Από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και τη ΓΓΑ δόθηκε μια σειρά διευκρινίσεων ενώ επισημάνσεις έγιναν από τον τεχνικό ανάπτυξης ΣΕΓΑΣ κο Ματάκη, σε ότι αφορά ακόμη και τις προπονήσεις, όπου δεν μπορεί να υπάρχει κοινό στο χώρο, κλειστό ή ανοικτό, αλλά και όριο 60 ατόμων.
Εντωμεταξύ πολλά Στάδια και σωματεία έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας.

Πρακτικά προβλήματα

Δυσκολία στην εφαρμογή αναμένεται να έχει στις περιπτώσεις συνύπαρξης περισσοτέρων συλλόγων ή τμημάτων, πχ στίβος και ποδόσφαιρο, αλλά και με προγράμματα Δήμου, δημότες και λοιπούς αθλούμενους σε ορισμένα Στάδια. Επίσης με την είσοδο γονέων κ.α. στις εγκαταστάσεις.

Καλό θα είναι να υπάρχει αλληλοενημέρωση υπευθύνων και συναδέλφων και μεταξύ διαφορετικών σωματείων, για το τι συμβαίνει, τι θα αντιμετωπίζουν και πως.

Αναστολή λειτουργίας σε πλήθος Σταδίων και σωματείων

Αρκετοί Δήμοι βάζουν λουκέτο στις αθλητικές τους υποδομές και αναστέλλουν αγώνες και προπονήσεις, ενώ και αλλού σωματεία ανακοινώνουν πως δεν θα λειτουργήσουν καθόλου αυτές τις ημέρες.
Από την Περιφέρεια Αττικής μάλιστα υπάρχει σύσταση για κλείσιμο όλων των αθλητικών χώρων, γυμναστηριών κ.α.

Μέχρι 60 άτομα στους αθλητικούς χώρους

Η Επιβολή του μέτρου προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας χώρων αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων με παρουσία άνω των εξήντα (60) ατόμων στον αγωνιστικό χώρο διεξαγωγής του αθλήματος» (ΦΕΚ Β’ 782/10.3.2020) ορίζει πως:

«Αποφασίζουμε την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, στο σύνολο της Επικράτειας, από 10.3.2020 έως και 24.3.2020, όλων των κλειστών και ανοικτών χώρων αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, για ατομικά και ομαδικά αθλήματα, εφόσον στον αγωνιστικό χώρο διεξαγωγής του αθλήματος βρίσκονται συνολικά περισσότερα από εξήντα (60) άτομα, κατά τα αναφερόμενα στην από 10.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19»

Παραίνεση – συστάσεις από ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ

Από τον τεχνικό ανάπτυξης ΣΕΓΑΣ κο Στέφανο Ματάκη έγινε η ακόλουθη επισήμανση – σύσταση:

” Η επίσημη ενημέρωση που υπάρχει από το Υπουργείο Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι ότι προπονήσεις και αγώνες συνεχίζονται κανονικά, χωρίς όμως την παρουσία κοινού και με αυστηρό γκρουπάρισμα των αθλητών αθλητριών ώστε να μην υπάρχουν πάνω από 60 άτομα σε ανοικτή ή κλειστή εγκατάσταση.
Οπότε οι προπονήσεις συνεχίζονται κανονικά, ως τεχνικός όμως της ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ και κατόπιν των οδηγιών που έχουμε λάβει από τους αρμόδιους φορείς θα παρακαλέσω να τηρούνται αυστηρά οι όροι που όλοι ξέρουμε για την ατομική υγιεινή (αντισηπτικά, αποφυγή εναγκαλισμών, χαιρετισμών κτλ) και φυσικά αν κάποιο παιδί ή γονιός παρουσιάσει συμπτώματα ίωσης να ενημερώσει άμεσα τους προπονητές και τους παράγοντες του σωματείου του και να παραμείνει σπίτι.
Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους μας, ας ελπίσουμε να την ξεπεράσουμε τηρώντας στο έπακρο τις οδηγίες που μας δίνονται από την πολιτεία. “

Οι διευκρινίσεις της ΓΓΑ

1. Απαγορεύεται η παρουσία κοινού στις αθλητικές εκδηλώσεις (επίσημοι αγώνες και προπονήσεις), που λαμβάνουν χώρα στο σύνολο των αθλητικών υποδομών της Επικράτειας, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, από 9.3.2020 έως και 22.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 7.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

2. Κατά τη διεξαγωγή επίσημων αθλητικών εκδηλώσεων επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός της αθλητικής εγκατάστασης (ανοικτού ή κλειστού σταδίου, κλειστού γυμναστηρίου, κολυμβητηρίου κλπ.) και εκτός του αγωνιστικού χώρου:
α) το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία και φύλαξη της αθλητικής εγκατάστασης και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα,
β) σε περίπτωση ραδιοτηλεοπτικής προβολής του αθλητικού αγώνα το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη αυτού και
γ)  όχι περισσότεροι του ενός (1) δημοσιογράφου ανά Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης για την κάλυψη του αθλητικού αγώνα και ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ΠΣΑΤ.
Ως προς τα πρόσωπα, που επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου διεξαγωγής του αθλήματος ισχύουν τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 782/10.3.2020)

3. Οι αποστολές των ομάδων σε αθλητικούς αγώνες αποτελούνται από τα πρόσωπα που προβλέπονται στον Κανονισμό Διεξαγωγής Αγώνων κάθε αθλητικής Ομοσπονδίας ή Αρχής, προσαυξημένες με έως 5 εκπροσώπους της κάθε ομάδας, που θα δηλώνονται επιπρόσθετα και στο φύλλο αγώνος.
Σε περίπτωση παραβίασης των ανωτέρω προβλέψεων, εγγράφονται οι παραβιάσεις στο φύλλο αγώνος από τον διαιτητή ή παρατηρητή του αγώνα, ανάλογα την περίπτωση, και ακολουθείται η πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται στον Πειθαρχικό Κανονισμό της κάθε Ομοσπονδίας για παράβαση διεξαγωγής αγώνα ή αθλητικού γεγονός κεκλεισμένων των θυρών, με παραπομπή στην αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατά τόπους διοικήσεις ή οι φορείς διαχείρισης αθλητικών εγκαταστάσεων δύνανται να αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία αυτών, εάν υπάρχει ανάγκη άμεσης λήψης προληπτικών μέτρων (π.χ. απολύμανση).

Σε ότι αφορά στις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών, μπορούν να πραγματοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, που αναφέρεται στις ανωτέρω Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, μόνο εφόσον τηρούνται τα μέτρα, που ορίζονται από αυτές.

Καλούνται οι Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Διοργανώτριες Αρχές να εναρμονισθούν άμεσα με την παρούσα εγκύκλιο.

Προηγούμενο άρθροΜέτρα και ακυρώσεις και στην Κύπρο
Επόμενο άρθροΚλείνουν τα Στάδια – Ο ΣΕΓΑΣ ζητάει παρέμβαση για στίβο και σωστή ερμηνεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ