Ταχύτητα είχε πάντα. Άλλωστε είναι ο άνθρωπος που έχει τρέξει σε 12.89 στα 110 μ. εμπόδια και κάποτε θεωρούνταν φαβορί για να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του Dayron Robles (12.87), πριν τον προλάβει κάποιος άλλος. Αυτό που του έλειπε, ήταν τα μετάλλια ενός συγκεκριμένου χρώματος. Του πολυτιμότερου.
Αυτή τη φορά όμως ο David Oliver δεν έμεινε με τη… χαρά. Τα δάκρυα που έτρεξαν στο πρόσωπό του έπειτα από τον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ήταν δάκρυα εξιλέωσης. Γιατί επιτέλους, κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
Ο Αμερικανός πήγε στη Μόσχα ως ο ταχύτερος φέτος στον κόσμο, αλλά γνώριζε καλά πως αυτό δεν αποτελούσε εγγύηση. Με τις μεγαλύτερες απειλές να έρχονται εκ των έσω, από τους συμπατριώτες του, τίποτα δεν ήταν σίγουρο.
Το 2013 όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για εκείνον. Ξεκινώντας πολύ δυνατά από τα πρώτα μέτρα, ο Oliver έφτασε πρώτος στον τερματισμό, σε 13.00, που αποτελεί την κορυφαία επίδοση για τη χρονιά, αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής. Χρυσό λοιπόν, έπειτα από αρκετές ατυχίες και δύο χάλκινα μετάλλια, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010.
Ο Oliver φρόντισε πως ο τίτλος θα μείνει σε αμερικανικά χέρια, αλλά οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να κάνουν την «κατάληψη» που επιθυμούσαν στο βάθρο. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι ένας Ρώσος τους χάλασε το πάρτι, αλλά και πως ο Aries Merritt παραδόξως αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, με τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο ρέκορντμαν να μην είναι σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικός στη Μόσχα.
Πίσω από τον Oliver τερμάτισε ο Ryan Wilson (13.13), σιγουρεύοντας πως οι ΗΠΑ θα κάνουν το 1-2, ενώ ο Sergey Subenkov έδωσε λίγη ζωή στο παγωμένο Λουζνίκι όταν τερμάτισε τρίτος σε 13.24. Ο προηγούμενος παγκόσμιος πρωταθλητής όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε τον τίτλο του, αλλά δεν ανέβηκε καν στο βάθρο, με τον Jason Richardson τέταρτη με 13.27, ενώ με πολύ άσχημα πρώτα μέτρα ο Merritt έμεινε μόλις έκτος με 13.31.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η Τρίτη φορά που οι ΗΠΑ κάνουν το 1-2 στο βάθρο στα 110 μ. εμπόδια Παγκοσμίου πρωταθλήματος, καθώς είχαν προηγηθεί το 1991 οι Greg Foster, Jack Pierce και το 1993 ο Alen Johnson με τον Terence Trammel.