«Δεν γίνεται!». Όποιος παρακολουθούσε το πρωί της Τετάρτης την εξέλιξη του προκριματικού του μήκους, μόνο αυτή τη φράση μπορούσε να σκεφτεί. Δεν γινόταν ο Λούης Τσάτουμας να μείνει εκτός τελικού. Όχι αυτό το καλοκαίρι. Όχι στη σεζόν που απέδειξε πως στα 31 του έχει βρει την αγωνιστική ωριμότητα, το μοναδικό ίσως πράγμα που μπορεί να έλειπε από αυτό τον αθλητή παγκοσμίου επιπέδου.

Τα δύο πρώτα άκυρα άλματά του όμως δεν θύμισαν τον φετινό Τσάτουμα. Έφερναν κάτι δυσάρεστο στο μυαλό. Κι όμως, ο Καλαματιανός έδειξε ακριβώς αυτό που έχει κατακτήσει φέτος, την κρίσιμη στιγμή. Την αγωνιστική ωριμότητα, που τον έφερε στο τρίτο άλμα- με την πλάτη στον τοίχο- στα 8 μέτρα. Μόλις είχε «ξυπνήσει» ο κανονικός Τσάτουμας. Και τα πράγματα ξαναμπήκαν στη θέση τους.

Ο αθλητής που γυμνάζεται με τον Δημήτρη Βασιλικό μόλις είχε εξασφαλίσει ότι φεύγοντας από το Λουζνίκι θα έχει στην τσέπη του το τρίτο εισιτήριο για τελικό Παγκοσμίου πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου στην καριέρα του, σε μία διοργάνωση που έχει πάρει μέρος τέσσερις φορές. Είχαν προηγηθεί η 12η θέση στο ντεμπούτο του, το 2003 στο Παρίσι και η 11η στο Βερολίνο το 2009.

Ίσως να του έδωσε μία… ώθηση και η μοσχοβίτικη ατμόσφαιρα. Η πόλη έχει ιδιαίτερη θέση στο βιογραφικό του Τσάτουμα. Άλλωστε εκεί, το 2006, πήρε την τέταρτη θέση στους αντίστοιχους αγώνες του κλειστού, την καλύτερη διάκρισή του σε παγκόσμια διοργάνωση. Έτσι ο Καλαματιανός έγινε ο τέταρτος Έλληνας που προκρίνεται σε τελικό στη Μόσχα, έπειτα από τον Κώστα Φιλιππίδη, την Αθανασία Πέρρα και τον Κώστα Μπανιώτη.

Διατηρώντας ζωντανό το φετινό σερί του- 9 αγώνες πάνω από τα 8 μ.- ο Τσάτουμας πέρασε ως έκτος στον τελικό της Παρασκευής. Το όριο των 8,10 μ. αποδείχθηκε πολύ μακριά για τους άλτες που ξύπνησαν από τα χαράματα. Μόνο τρεις το έπιασαν, όλοι στο γκρουπ του Έλληνα. Ο Eusebio Caceres που έκανε το καλύτερο άλμα του προκριματικού με 8,25 μ.. και μάλιστα με την πρώτη του προσπάθεια, ο Godfrey Khotso Mokoena (8,16 μ.) και το φαβορί έως τώρα, ο Alexander Menkov (8,11 μ.), οι οποίοι χρειάστηκαν τρίτο άλμα.

Στο πρώτο γκρουπ, ο Christian Reif σοφά αποφάσισε πως έπειτα από τα 8,09 μ. της πρώτης προσπάθειας δεν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω, ενώ μόνο ο Luis Rivera πέρασε τα 8 μ.- κατά 4 εκ.- σε αυτό το γκρουπ. Εκπλήξεις σαφώς και υπήρχαν. Εκτός έμειναν δύο άλτες που είχαν περάσει τα 8,20 μ. φέτος, ο Fabrice Lapierre (άκυρος) και ο Zarck Visser (7,79 μ.), ενώ θεατής θα είναι και ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης. Ο Greg Rutherford, που τραυματίστηκε τον Ιούλιο, δεν συνήλθε και με 7,87 μ. αποκλείστηκε.

Αντίθετα, ο Dwight Phillips μπορεί να έχει ελάχιστες ελπίδες πως θα πάρει τον πέμπτο διαδοχικό παγκόσμιο τίτλο, αλλά τουλάχιστον εξασφάλισε ότι θα υπερασπιστεί εκείνον του Νταεγού στον τελικό. Ο Αμερικανός βελτίωσε τη φετινή του επίδοση με 7,95 μ. και προκρίθηκε.

Προηγούμενο άρθροΜόσχα: 5η ημέρα, πρωί- Live
Επόμενο άρθροΟι τούμπες, το μωρό και ο άνθρωπος που ανέστησε την Isinbaeva – Στα πόδια της οι Ρώσοι (video)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ