Oregon22 – Η Αφροδίτη Σκαφίδα γράφει για τον τελικό του επί κοντώ και την εξέλιξη του αγωνίσματος

Αφροδίτη Σκαφίδα – πρώην πρωταθλήτρια επί κοντώ (υπήρξε κάτοχος πανελληνίου ρεκόρ με 4,55μ. το 2008) και προπονήτρια. Ήταν συναθλήτρια στο ίδιο γκρουπ με την Κατερίνα Στεφανίδη, κι έχει αγωνιστεί και με την Νικόλ Κυριακοπούλου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το σημείο – κλειδί  που έκρινε το χρυσό μετάλλιο και το μεγάλο ατού της νέας παγκόσμιας πρωταθλήτριας

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε την μετα-ολυμπιακή σεζόν και μια παρατεταμένη περίοδο στη σκιά της COVID-19.

Είναι συνθήκες που επηρέασαν τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά τους αθλητές.

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε σχετικά χαμηλές επιδόσεις.

Βέβαια όχι απαραίτητα από όλους αλλά γενικά η εικόνα που είχαμε ήταν θα είχαμε ένα γενικότερο «ξεμούδιασμα».

Αυτό φάνηκε από το χαμηλό όριο πρόκρισης στον τελικό του αγωνίσματος όπου είδαμε αθλήτριες να προκρίνονται με 4,35 μ. επίδοση πολύ χαμηλή για επίπεδο παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Με βάση τα παραπάνω, έμοιαζε σχεδόν σίγουρο, ότι το χρυσό μετάλλιο θα κρίνονταν σε χαμηλή – σε σχέση με τα ολυμπιακά επίπεδα – επίδοση.

Η πιθανότερη εκδοχή ήταν ότι το 4,80 μ. θα έδινε ένα μετάλλιο ανεξαρτήτου χρώματος. Σε αυτά τα επίπεδα, μέσα στον αγώνα, παίζει ρόλο η καλή ψυχολογία και το ποσοστό επιτυχίας των αλμάτων.

Κάτι που σημαίνει ότι οποια από το 4,70 μ. και πάνω περνούσε με πρώτη προσπάθεια το επόμενο ύψος θα είχε εξασφαλίσει μετάλλιο και θα έπαιζε εκ του ασφαλούς για κάτι ακόμα καλύτερο.

Αυτό ήταν που συνέβη με την Katie Nageotte που απέκτησε γρήγορα θετική ψυχολογία ειδικά μόλις ξεπέρασε το δύσκολο στάδιο μέσα στον αγώνα και κατάφερε να φτάσει στο πρώτο σκαλί του βάθρου

Η παρουσία της Κατερίνας Στεφανίδη σε έναν ακόμα μεγάλο τελικό

Η Κατερίνα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς δεν είχε δείξει αγωνιστικά το μέγιστο των δυνατοτήτων της. Τα άλματά της, μέχρι εκείνη την στιγμή που άρχισε ο τελικός δεν ξεπερνούσαν το 4,70μ. όμως όλοι όσοι γνωρίζουμε την αγωνιστικότητα και την ψυχή της Κατερίνας περιμέναμε να διεκδικήσει ένα από τα μετάλλια.

Η Κατερίνα στάθηκε επάξια μπροστά σε αθλήτριες οι οποίες είναι πολύ νεότερες της και αυτό το διάστημα εφέτος βρίσκονται σε υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο από εκείνη κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις νεότερες

Το επί κοντώ συγκριτικά με παλαιότερα

Το αγώνισμα δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει πολύ από τότε που αγωνιζόμουν κι εγώ.

Το επίπεδο έχει ανέβει πολύ περισσότερο και αυτό οφείλεται στο ότι πλέον τα παιδιά ασχολούνται με το επί κοντώ από μικρότερη ηλικία αποκτώντας τις βάσεις από πολύ νωρίς. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη χρονιά που μπήκε το επί κοντώ σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2000 στο Σίδνεϊ.

Ο ελληνικός στίβος τα τελευταία χρόνια

Το επίπεδο του ελληνικού στίβου παρέμεινε και θα παραμένει πάντα υψηλό.

Παρά τις δυσκολίες της εποχής – όλων των εποχών θα έλεγα – έχουμε πάντα αθλητές οι οποίοι παλεύουν, είτε έχοντας, είτε όχι την οικονομική στήριξη και πετυχαίνουν να πρωταγωνιστούν σε υψηλό διεθνές επίπεδο.

Η νέα γενιά με επιτυχίες στα παγκόσμια και πανευρωπαϊκά στις κατηγορίες εφήβων-νεανίδων και νέων αλλά και μικρότερων, κατακτώντας μετάλλια, μας δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια. Σίγουρα θα πρέπει όμως να υπάρχει περισσότερη στήριξη στο στίβο, στον κλασικό αθλητισμό, ειδικά σε αυτό το επίπεδο, στις μικρότερες κατηγορίες για να μείνουν στο χώρο.

Αφροδίτη Σκαφίδα

Η Αφροδίτη Σκαφίδα είναι πρώην πρωταθλήτρια του επί κοντώ με ρεκόρ, διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνο. Μετά την αποχώρηση από την ενεργό δράση, συνέχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό. Εργάστηκε ως προπονήτρια σε ποδοσφαιρικές ομάδες ανδρών τρίτης εθνικής, σε ακαδημίες στίβου με μικρά παιδιά ενώ ανακάλυψε και εξέλιξε την αγωνιστική πορεία του παραολυμπιονίκη μας Νάσου Γκαβέλα. Εγινε ακόμα περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή της στο τηλεοπτικό παιχνίδι «Survivor»

Προηγούμενο άρθροOregon: Σε άλλο επίπεδο Rojas και Barshim
Επόμενο άρθροΗ ομάδα για το Cali22

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ