Το τραγούδι που ακουγόταν στο Λουζνίκι δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλο. Εννοείται, του Bob Marley, με τον σημαδιακό τίτλο «Three little birds»- όπου… πουλάκια τρία χρυσά μετάλλια για τα οποία πήγε στη Μόσχα- και με τον σημαδιακό πρώτο στίχο «Donʼt worry about a thing, cause every little thing gonna be all right»… Ο Usain Bolt να είναι καλά!
Τη στιγμή που τα παγκόσμια σπριντ- και μαζί τους ο παγκόσμιος στίβος, καθώς είναι ένας από τους πυλώνες που στηρίζεται- έδειχναν να καταρρέουν από τους τριγμούς που προκάλεσαν τα ηχηρά κρούσματα ντόπινγκ, ο Τζαμαϊκανός εξακολουθεί να καθησυχάζει. Όσο αυτός είναι εδώ και δίνει το… σόου του, όλα τα άλλα θα ξεχνιούνται.
Ο Bolt έκανε αυτό που ξέρει καλά, χωρίς να επιστρατεύσει το βασικό του ταλέντο, τη «θανατηφόρα» ταχύτητα. Δεν υπερέβαλλε εαυτόν στην κούρσα των 200 μ., αλλά δεν χρειαζόταν. Ήταν γρήγορος, έκανε νταμπλ, πέτυχε ήδη κάτι που κανείς άλλον δεν έχει κάνει και όλα αυτά… περπατώντας στα τελευταία μέτρα. Τι άλλο να ζητήσει η IAAF.
Ο τρόπος που έτρεξε στον τελικό των 200 μ. δεν διέφερε ιδιαίτερα από τον προκριματικό και τον ημιτελικό. Η «μηχανή» των ρεκόρ έσβησε περίπου 50 μ. πριν από το τέλος. Ο Bolt απλά… τερμάτιζε και οι άλλοι μάχονταν για τα μετάλλια. Το 19.66 που σημείωσε ήταν βασανιστικά γρήγορο. Η καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο που δημιούργησε την αυτονόητη απορία. Πόσο θα έκανε αν πιεζόταν έστω και λίγο;
Ο Warren Weir, εκείνος που τον πλησίασε περισσότερο, σε καμία περίπτωση δεν τον απείλησε. Ακόμη κι έτσι όμως ο συμπατριώτης του ήταν δεύτερος, ανεβαίνοντας ένα σκαλί ψηλότερα από ότι στο Λονδίνο χάρη στο νέο ατομικό ρεκόρ που σημείωσε (19.79). Μαζί πανηγύριζαν έπειτα από τον τερματισμό, με τον Bolt να αρπάζει πάλι μία φωτογραφική μηχανή από εκείνους που τον… κυνηγούσαν για να κάνει και ο ίδιος τον φωτογράφο.
Ο μόνος που χάλασε το πάρτι ήταν ο Curtis Mitchell. Για να διασώσει αυτός το γόητρο των ΗΠΑ, τερμάτισε τρίτος σε 20.04 και δεν επέτρεψε στην Τζαμάικα να κάνει την απόλυτη κατάληψη στο βάθρο, αφού άφησε τέταρτο τον Nickel Ashmeade (20.05), ο οποίος τερμάτισε με… τούμπα στην υπερπροσπάθειά του να προλάβει τον Αμερικανό. Πρώτος Ευρωπαίος ο Adam Gemili, ο 22χρονος Βρετανός που ήταν πέμπτος με 20.08.
Η ιστορία
Ο Bolt πλέον έχει ήδη επτά χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κι αν την Κυριακή πάνε όλα καλά για την Τζαμάικα στα 4Χ100 μ., τότε θα ισοφαρίσει τρία μεγάλα ονόματα. Τον Carl Lewis, τον Michael Johnson και την Allyson Felix, που έχουν τα περισσότερα χρυσά στη διοργάνωση, από οχτώ.
Ήδη όμως ο Τζαμαϊκανός έχει πετύχει κάτι που κανένας άλλος δεν κατάφερε ως τώρα. Νταμπλ έχουν κάνει αρκετοί στα σπριντ του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο Maurice Greene το 1999, ο Justin Gatlin το 2005 και ο Tyson Gay το 2007. Όμως ο Bolt είναι ο μοναδικός που το καταφέρνει για δεύτερη φορά, αφού το είχε πετύχει και το 2009 στο Βερολίνο. Συγκεκριμένα, αυτό είναι το τέταρτο νταμπλ της καριέρας του, αφού έχει στο βιογραφικό του δύο από τους Ολυμπιακούς αγώνες, στο Πεκίνο και το Λονδίνο.