Η έκθεση McLaren σχετικά με έρευνες για τα σκάνδαλα doping στη Ρωσία ανακοινώθηκε με τα στοιχεία ιδιαίτερα επιβαρυντικά και τη Ρωσία να κινδυνεύει με αποκλεισμό από τυος Ολυμπιακούς Αγώνες (κάτι που ζητάει και η WADA) όχι μόνο στο στίβο, καθώς οι παρατυπίες δεν περιορίζονταν μόνο στον Κλασσικό Αθλητισμό.

Στο διάστημα 2012 – 2015 γίνεται λόγος για 643 θετικά δείγματα Ρώσων αθλητών (τα 139 στο στίβο) από περίπου 30 αθλήματα που έγιναν …αρνητικά.

Σε αυτό το διάστημα συμπεριλαμβάνεται η διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου του 2013 στη Μόσχα, οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014 στο Sochi και το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου του 2015 στο Kazan.

Η έκθεση του επικεφαλής της Επιτροπής κου McLaren περιλαμβάνει αξιολόγηση χιλιάδων εγγράφων αλλά και συνομιλίες μεταξύ άλλων με τον Rodschenkow που πλέον είναι στις ΗΠΑ και κανει λόγο και για συγκάλυψη 15 Ρωσικών δειγμάτων από τους Χειμερινούς στο Sochi.
-> έκθεση McLaren

Για έλεγχο και καθοδήγηση κατηγορείται το Ρωσικό Υπουργείο Αθλητισμού.
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η πιθανότητα συμμετοχής των Ρώσων αθλητών στο στίβο θεωρείται απίθανη, παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσες υπό ειδικό καθεστώς, το πλαίσιο του οποίου αναζητείται. Αλλά και η συμμετοχή σε άλλα αθλήματα, ιδίως ατομικά, είναι πλέον αμφίβολη.

Η ΔΟΕ προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες, ώστε “όποιος δεν είχε εμπλοκή να μην τιμωρηθεί για τις ενέργειες άλλων” όπως είπε και ο Πρόεδρός της, Thomas Bach και την Τρίτη γίνεται τηλεδιάσκεψη για τα πρώτα μέτρα και αποφάσεις. Καλείται να πάρει άμεσα θέση και δραστικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, μιλάει για πολιτική παρέμβαση και και με μοχλό την επιρροή του Αθλητισμού τη γεωπολιτική πίεση και δημιουργία αρνητικής εικόνας για έναν λαό. Αμφιβάλλει για τον Rodschenkow -όπου έχουν στηριχθεί κατά βάση οι κατηγορίες- και ρίχνει μομφή και στον Αμερικανικό Οργανισμό antidoping – USADA, θεωρώντας ύποπτη και την πρόσβαση που φέρεται να έχει σε απόρρητες πληροφορίες, αλλά και το όλο επικοινωνιακό κλίμα και πίεση που ασκείται. Πιθανολογεί δε για σχίσμα του Ολυμπιακού Κινήματος (σε κάθε περίπτωση είναι πλέον ορατός και ο κίνδυνος μπουκοτάζ…)

Η IAAF υποστηρίζει -και …επιβεβαιώνεται για- τη διαθεσιμότητα που έχει θέσει τη Ρωσική Ομοσπονδία και θα διερευνήσει το θέμα με τις 139 περιπτώσεις που αναφέρει η έκθεση, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Sebastian Coe.

Η κρίσιμη ημέρα για τους Ρώσους αθλητές του στίβου είναι η Πέμπτη στη Λωζάννη στο CAS (Court of Arbitration for Sport) καθώς η IAAF έχει τους έχει αποκλείσει.
Βέβαια αναμένονται και οι αποφάσεις και άλλων διεθνών Ομοσπονδιών (άλλων αθλημάτων) για το αν και τι κυρώσεις θα υπάρξουν.

Η WADA εντωμεταξύ προτείνει ουσιαστικά συνολικό αποκλεισμο της Ρωσίας από το Rio σε επίπεδο αθλητών και παρουσίας παραγόντων, ανώ ζητά παύση αδειοδότησης της λειτουργίας του εργαστηρίου της Μόσχας και περαιτέρω έλεγχο του Ρωσικού Οργανισμού antidoping – RUSADA. Επίσης αναφέρεται και στο ποδόσφαιρο και για το ρόλο του Υπουργού Vitaly Mutko που πρέπει να διερευνηθεί από τη FIFA.

Προηγούμενο άρθροBydgoszcz: Η μισή ομάδα ξεκινάει την Τρίτη 19/7 στο παγκόσμιο Ε/Ν
Επόμενο άρθροBydgoszcz: Πρόκριση μόνο για Τεντόγλου την Α’ ημέρα – Παγκόσμιο ρεκόρ ο Bukowiecki (+video)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ