Από τη μία τα- πολύ- ευχάριστα νέα ενός νέου χορηγού. Από την άλλη, η μίζερη πραγματικότητα από την οποία… «μαρσάρει» για να φύγει ο ΣΕΓΑΣ με το νέο του «όχημα», αλλά το έδαφος που έχει στρώσει η Πολιτεία δεν βοηθά. Αυτή η γενική συνέλευση της ομοσπονδίας είχε δύο διαφορετικές πλευρές.

Ο Κώστας Παναγόπουλος ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα για τη νέα χορηγία με τη BMW κατά την τοποθέτησή. Στο νέο… όχημα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κάλεσε ως συνεπιβάτες όσους είναι διατεθειμένοι να δώσουν μαζί με το ΣΕΓΑΣ τη «μάχη» για μία αξιοπρεπή χρηματοδότηση από την Πολιτεία. «Με όλους όσοι θέλουν να είναι μαζί μας θα διεκδικήσουμε όλα όσα ο στίβος δικαιούται. Ζητώ να συμπράξετε μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή λείπουν από το ΣΕΓΑΣ 4 εκατ. ευρώ.

«Ξεκινήσαμε την χρονιά με έλλειμμα καθώς η Πολιτεία έκοψε στο τέλος της χρονιάς 500.000 . Πέρυσι καταφέραμε μέσα από χορηγούς να μαζέψουμε 2 εκατ. ευρώ. Δεν μπορώ να εγγυηθώ για το τι θα βρούμε μπροστά μας το 2014», είπε ο Παναγόπουλος και κάλεσε τα σωματεία να δείξουν ενεργή συμμετοχή. «Θέλω να σας ζητήσω να διευρύνεται τον τρόπο λειτουργίας σας. Τα σωματεία θα σωθούν με την δική σας και την δική μας προσπάθεια, να περιμένουμε την πολιτεία είναι μάταιο. Χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή σας. Δεν αρκεί πολλοί μαζί, αλλά όλοι μαζί», τόνισε.

Στην στάση της Πολιτείας να περικόψει τα χρήματα από τον αθλητισμό, στάθηκε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής. «Η προσέγγιση της πολιτείας στα ζητήματα του αθλητισμού δεν είναι μνημονιακή, αλλά επιλογή. Αποδομούν όλες τις αρχές υγεία, αθλητιμός, πολιτισμός. Η συμπεριφορά τους πρέπει να μας αφυπνίσει. Η πολιτεία πρέπει να δώσει λύσεις και σε άλλα ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν να έχουν εγκαταλειφθεί τα στάδιο. Το ΟΑΚΑ είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να φιλοξενήσει Πανελλήνιο πρωτάθλημα, καθώς οι φθορές είναι μεγάλες. Ο χρόνος μας πιέζει και πρέπει άμεσα να πάρουμε αποφάσεις», προειδοποίησε ο Σεβαστής.

Στη διάρκεια της συνέλευσης εγκρίθηκαν ομόφωνα τα πεπραγμένα του διοικητικού συμβουλίου και ο οικονομικός και ταμιακός απολογισμός.

Η Γενική Συνέλευση των σωματείων της δύναμης του ΣΕΓΑΣ εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την παντελή εγκατάλειψη από την επίσημη Πολιτεία του αθλήματος του Στίβου και του Αθλητισμού.

Το ψήφισμα

«Τις ημέρες αυτές παρακολουθούμε τις τελευταίες πράξεις της πλήρους απαξίωσης και αποδιάρθρωσης του Ελληνικού Αθλητισμού, που αποτελεί την μαζικότερη, υγιέστερη και επωφελέστερη για την Ελληνική Νεολαία, αλλά και όλους τους Έλληνες κοινωνική δραστηριότητα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε ότι 28 Ολυμπιακές Αθλητικές Ομοσπονδίες και 3.000 Σωματεία με εκατοντάδες χιλιάδες αθλούμενους, θα πορευτούν το 2014 με 11,5 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή εισέπραττε μια από τις δεκάδες ΜΚΟ των κολλητών της εκάστοτε πολιτικής τάξης μέχρι πριν ένα –δύο χρόνια. Όταν μάλιστα οι περικοπές αυτές φτάνουν στο ύψος του 70% μέσα σε δύο χρόνια και το ακόμα χειρότερο όταν δεν καταβάλλεται στο τέλος της χρονιάς ολόκληρο το ποσό που έχει εγκρίνει η ΓΓΑ, δημιουργώντας καινούργια πρωτογενή ελλείμματα και δυσβάσταχτα χρέη, τότε πραγματικά η κατάσταση γίνεται εφιαλτική.
Την ίδια ώρα οι ίδιοι υπεύθυνοι, θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν και να διαχειρίζονται αυτή την κατεδάφιση, ένας Υπουργός, ένας Υφυπουργός, η ΓΓΑ και 400 Υπάλληλοι, που μαζί με Συμβούλους και παρατρεχάμενους στοιχίζουν πολλαπλάσια. Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται όλοι οι παραπάνω ότι έτσι προετοιμάζουν την κατάργηση των θέσεών τους. Τα πολιτικά πρόσωπα και οι μετακλητοί δεν νοιάζονται. Οι μόνιμοι υπάλληλοι όμως; Βλέπουν μόνο το τυρί; Τη ΦΑΚΑ δεν την βλέπουν;

Ασφαλώς τα τεράστια προβλήματα, που οι μνημονιακές λογικές επέβαλαν, δε σταματούν εδώ. Αντίθετα από εδώ αρχίζουν και δεν αφορούν μόνο την υποχρηματοδότηση των αθλητικών Φορέων αλλά και:
Την πλήρη εγκατάλειψη των αθλητικών υποδομών που εμφανίζουν εικόνα τριτοκοσμικής χώρας, με την εξαίρεση των δημοσίων και όχι μόνο υποδομών, που χρησιμοποιούν οι επαγγελματικές ομάδες, που η αναβάθμιση, κατασκευή ή ανακαίνιση τους γίνεται με κεντρική πολιτική απόφαση και με δημόσιους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των πολεοδομικών και φορολογικών χαριστικών παροχών και διευκολύνσεων. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη επίσκεψη Πλατινί στον Πρωθυπουργό και η ανακοίνωση του Αν. Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. για την αναβάθμιση των γηπέδων ποδοσφαίρου κ.λπ.
Την ίδια ώρα Ολυμπιακές εγκαταστάσεις όπως το ΟΑΚΑ, το Καυτανζόγλειο Στάδιο, ο Άγιος Κοσμάς, το Κλειστό Στάδιο Παιανίας, το Παμπελοποννησιακό και Πανθεσσαλικό Στάδιο υπολειτουργούν, αποσυντίθεται, λεηλατούνται, τα Εθνικά Στάδια είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους με κατεστραμμένες εγκαταστάσεις και υποδομές και πολλά από αυτά στερούνται ακόμα και άδειας λειτουργίας με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Την παντελή έλλειψη κινήτρων για αθλητές – προπονητές.
Την ανυπαρξία κινήτρων για χορηγίες στους Αθλητικούς Φορείς.
Τον ασφυκτικό Οικονομικό και διαχειριστικό περιορισμό των Φορέων της Αυτοδιοίκησης να στηρίξουν τους Αθλητικούς Φορείς και τις δραστηριότητές τους.
Την παντελή έλλειψη επιστημονικής υποστήριξης.
Τον οικονομικό στραγγαλισμό του ΕΣΚΑΝ με σοβαρές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του Ντόπινγκ.
Είναι βέβαιο ότι τίποτε από όλα αυτά δεν υπαγορεύονται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Αποτελούν πολιτική επιλογή των Κυβερνήσεων των τελευταίων ετών που αποδεικνύουν ότι ο Αθλητισμός είναι στις τελευταίες προτεραιότητες της Πολιτείας, παρότι αποτελεί την μαζικότερη κοινωνική δραστηριότητα και αφορά πρωτίστως το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης Ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή τους νέους .
Όλα αυτά όμως βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις προβλέψεις και προτεραιότητες του Συντάγματος.
Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ραγδαία υποβάθμιση των βιολογικών δεικτών του Ελληνικού πληθυσμού, επιδρώντας καταλυτικά στην περαιτέρω εκτόξευση των δαπανών υγείας και στρέφοντας τους Νέους σε καθημερινές ασχολίες, υποκινητικότητας, απομονωτισμού και παραβατικότητας.
Απομακρύνουν τα παιδιά και τους νέους από τον Αθλητισμό και απαξιώνουν, απογοητεύουν και απομακρύνουν και τους τελευταίους ρομαντικούς φιλάθλους – παράγοντες, αλλά και προπονητές.
Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην προϊούσα συρρίκνωση της παρουσίας της Ελλάδας στους Διεθνείς Στίβους.
Ολοκληρώνουν τέλος τον κύκλο της κατεδάφισης όλων των Κοινωνικών Δομών δηλαδή την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Αθλητισμό στη Χώρα που γέννησε την Ολυμπιακή Ιδέα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και παράλληλα δημιούργησε την απαράμιλλη Κλασική Παιδεία, στα πλαίσια της οποίας η Σωματική Αγωγή αποτελούσε βασική και αναντικατάστατη συνιστώσα.
Στην προσπάθεια τους μάλιστα να δικαιολογήσουν αυτές τους τις πολιτικές, οι υπεύθυνοι, μεταχειρίζονται μικροπολιτικά και επικοινωνιακά τερτίπια, άλλων εποχών, που δεν είχαμε ξαναδεί παρόμοια στον Αθλητισμό.
Αναδεικνύονται έτσι ΜΟΙΡΑΙΟΙ και ΑΒΟΥΛΟΙ.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Χώρας να επιληφθεί προσωπικά και να δώσει λύσεις σε όσα ζητήματα αναφέρονται παραπάνω.
Να γνωρίζουν ότι εμείς θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το οφείλουμε στην Πατρίδα μας, στη Νεολαία μας και στον κόσμο του Αθλητισμού».

Προηγούμενο άρθροΈτσι γιορτάζει ο στίβος –Τα «κλικ» της βράβευσης των κορυφαίων (photos)
Επόμενο άρθροΆνοιξαν λογαριασμό οι βαδιστές – Όριο για Ευρωπαϊκό από Παπαμιχαήλ και Ζαπουνίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ