Ο Mo Farah σοκάρει, αποκαλύπτοντας σε ντοκιμαντέρ για την ζωή του, ότι μετέβη στην Αγγλία από τη Σομαλία μέσω trafficking στα 9 του χρόνια με πλαστά χαρτιά άλλου παιδιού που λεγόταν Mohamed Farah.
Το 2012 είχε θριαμβεύσει μπροστά στο κοινό του Ην.Βασιλείου, κάνοντας νταμπλ στους Ολυμπιακούς σε 5000μ. και 10.000μ, το επανέλαβε το 2016 ενώ το 2017 ξεσήκωσε και πάλι τη χώρα κερδίζοντας τα 10.000μ. στο παγκόσμιο στο Λονδίνο. Την ίδια χρονιά χρίστηκε “Sir” από τη Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ.
Το 2012 σε αυτοβιογραφία του είχε γράψει για τα παιδικά του χρόνια στο Τζιμπουτί, τώρα πλέον αποκαλύπτει ότι γεννήθηκε (το 1983) στην περιοχή Somaliland (ενδιάμεσα με Τζιμπουτί, αποκόπηκε από τη Σομαλία το 1991) και πως το πραγματικό του όνομα είναι Hussein Abdi Kahin.
“Παρά τα όσα έχω πει στο παρελθόν, οι γονείς μου δεν έζησαν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν ήμουν 4 ετών, ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο, σαν οικογένεια μας διέλυσαν. Με χώρισαν από τη μητέρα μου και με έφεραν στο Ηνωμένο Βασίλειο παράνομα, με το όνομα ενός άλλου παιδιού που λεγόταν Mohamed Farah.”
Υποτίθεται ότι θα τον πήγαιναν σε συγγενή του στο Λονδίνο, ωστόσο μόνο αυτό δεν έγινε…
“Είχα όλα τα στοιχεία επικοινωνίας για τον συγγενή μου και μόλις φτάσαμε στο σπίτι της, η κυρία τα έβγαλε και ακριβώς μπροστά μου τα έσκισε και τα έβαλε στον κάδο και εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι είχα πρόβλημα.”
Υποχρεώθηκε να κάνει οικιακές δουλειές με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαγητό και να φροντίζει τα παιδιά αυτής της γυναίκας, που τον απείλησε ότι αν έλεγε κάτι τότε δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά την οικογένειά του.
“Συχνά απλώς κλειδωνόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα”
Η οικογένεια που τον είχε σπίτι της δεν τον άφησε να πάει σχολείο μέχρι που τα 12 του. Στο σχολείο αναφέρθηκε ότι ο Farah ήρθε ως πρόσφυγας από την Σομαλία με τους γονείς του.
Τότε είχε αρχίσει να διαφαίνεται και το ταλέντο του στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ακόμα δεν μιλούσε καλά αγγλικά και ο αθλητισμός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εκφραστεί. Κάτι που τελικά τον έσωσε..
Στα 14 του αποκάλυψε σε μία δασκάλα του την αλήθεια. Αυτή επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες, που κατάφεραν να τον πάρουν από την οικογένεια που ζούσε και να τον πάνε σε μία οικογένεια από τη Σομαλία. Τελικά πήρε τη βρετανική υπηκοότητα το 2000, στα 17 του.
Ο Farah, που έχει αποκτήσει δίδυμες κόρες το 2012 και έναν γιο το 2015, καθώς και μια θετή κόρη της γυναίκας του, τονίζει πως η οικογένεια είναι τα πάντα και ότι κρατώντας αυτό το μυστικό δεν μπορούσε να είναι ο εαυτός του.
Επετεύχθη μάλιστα και επικοινωνία του Mo Farah με τον …πραγματικό Mo Farah
Στο ντοκιμαντέρ που τα γυρίσματά του κράτησαν ένα χρόνο, ο “Sir Mo” έκλεισε λέγοντας “Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πέρασαν το ίδιο με εμένα. Αυτό δείχνει πόσο τυχερός ήμουν. Αυτό που με έσωσε, αυτό που έκανε την διαφορά, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω”.
To “Home Office” που είναι το αρμόδιο κυβερνητικό παράρτημα, διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει κάποια ενέργεια ή επίπτωση για τον Farah.