Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 ολοκληρώθηκε στην πρωτεύουσα της Κένυας με τη διοργανώτρια πρώτη δύναμη.
Δύο ελληνικές παρουσίες είχαμε την τελευταία ημέρα και παγκόσμια ρεκόρ στις 4χ100μ.

-> Αποτελέσματα

Ο μεγάλος διπλός στόχος είχε επιτευχθεί στον προκριματικό όπου η 4χ100μ. είχε περάσει στον τελικό με πανελλήνιο ρεκόρ. Πλέον πήγαινε να πάρει κατάταξη και για ό,τι καλύτερο.

Η ίδια τετράδα (Μίλιος, Καριοφύλλης, Γρανιτσιώτης, Παναγιωτόπουλος) παρουσιάστηκε με συρτάκι κατά την είσοδο των αθλητών – κάτι που ξεκίνησε στο παγκόσμιο Α/Γ του 2015 στο Πεκίνο, στις σκυταλοδρομίες.

Η πρώτη αλλαγή δεν ήταν ιδανική, ο Καριοφύλλης μάλιστα γύρισε να κοιτάξει πίσω, η συνέχεια ήταν πολύ καλή και τελικά η ομάδα τερμάτισε σε 40.07 βελτιώνοντας το πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 των 40.13 του προκριματικού και σίγουρα θα μπορούσε να είχε γράψει 39 μπροστά.

Η ελληνική ομάδα πήρε την 6η θέση, ενώ η Ν.Αφρική ήταν η νικήτρια σε 38.51 με 1 δέκατο διαφορά από τη Τζαμάικα, κάνοντας και παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 (το είχαν οι ΗΠΑ με 38.62 από το 2019)

Η Τζαμάικα ήταν η νικήτρια ομάδα στις νεάνιδες όπου κι έκεί έγινε παγκόσμιο ρεκόρ, με 42.94 (συντρίβοντας το 43,27 που είχαν από το 2017 οι Γερμανίδες). Ακολούθησε η ομάδα της Ναμίμπια με τις Masilingi και Mboma στις ευθείες. Μάλιστα η Mboma παρά την κακή αλλαγή έκανε εκπληκτικό τελευταίο 100αρι, μακράν το ταχύτερο όλων των αθλητριών, ενω η Masilingi πήρε και 3ο αργυρό.

(Παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 στo Nairobi είχε πετύχει μόνο ο Zhoya στα 110μ. εμπόδια)

Για την Ελλάδα πέραν της 4χ100μ. την 5η και τελευταία ημέρα αγωνίστηκε και ο Δημήτρης Παυλίδης που με μια μόνο έγκυρη, στα 52,83μ., πήρε τη 10η θέση στον τελικό της δισκοβολίας.
Νικητής με ατομικό και ρεκόρ αγώνων 69,81μ. ήταν ο Mykolas Alekna, γιός του Virgilijus.

Ρεκόρ αγώνων έκανε και ο Κενυάτης Emmanuel Wanyonyi με την πολύ καλή επίδοση των 1.43.76 στα 800μ.

Ακυρώθηκε ο Edlund που τερμάτισε πρώτος στα 400μ. εμπόδια και νικητής αναδείχθηκε ο Τούρκος Akcam.

Το νταμπλ έκανε, όπως και στο Tallinn, η Maja Askag που μετά το τριπλούν κέρδισε και το μήκος, με ατομικό ρεκόρ 6,60μ. κι 1εκ. διαφορά από την Ινδή Singh. Ήταν το μοναδικό νταμπλ σε ατομικά στο Nairobi.

Στις 4χ400μ. στο τέλος του προγράμματος, η Νιγηρία ήταν με διαφορά η νικήτρια ομάδα στις νεάνιδες, με την Uko να παίρνει έτσι 3ο χρυσό στο Nairobi μετά τη μεικτή και τα 400μ.
Στους εφήβους επικράτησε η Μποτσουάνα σε ανταγωνιστική κούρσα με Τζαμάικα και Κένυα.

Ο πίνακας μεταλλίων

Η διοργανώτρια Κένυα κέρδισε 8 χρυσά (με 16 στο σύνολο) και από 4 Φινλανδία και Νιγηρία. Συνολικά 12 μετάλλια είχε η Αιθιοπία και 11 η Τζαμάικα.
Η Ελλάδα με τα 2 αργυρά (Τζένγκο, Ντουσάκης) κι 1 χάλκινο (Δεληγιάννη) ήταν 21η στον πίνακα μεταλλίων, με 36 χώρες σε αυτόν, μεταξύ τους και η Κύπρος με 1 χάλκινο (Ιωαννίδου).

Αρκετές βέβαια ήταν οι χώρες που δεν έλαβαν μέρος, με ΗΠΑ, Ην.Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία μεταξύ αυτών.

-> Ειδικό page για τη διοργάνωση

Η φετινή διοργάνωση είχε μετατεθεί από πέρυσι λόγω της πανδημίας (με όσα βέβαια ορίζονται για την κατηγορία ηλικιακά για το 2021) και ακολουθεί η επόμενη το 2022 στο Cali της Κολομβίας. Μάλιστα το Cali (όπου είχε πρωτογίνει και η μεικτή 4χ400μ.) και το Nairobi είχαν φιλοξενήσει τις 2 τελευταίες διοργανώσεις παγκοσμίου Κ18.

Προηγούμενο άρθροNairobi: Πρώτο μετάλλιο για Κύπρο η Ιωαννίδου με ισοφάριση ρεκόρ Κ20
Επόμενο άρθροΣυνέχεια D.L. στη Λωζάννη – με ρεκόρ να απειλούνται

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ