Ο Πέτρος Κυπριανού με σπουδές στην Αθλητική Επιστήμη, την Άσκηση και τη Βιομηχανική, είναι επικεφαλής προπονητής στο Πανεπιστήμιο της Georgia, με πολλές διακρίσεις ιδιαίτερα στο ύψος και στα σύνθετα αγωνίσματα, σπουδαστών/αθλητών Αμερικανών αλλά και πολλών ακόμα εθνικοτήτων -και βέβαια πολλών Ελλήνων και Κυπρίων μεταξύ αυτών. Άλλωστε χαρακτηριστικά λέμε ότι έχει δημιουργήσει μια …ελληνική δυναστεία και παροικία εκεί.
Πριν 2 μήνες ήταν εισηγητής σε προπονητικό σεμινάριο στίβου στη Θεσσαλονίκη που διοργάνωσε η Ένωση προπονητών Β.Ελλάδος.

Από το stivoz.gr είχαμε τη χαρά να επικοινωνήσουμε μαζί του και να μας απαντήσει σε αρκετά θέματα σχετικά με τα σύνθετα αγωνίσματα και την προπονητική, το συνδυασμό των σπουδών και του πρωταθλητισμού στις ΗΠΑ κ.α.

– Αρχικά, μια σύντομη παρουσίαση για εσάς με παράθεση τα σημαντικότερα στοιχεία της αθλητικής, ακαδημαικής και προπονητικής σας δραστηριότητας κι επιτυχιών

– Ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα στην Αμερική το 2004 όταν είχα έρθει να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Nebraska. Εκεί είχα αρκετές επιτυχίες με μεγαλύτερη τον τίτλο της Νατάσας Κυβελίδου στο 7θλο στο NCAA. Μετά ήμουν στο Boise State και από το 2008 στο University of Georgia. Είχα την τύχη να δουλέψω με αρκετούς αθλητές με σημαντικότερες επιτυχίες: 2 παγκόσμια ρεκόρ (5θλο νεανίδων κλειστού), 2 μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα –και 2 4ες θέσεις, 3 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες με αθλητές 6 διαφορετικών χωρών (συνολικά 6 αθλητές σε 8αδα Ολυμπιακών), 22 πρωταθλήματα NCAA, 8 ρεκόρ NCAA, 4 πρωταθλήματα ΗΠΑ, 24 εθνικά ρεκόρ (ΗΠΑ, Κύπρος, Αγ.Λουκία, Γρενάδα, Εσθονία)

– Πως έγινε η αρχή στο Boise και πως προέκυψε η μεταπήδησή σας στη Georgia;

– Είχα δεχθεί πρόταση το 2005 και πήγα χωρίς να το πολυσκεφτώ. Ήξερα ότι ήταν ευκαιρία να δείξω καλύτερο έργο και αποτέλεσμα αφού στη Nebraska οι εγκαταστάσεις δεν ήταν πολύ ευνοικές και ο καιρός ήταν περίεργος για αθλητές στίβου. Από εκεί ξεκίνησα και το …Greek Dynasty

– Ποιοι Έλληνες και Κύπριοι αθλητές προπονήθηκαν μαζί σας στα 2 πανεπιστήμια και ποιοί είναι οι σημαντικότεροι από Αμερικανούς ή και άλλων εθνικοτήτων;

– Από Έλληνες και Κύπριους έχω γυμνάσει –με όλους να έχουν πετύχει ρεκόρ και διακρίσεις:
Νατάσα Κυβελίδου (Nebraska), Έλενα Καφούρου, Σάββας Διακονικόλας, Ζαχαρίας Αρνος (Boise State) Λεοντία Καλλένου, Τατιάνα Γκούσιν, Γεωργία Στεφανίδη (Georgia).
Από άλλων εθνικοτήτων, ανάμεσα στους καλύτερους έχω δουλέψει /δουλεύω με:
Levern Spencer (St. Lucia high jump 1.98m), Hyleas Fountain (USA heptathlon 6735), Kendell Williams (heptathlon 6402/hurdles 12.83), Quinunya Chapman (heptathlon USA 6147), Keturah Orji (USA triple jump 14.71m), Shakeema Welsch (USA triple jump 14.32m), Morgann Leleux (pole vault USA 4.60m), Ryan Grinnell (triple jump USA 17.22m), Maicel Uibo (Estonia decathlon 8356), Garrett Scantling (USA decathlon 8232), Devon Williams (decathlon USA 8116), Karl Saluri (Estonia decathlon 8108), Michael Ayers (decathlon USA 7903), Kate Hall (USA long jump 6.84m), Chanice Porter (Jamaica long jump 6.78m), Darius Carbin (USA high jump 2.25m)

(δείτε και το άρθρο: www.stivoz.com/content.php?3710-ena-pagosmio-rekor-mesa-apo-mia-ellhniki-parea)

– Τι εγκαταστάσεις στίβου και εναλλακτικές όπου κάνουν προπόνηση έχουν οι αθλητές εκεί; Σε ποιους αγώνες είναι υποχρεωμένοι ουσιαστικά να μετέχουν σε οι αθλητές του Πανεπιστημίου; Τα πανεπιστημια απαιτουν απο τους φοιτητες-αθλητες και τους προπονητες τους να κατεβαινουν σε πολλους αγωνες για να ακουγεται το πανεπιστημιο πιο πολύ; Και αν εχει να κανει το ποσο καλου επιπεδου ειναι ο αθλητης σε NCAA level.

– Οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές σχεδόν σε όλα τα Πανεπιστήμια εδώ στην Αμερική. Από τον αρχιπροπονητή εξαρτάται πως τις εκμεταλλεύεται σωστά για το καλύτερο μέλλον των αθλητών του.

Υποχρεωτικοί αγώνες είναι συνήθως το περιφερειακό πρωτάθλημα και φυσικά το πρωτάθλημα του NCAA (National Collegiate Athletic Association)
Ναι εξαρτάται ποσό καλός ειναι ο αθλητής και τι στόχους εχει. Μεγάλα πανεπιστήμια σαν το δικό μας που διεκδικούν τίτλους αλλά την ίδια στιγμή έχουν στην ομαδα 7 παιδιά (όλοι κάτω απο 24) που ηταν στην Ολυμπιάδα του ΡΙΟ (6 δικοί μου στα κανονικά και σύνθετα) τότε πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικός προγραμματισμός έτσι ώστε ο αθλητής να κερδίζει NCAA αλλά και να κάνει ρεκόρ στους Ολυμπιακούς ή παγκόσμιο πρωτάθλημα (όπως στην περίπτωση των αθλητών μου φέτος). Το γεγονός οτι είμαι ο head coach μου δίνει την δυνατότητα να παίρνω τέτοιες αποφάσεις πάντα για το καλύτερο μέλλον του αθλητή/τριας. Αυτή ειναι και η μεγαλύτερη διαφορά του πανεπιστημίου μας από τα αλλα. Εξού και τα αποτελέσματα αλλα και το πόσοι αθλητές από όλο τον κόσμο θέλουν να ενταχθούν στην ομαδα μας.
Με αλλα λόγια όχι δεν χρειάζεται αθλητής επιπέδου να κανει τόσους πολλούς αγώνες. Σωστός προγραμματισμός και σωστή κορύφωση-φορμάρισμα για τις διοργανώσεις που πραγματικά αξίζουν!

– Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ένας αθλητής που ζει και γυμνάζεται στις Η.Π.Α. έχει καλύτερες συνθήκες προπόνησης και περισσότερες ευκαιρίες για υψηλού επιπέδου αγώνες, θεωρείτε όμως οτι οι αγωνιστικές υποχρεώσεις παρα ειναι πολλές ώστε ένας αθλητής να είχε κορύφωση σε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση;

– Αυτό εξαρτάται από τους στόχους που έχει θέσει ο αθλητής με τον /την προπονητή/τρια. Εγώ για παράδειγμα έχω βάλει 2 στόχους, NCAA και Ολυμπιακούς Αγώνες ή παγκόσμιο πρωτάθλημα. Εάν δείτε τα αποτελέσματα των αθλητών μου, οι καλύτερες επιδόσεις και διακρίσεις ήρθαν στο τέλος της χρονιάς. Έχει αρκετά να κάνει με τη σωστή μεθοδολογία και προπονητική αντιμετώπιση κάθε χρονιάς.

– Ως προς τις σπουδές αυτές μένουν σε δεύτερη μοίρα τελικά; Θα υπερισχύσει εμφανώς κάτι από τα 2 εις βάρος του άλλου;
Οι αθλητικές επιδόσεις κάποιου θα είναι αυτές που θα πετύχαινε εαν αφοσιώνονταν αποκλειστικά με τον πρωταθλητισμό; (πχ αν δεν παρακολουθούσε μαθήματα, όπως οι ΝΒΑers)

– Καθόλου! Το σύστημα είναι τόσο οργανωμένο που τα μαθήματα είναι σημαντικά όσο οι επιτυχίες. Είναι εξίσου σημαντικό για προπονητή και αθλητή να πάρει μετάλλια αλλά και πτυχία! Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Το σύστημα είναι τέτοιο που σου επιτρέπει να κάνεις και τα δύο. Είναι επαγγελματίες αθλητές-μαθητές. Έχω δει πολλούς να χάνονται μετά το πέρας των σπουδών της αφού είχαν ξεφύγει από την «καλή τους ρουτίνα». Υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο control του “college life” & elite-Olympic αθλητικής εξέλιξης.

– Πιστεύετε οτι ένας αθλητής που σπουδάζει και γυμνάζεται στις Η.Π.Α. μπορεί να ασχοληθεί εκεί με τον πρωταθλητισμό μετά το πέρας των σπουδών του; Έχει άλλα περιθώρια και δυνατότητες εξέλιξης στον μετα-κολλεγιακό πρωταθλητισμό;
Επίσης, επαγγελματικά υπάρχει συνήθως κάποια επιλεκτική απορρόφηση ή διευκόλυνση;

– Και βέβαια μπορεί. Πάντα εξαρτάται από το Πανεπιστήμιο και το προπονητικό team! Οι ελιτ αθλητές χρειάζονται ελιτ προπονητές. Υπάρχει μεγάλη βοήθεια στην εύρεση δουλειάς. Παραδείγμα έχω δώσει δουλειά η βρήκα δουλειά σε πολλούς αθλητές μου, τουλάχιστον 2-3 κάθε χρόνο. Έχουμε μελλοντικούς προπονητές μεχρι financial analysts in Wall Street!
Εάν οι αθλητές έχουν συμβόλαιο (τους ποιους πάλι βοηθάω προσωπικά να βρουν σπόνσορα) τότε μένουν εδω (οι καλοί συνήθως μένουν και συνεχίζουν)

– Πόσο σημαντική και μέχρι πότε και σε τι βαθμό θεωρείτε πως θα πρέπει να γίνεται πολύπλευρη προπόνηση και ενασχόληση και με άλλα αγωνίσματα (ή και αθλήματα).

– Προσωπικά πιστεύω στην πολύπλευρη προπόνηση. Για παράδειγμα ΟΛΟΙ μου οι άλτες τρέχουν εμπόδια το φθινόπωρο [προπόνηση]. Είναι κατά τη γνώμη μου μια από τις πολλές μεθόδους πολύπλευρης προπόνησης που αναπτύσσει ο αθλητής τις ικανότητες και δυνάμεις του και εξαλείφει τις αδυναμίες του σχετικά με ανισορροπίες και έλλειψη (νευρομυικού) συντονισμού.

– Τα σύνθετα είναι ιδιαίτερα απαιτητικά ως προς ώρες προπόνησης, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού αλλά και γνώσεων. Πόσο εφικτό είναι να γίνουν σε υψηλό επίπεδο; Τι team προπονητικό και υποστήριξης χρειάζεται;

– Η προπονητική προσέγγιση ειναι το παν στα σύνθετα. Ο προπονητής πρέπει να ειναι στοχευμενα καλος στο να συνδυαζει τα αγωνισματα “κλειδια” σε μια προπονητικη μοναδα, σε μικροκυκλους, σε μεσοκυκλους και ετησιο προπονητικο σχεδιασμο. Υπαρχουν ομοιοτητες στην προπονηση καποιων αγωνισματων και ο προπονητης οφειλει να τις καταλαβαινει και να εφαρμοζει την προπονητικη του μεθοδο και να προσαρμοζει την προπονητικη του/της φιλοσοφια. Προσωπικα, εστιαζω και στα 10/7 αγωνισματα του Δεκαθλου/Επταθλου.

– Πως καταφέρνετε να έχετε υπό τον έλεγχο τόσους αθλητές συνθέτων αλλά και διαφορετικών αγωνισμάτων με διαφορετικές απαιτήσεις και χαρακτηριστικά ο καθένας;
Επίσης είναι αληθής η φήμη που θέλει το πρόγραμμα της προπόνησης να τοιχοκολλείται και οι αθλητές με τον headcoach συναντιούνται 2-3 φορές την εβδομάδα μόνο;

– Πρέπει να είσαι εξαιρετικά οργανωμένος, ακριβής, προσεκτικός με τις λεπτομέριες και να έχεις έξοχη ικανότητα στο να προσαρμόζεσαι στα διάφορα είδη αθλητών. Επι προσθέτως, ένας προπονητής πρέπει να ξέρει και να καταλαβαίνει πως να εφαρμόζει όλο το εύρος της επιστήμης του και να μεταλαμπαδεύει την προπονητική του/της φιλοσοφία στους αθλητές.

Η καθημερινότητα μου περιλαμβάνει ώρες γραφείου 8π.μ.- 12, στη συνέχεια 5 γκρουπ (Ύψος, Μήκος-Τριπλούν,Επι Κοντώ, Έπταθλο, Δέκαθλο ) 12:30μ.μ. – 7μ.μ..
Λαμβάνω έναν πάρα πολύ καλό μισθό για να “υπηρετώ” τους αθλητές μου και εκείνοι αναμφίβολα αξίζουν τον καλύτερό μου εαυτό. Ξεκίνησα από το μηδέν και έτσι έχω μάθει να εκτιμώ ότι μου δίνεται. Έχω δουλέψει πολύ για να φτάσω σε αυτό το σημείο. Μην ξεγελιέστε από το παρόν, μην ξεχνάτε και το παρελθόν.

Σε ότι αφορά το παράδειγμα του headcoach δεν έχει βάση και δεν εφαρμόζεται στο δικό μας πανεπιστήμιο. Δεν έχω βρεθεί ποτέ σε ανάλογη κατάσταση, όμως είμαι σίγουρος ότι κάπου θα συμβαίνει. Οι αθλητές μου είναι πολύ σημαντικοί για εμένα για να καταφύγω σε μια τόσο επιπόλαια και πρόχειρη διαχείρισή τους.

Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις, ιδίως σε δρομικά αγωνίσματα, που πολλά υποσχόμενοι Έλληνες αθλητές που πήγαν στις ΗΠΑ δεν είχαν εξέλιξη.
Τι θεωρείτε ότι θα μπορούσε να ευθύνεται και αν το θέμα ήταν προπονητικό (στην Ελλάδα ή στις ΗΠΑ).

– Το 95% των εισερχόμενων αθλητών στο πανεπιστήμιο μας σημειώνουν ατομικά ρεκόρ στην πρώτη τους χρονιά και συνεχίζουν να βελτιώνονται από εκείνο το σημειό και έπειτα. Κάποιοι γρηγορότερα από άλλους, κάποιοι μένουν στάσιμοι. Εξαρτάται από το ταλέντο τους τόσο το σωματικό, όσο και το πνευματικό, αλλά και την ικανότητα και την προθυμία τους να δουλέψουν σκληρά και να υποστηρίξουν αυτό το ταλέντο. Οι Έλληνες είναι λίγο διαφορετικοί με πολλούς τρόπους.

– Στο Πανεπιστήμιό σας γενικά υπάρχει ζήτηση ή έδαφος για άλλους αθλητές από Ελλάδα/Κύπρο? Σε κάποια συγκεκριμένα αγωνίσματα ίσως; Για τι κλάδους σπουδών προσφέρεται το Πανεπιστήμιο της Georgia;
Πως κάποιος αθλητής από την Ελλάδα θα κάνει επαφή ώστε να ξέρει ότι θα μπορεί να ενταχθεί και στην ομάδα
;

– Πάντα ψάχνω και μιλάω σε κορυφαίους Έλληνες αθλητές. Το ταξίδι για σπουδές στις Η.Π.Α. δεν είναι για όλους. Πρέπει να πλοιρούν τις προϋποθέσεις σε ακαδημαϊκό και αθλητικό επίπεδο ώστε να είναι σε θέση να λάβουν πλήρη υποτροφία. Στη συνέχεια περνούν συγκεκριμένα τεστ αξιολόγησης και κάνουν αίτηση στο εκάστοτε πανεπιστημιο. Ακολουθείται μια διαδικασία η οποία είναι μέρος της δουλειάς μου και είμαι υπεύθυνος για να τους εγγράψω. Οι υποτροφίες αντιστοιχούν σε αξιοσέβαστα ποσά και πρέπει να αντιμετοπίζονται με μεγάλη σοβαρότητα, ετσι οι φοιτητές/φοιτήτριες είναι υπεύθυνοι για τις καριέρες τους. Η όλη τους διαδρομή μέχρι την αποφοίτησή, τους ωριμάζει και τους κάνει καλύτερους πολίτες, αυτός είναι και ο δικός μου κυρίαρχος στόχος.
Το μότο μου ήταν ανέκαθεν : “Η επιτυχία κρύβεται στο να κάνεις απλά πράγματα εξαιρετικά καλά.”

– Πως προέκυψε το σεμινάριο που κάνατε εισήγηση στη Θεσσαλονίκη; Υπάρχει επιθυμία ή και σχετικές ενέργειες για κάτι άλλο αντίστοιχο μελλοντικά;

– Βρισκόμουν σε διαδικασία επιστροφής στην Κύπρο για κάποιες σύντομες διακοπές, έπειτα από τα trials των Η.Π.Α. για τους Ολυμπιακούς αγώνες, όταν ο Ηλίας Κορώνας με πρότεινε για να μιλήσω στο εν λόγω σεμινάριο. Είχε μεγάλη επιτυχία και οι συνάδελφοι προπονητές έδειξαν μεγάλη ανταπόκριση. Βρίσκομαι σε κάποιες συζητήσεις με τον ΣΕΓΑΣ ώστε να επαναλάβουμε κάτι αντίστοιχο τον ερχόμενο Νοέμβρη στην Αθήνα. Ο ΣΕΓΑΣ είναι ανοιχτός σε αλλαγές και τους ενδιαφέρει πραγματικά το μέχρι σήμερα έργο μου, όμως το γεγονός ότι μιλάω και Ελληνικα βοηθάει σημαντικά.

– Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε και να σας ακούσουμε!

Προηγούμενο άρθροParalympics-7: Χρυσό ο Φερνάντες, παγκόσμιο ο Σείτης
Επόμενο άρθροParalympics-8: Ξανά παγκόσμιο ρεκόρ ο Σείτης

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Διαβαζω την συνεντευξη Κυπριανου.Προσπαθω να καταλαβω τι ετοιμαζουν για τον πολυταλαντο αθλητη Τεντογλου.Θα του επιτραπει να σπουδασει καθως θα ερθει και θα ενταχθει σε συγκεκριμενο γκρουπ στην Αθηνα? Θα οργανωθει ενα επιτελειο για να καλυψει τις αναγκες αυτου του παιδιου?φαγητο-αποκατασταση-βοηθηματα-ψυχολογος? Η ολα αυτα ειναι περιττα? Ο Κυπριανου μιλαει σοβαρα και οργανωμενα.Δεν αξιζει τουλαχιστον ο Τεντογλου μια αλλη προσεγγιση? Να μη καταληξει και αυτος ενας ανθρωπος χωρις εφοδια και με κατεστραμμενο μελλον?

  2. Για τον πολυτάλαντο αθλητη Τεντόγλου, αγαπητέ φίλαθλε, ευχήσου να μην έχει την μέτρια πορεία ανάλογα με τα προσόντα του, του Τσιάτουμα και ειδικά του Ζαλαγγίτη. Αυτό ετοιμάζουν εάν κατάλαβες. Τίποτε άλλο.

  3. Τελικά ο Τεντόγλου προτίμησε να προπονηθεί με Βούλγαρο προπονητή στην Αθήνα αντί να συνδυάσει σπουδές και προπόνηση. Ο καθένας με τις επιλογές του…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ