΓΑΣ προσπαθεί μόνος του».

Νέες περικοπές
Αναφορικά με τις περικοπές που θα γίνουν, είπε: «Στα προηγούμενα δύο χρόνια η ομοσπονδία προχώρησε σε περικοπές που έφτασαν το 1,5 εκ.. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως πλέον έχουμε φτάσει στη σάρκα, στην καρδιά. Δεν έχει νόημα να υπάρχουν διοικητικές δομές στον αθλητισμό, αν δεν εξυπηρετούν προπονητές, αθλητές, υπαλλήλους. Και δεν έχει νόημα να υπάρχουν στάδια αν μέσα δεν αθλούνται παιδιά, νέοι και απλοί άνθρωποι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 300.000 ευρώ, το 2014 η ομοσπονδία θα αναστείλει την κατασκευή νέων ξενώνων στο ΟΑΚΑ, παρότι μας έδωσαν το χώρο. Θα περικοπούν δαπάνες σε μεγάλους μαζικούς αγώνες.

Θα γίνει αναθεώρηση συμβάσεων με συνεργάτες, διακοπή μετακινήσεων σε όλα τα επίπεδα. Ταξίδια τεχνικών θα γίνονται μόνο για αγώνες, θα υπάρξει περιστολή κόστους λειτουργίας στους μαζικούς αγώνες, θα κοπεί η δυνατότητα ενίσχυσης διοργανώσεων με υλικό. Θα γίνει εφαρμογή νόμου σε ό,τι αφορά το πλαίσιο αμοιβών όλων των συνεργατών.

Ακόμη, θα γίνει αλλαγή διεξαγωγής διασυλλογικών, ώστε να υπάρχουν λιγότεροι όμιλοι. Τα πανελλήνια πρωταθλήματα θα γίνονται σε πόλεις, όπου οι τοπικοί φορείς θα καλύπτουν τα έξοδα. Θα καταργηθούν οι υπερωρίες των υπαλλήλων. Ενώ μπορεί να χρειαστεί ακόμη να γίνουν περικοπές και στα οδοιπορικά των αθλητών.

«Θα προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια αξιοποίησης των ΕΣΠΑ. Εκεί φαίνεται να υπάρχει ένας χώρος. Θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας με την τοπική αυτοδιοίκηση, που αποτελεί έναν καλό σύμμαχο στην προσπάθεια μας αυτή. Ενισχύουμε το πρόγραμμα προσέλκυσης δικών μας εσόδων, προκειμένου να έχουμε σε χρήμα περίπου 2.300.000 ευρώ δικά μας έσοδα και άλλες 800.000 σε είδος».

Ξεκάθαρη ήταν η θέση του Κώστα Παναγόπουλου, για το αγωνιστικό κομμάτι:
«Βεβαίως δεν θίγουμε σε τίποτα το αγωνιστικό πρόγραμμα. Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στο αγωνιστικό μας πρόγραμμα, αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξης μας, καμία σκέψη και περιστολή στα πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα. Αλλαγή ναι, αλλά όχι κατάργηση αγώνα, αντιθέτως επιμένουμε και στη διεθνή συνάντηση στην Κω και στους Βαλκανικούς στις Σέρρες, παρά σ το ότι προκαλούν πρόσθετα κόστη. Θεωρούμε ότι το τελευταίο που πρέπει να θιγεί είναι η αγωνιστική μας δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κατέληξε λέγοντας:
«Ο χρόνος διεκδίκησης είναι τώρα για το θέμα αυτό είμαστε σε επαφή τόσο με την IAAF όσο και με την EAA. Μπορεί να δείτε πράγματα στο μέλλον που δεν φαντάζεστε, προκειμένου να δείξουμε την κατάσταση που επικρατεί. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, ζητάμε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην πρόσθετη χρηματοδότηση. Τα χρήματα στον αθλητισμό είναι επένδυση και όχι δαπάνη».

Αναλυτικά οι προτάσεις του ΣΕΓΑΣ:

Οικονομικά θέματα

1.Χρηματοδότηση για το 2014 ίση με εκείνη του 2013

2.Καθιέρωση φοροαπαλλαγών για χορηγίες/δωρεές στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (σωματεία-ομοσπονδίες) κατ’ αναλογία όσων ισχύουν στον πολιτισμό.

3.Τακτική καταβολή του ποσού της τακτικής επιχορήγησης στις ομοσπονδίες (ανά τρίμηνο πχ. 1 Φεβρουαρίου, 1 Μαΐου, 1 Αυγούστου, 1 Νοεμβρίου).

4.Δωρεάν χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στην πολιτεία από τις ομοσπονδίες.

5.Μελέτη δυνατότητας αξιοποίησης ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό

Θεσμικά θέματα

1.Περιορισμός αριθμού μελών Δ.Σ ομοσπονδιών

2.Ουσιαστική επαναλειτουργία ΕΚΑΕ (ενίσχυση εξοπλισμού και στελεχιακού δυναμικού)

3.Καθιέρωση αιματολογικού προφίλ για τους επίλεκτους αθλητές και αθλήτριες όλων των αθλημάτων με ευθύνη και δαπάνη της ΓΓΑ.

4. Αντιστοίχιση τοπικών ενώσεων με τη διοικητική διαίρεση της χώρας (σε επίπεδο Περιφερειών).

5.Ανάληψη κόστους ελέγχων για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από την πολιτεία και τη ετήσια δημοσιοποίηση από το ΕΣΚΑΝ του αριθμού των ελέγχων και των αποτελεσμάτων τους.

6.Μελέτη συγχώνευσης αθλητικών ομοσπονδιών.

7.Εκσυγχρονισμός και βελτίωση των ρυθμίσεων για την υγειονομική κάλυψη των αθλούμενων.

8.Ενίσχυση της παρουσίας της φυσικής αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα.

9.Εκσυχρονισμός και ενιαία λογική εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των Δ.Σ αθλητικών ομοσπονδιών.

Προηγούμενο άρθροΜέσα από την ατυχία, έμαθε κάτι η Στεργίου το χειμώνα
Επόμενο άρθροΗ πολυσυζητημένη υπόθεση των υπαλλήλων του ΣΕΓΑΣ: Πόσα παίρνουν, πόσα έχασαν, τι απαντά ο Παναγόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ