Με θέμα «Ο Αθλητής ως Πρότυπο», η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου, πραγματοποίησε την 30η Ετήσια Σύνοδο της το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Βασικοί ομιλητές στην Σύνοδο ήταν η Δρ. Παρασκευή Λιούμπη (Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής στη Β΄Αθήνας) ο Δρ Χρύσανθος Χρυσάνθου (Δημοσιογράφος, ερευνητής, συγγραφέας) αλλά και ο Περικλής Ιακωβάκης (Πρόεδρος Επιτροπής Αθλητών Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου).

Ο Ιακωβάκης στάθηκε στο θέμα “Ο αθλητής μετά”. Παρουσίασε τα διάφορα επίπεδα αθλητών, τα χαρακτηριστικά και τους παράγοντες επιτυχίας τους και τις διαφοροποιήσεις που παρουσιάζονται μετά το τέλος της αγωνιστικής σταδιοδρομίας, αλλά και την προετοιμασία που απαιτείται για το μεταβατικό στάδιο πριν την απόσυρση από τους αγωνιστικούς στίβους. 

Σημείωσε πως «Οι τρεις δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει είναι να γίνει προπονητής, επαγγελματίας γύρω από τον αθλητικό χώρο ή να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο ρόλος του προϋποθέτει εμπειρία και ικανότητα μετάδοσης, προβολή των θετικών στοιχείων, ισχυρή προσωπικότητα που μπορεί να διαμορφώσει χαρακτήρες, να προωθεί τις αξίες και το πνεύμα του Ολυμπισμού, τον υγιεινό τρόπο ζωής, και να βοηθά στην καταπολέμηση του ντόπινγκ στο πλαίσιο μιας ομαλής ζωής και κοινωνικής δραστηριότητας.»

Ο κος Χρυσάνθου αναφέρθηκε στο σύγχρονο πρότυπο του «υπεραθλητή» σε αντιδιαστολή προς τα αρχαιοελληνικά πρότυπα. Παρουσιάστηκε η σημερινή ερμηνεία του προτύπου, με ιδιαίτερες αναφορές στο «φαινόμενο Κριστιάνο Ρονάλντο» σε αντιδιαστολή με τα ισχύοντα στην Αρχαία Ελλάδα κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και σημειώθηκε πως : «Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να παραμεριστούν οι στρεβλώσεις που έχουν επέλθει στο χώρο του αθλητισμού, όπου επικρατεί το πρότυπο-είδωλο του υπεραθλητή «σούπερμαν», όπου κυριαρχεί το χρήμα ως μέτρο επιτυχίας».

Η κα Λιούμπη αναφέρθηκε στην επιρροή των πρότυπων στους νέους και στο ρόλο των Μ.Μ.Ε, τα οποία δεν προβάλλουν ισόρροπα τον ανδρικό και το γυναικείο αθλητισμό και τα αντίστοιχα πρότυπα αθλητών. 
Αναγνωρίστηκε η δυνατότητα παρέμβασης των διασήμων αθλητών στην κοινωνία, η σχέση τους με τα κοινωνικά δίκτυα, και η συμμετοχή τους σε προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας, και σημειώθηκε ότι «Οι αθλητές υψηλού επιπέδου, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να γίνουν πρεσβευτές των αξιών του αθλητισμού, των Ολυμπιακών Αξιών μέσα από το παράδειγμα τους αλλά και με τη συμμετοχή τους σε στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας».

Την Πέμπτη και Παρασκευή είχαν προηγηθεί Βιωματικά Εργαστήρια Ολυμπιακής Παιδείας που απευθύνονταν σε Εκπαιδευτικούς, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με διδάσκουσα την Δρ. Λιούμπη.
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Ολυμπιακής Εκπαίδευσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής «Olympic Values Education Programme» (OVEP) και οι μέθοδοι εφαρμογής του, ενταγμένες στο μάθημα Φυσικής Αγωγής.

Προηγούμενο άρθροΒιωματικά Εργαστήρια Για Εκπαιδευτικούς από την ΚΟΕ
Επόμενο άρθροTilburg: Κυριαρχία Ingebrigtsen και Can – Καλή εμφάνιση ο Αναγνώστου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ