Συνεχίζοντας για τον κλειστό στίβο μετά το Α’ μέρος όπου είχαμε αναφερθεί στα 2 ολοκληρωμένα -με περιμετρικό στίβο 200μ. – στάδια, αλλά το ένα μόνο και ελάχιστα διαθέσιμο, συνεχίζουμε με το Β’ μέρος και τα 2 μεγάλα προπονητήρια των Αθηνών, του ΟΑΚΑ και του Αγίου Κοσμά, καθώς και το σχεδόν παροπλισμένο κλειστό του Πανελληνίου και ορισμένες ακόμα λύσεις στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Σίγουρα δεν είναι ιδανική η κατάσταση, όμως το πρώτο που διαπιστώνει κανείς μπαίνοντας στη μεγάλη αίθουσα του ΟΑΚΑ είναι πως έχουν γίνει παρεμβάσεις προς τη λύση αρκετών προβλημάτων που υπήρχαν καιρό τώρα.
Η θερμοκρασία κυμαίνεται σε καλό επίπεδο, όχι ακόμα όμως σε αυτό που αρμόζει στις απαιτήσεις για προπόνηση υψηλού επιπέδου.
Στο ταρτάν δεν υπάρχουν φανερές αλλοιώσεις και έχουν γίνει διορθώσεις σε σημεία όπως εκείνο που κόστισε τον τραυματισμό του Φιλιππίδη αλλά…
Χρειάζονται κι άλλες.

Ο ελαστικός τάπητας έχει πάρα πολλές φθορές από τη χρήση και είναι επιβεβλημένο πλέον να αντικατασταθεί.
Η άθλια εικόνα με τους κουβάδες που συγκεντρώνονταν το νερό από την οροφή που έμπαζε μετά από βροχές ευτυχώς φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν.
Η στεγανοποίηση που έγινε (χάρη στην πίεση της ομοσπονδίας στίβου προς τη διοίκηση του ΟΑΚΑ πέρυσι και πρόπερσι) έχει φέρει αποτελέσματα.
Έγιναν και θα γίνουν κι άλλες προσθήκες σε απαραίτητα όργανα και μηχανήματα προπόνησης που σαφώς διευκολύνουν αθλητές και προπονητές στην καθημερινότητά τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας του ΣΕΓΑΣ με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ.
Δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες προπόνησης εκεί, όμως είναι μια λύση και οι προσπάθειες συνεχίζονται για τη συνεχή βελτίωση.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά η πρώην πρωταθλήτριά μας Ρούλα Στρατάκη, που με τα νέα της καθήκοντα στο ΣΕΓΑΣ είναι καθημερινά στο Ολυμπιακό Στάδιο:
«Προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο. Έχουμε δώσει προτεραιότητα σε δύο τομείς. Στην ασφάλεια αθλητών και προπονητών και στο πως θα κάνουν όσο πιο ποιοτική προπόνηση είναι δυνατόν στις συνθήκες που υπάρχουν. Στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο κλειστό, μπαίνουν αυτοί που πρέπει να βρίσκονται στο χώρο για να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι πολύ σημαντικό που οι περισσότεροι σέβονται τους κανόνες που υπάρχουν κι έτσι μπορούν όλοι να προπονούνται με καλύτερες συνθήκες. Σίγουρα υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και προσπαθούμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Πομάσκι που τα τελευταία πολλά χρόνια, έχει «δεύτερο σπίτι του» το κλειστό του ΟΑΚΑ λέγοντας: «Είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα αλλά ακόμα χρειάζονται προσπάθειες για να φτάσουμε στο σημείο να δουλέψουμε όπως πρέπει. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και περιμένουμε από τους αρμόδιους να τηρήσουν τα όσα υπόσχονται. Ειδικά στο θέμα των πριμ επιτυχιών των παιδιών και φυσικά στις συνθήκες για την καθημερινή τους προετοιμασία. Πώς να δουλέψουν για την επόμενη επιτυχία τους, αν δεν έχουν ανταμειφθεί για την προηγούμενη;».

Συμπέρασμα:
Η κλειστή αίθουσα στο ΟΑΚΑ σίγουρα εξυπηρετεί τους άλτες και τους σπρίντερ και δίνει λύσεις στους ρίπτες.
Ολοι οι …άλλοι (π.χ. 400άρηδες) που πρέπει να κάνουν προπόνηση όχι μόνο μέσα αλλά και στο ανοιχτό στάδιο έχουν πολλές δυσκολίες.
Η κλειστή αίθουσα για προπονητικές ημερίδες, προσφέρεται μόνον για άλματα. Ναι μεν υπάρχουν ευθείες για τα 60μ. όμως εκεί που βρίσκονται είναι κατάλληλες μόνον για προπόνηση και όχι για αγωνιστικό τεστ. Η ευθεία βέβαια είναι περίπου 120μ.

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ

Πρόκειται για το κάποτε στολίδι-προπονητήριο που εγκαινιάστηκε παραμονές των ΟΑ Αθήνα 2004 (τέλος του 2002) και μέχρι πρότινος δεν ήξερε κανείς εάν θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες του στίβου ή εάν θα έκλεινε οριστικά. Αυτό το γεγονός είχε οδηγήσει σε μια σταδιακή αλλά συστηματική παρακμή του με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν προβλήματα.
Τελικά φαίνεται πως διεσώθη και άρχισαν οι δράσεις για την ανακαίνισή του ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Ακόμα χρειάζονται πολλά να γίνουν όμως είναι μια λύση για τους αθλητές της νότιας πλευράς της Αττικής.

Στην κλειστή αίθουσα, από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία του προπονητηρίου, έγιναν (όπως στον διάδρομο του επί κοντώ και στην αρχή της μεγάλης ευθείας) και θα γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις για βελτίωση των συνθηκών.
Το ταρτάν έχει φθορές και τα περισσότερα όργανα προπόνησης επιβάλλεται να αντικατασταθούν.

Το θετικό είναι πως υπάρχει διάθεση από τη διοίκηση του αθλητικού κέντρου της παραλίας να συνδράμει στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να δοθούν λύσεις και στην κλειστή αίθουσα αλλά και στο ανοιχτό όπου κι εκεί έχουν μαζευτεί πολλά προβλήματα. Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι σχεδόν όλοι είχαν ως περίπου δεδομένο ότι αυτό το αθλητικό κέντρο επρόκειτο να κλείσει με αποτέλεσμα ουσιαστικά να έχει αφεθεί στη μοίρα του καθώς είχαν παγώσει εργασίες συντήρησης και βελτίωσης.

Ο Δημήτρης Χαλβατζάρας «ψυχή» της εγκατάστασης εδώ και πολλά χρόνια κι ένας από τους ανθρώπους που ξέρει πολύ καλά το χώρο τόνισε με νόημα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί πως: «Το καλό με πολύ δουλειά μπορεί να γίνει καλύτερο και με ακόμη περισσότερη άριστο».
Συμπέρασμα:
Η κλειστή αίθουσα στις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά δίνει λύση-ανάγκης για προπονητικές ημερίδες (όπως έχει ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση για τον κλειστό στίβο. Η εγκατάσταση έχει φτιαχτεί για προπονητήριο και όχι για χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες.
Να σημειωθεί ότι η μεγάλη ευθεία των πάνω από 150μ. δίνει προπονητικά σημαντικές λύσεις στους δρομείς.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ

Τον καιρό που μεγαλουργούσε στον στίβο μέσω του Πανελληνίου Γ.Σ., ο εκλιπών πλέον εφοπλιστής και πρόεδρος τότε του ΑΝΤ1 Μίνως Κυριακού, δημιουργήθηκε κλειστή αίθουσα με ευθεία 60 μ. και υποδομές για μήκος, τριπλούν και επί κοντώ στις εγκαταστάσεις του συλλόγου της Κυψέλης.
Μάλιστα μέχρι και το 2003-04 φιλοξένησε αρκετά καλού επιπέδου προπονητικές ημερίδες τον χειμώνα. Αργότερα, πήρε την κάτω βόλτα με αποτέλεσμα να φτάσει σε όρια παρακμής. Πλέον ο λειτουργικός χώρος του είναι ελάχιστος, εξυπηρετεί κυρίως το επι κοντώ και ασκήσεις που χρειάζονται ελάχιστο χώρο.

Αυτό το διάστημα τα προβλήματα του ιστορικού συλλόγου είναι γνωστά και σαφέστατα επηρεάζουν τη λειτουργία και της αίθουσας όμως γίνονται κάποιες προσπάθειες για να αλλάξει η κατάσταση.

Επί της ουσίας:
Πρόκειται για ιδιόκτητη εγκατάσταση και δίνει λύσεις μόνο στους αθλητές του ΠΓΣ. Εάν λειτουργήσει όπως παλιά, τότε μπορεί με τις κατάλληλες συνεργασίες και προϋποθέσεις να αποτελέσει μια λύση για προπόνηση σε όσα μέλη της εθνικής ομάδες μπορούν να κάνουν προπόνηση εκεί αλλά αυτό μοιάζει πολύ μακρινό ακόμα.
Σε ότι αφορά άλλες αίθουσες σε Στάδια της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας όπως π.χ. στη Ν. Σμύρνη, του Πανιωνίου ή ακόμα και στα Μέγαρα, που ίσως να προέκυπταν κάποιες λύσεις για προπόνηση ή για περιορισμένων αγωνισμάτων ημερίδες τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι ασφυκτικά λόγω ανεπάρκειας είτε χώρου είτε οργάνων προπόνησης, είτε γενικότερων υποδομών.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ:

Στεγασμένοι χώροι με ταρτάν στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, υπάρχουν ελάχιστες ακόμα.
Δεν υπολογίζουμε ουσιαστικά το χώρο κάτω από το κεντρικό του ΟΑΚΑ που δεν είναι ευθεία και βέβαια δεν δίνεται για προπονήσεις παρά μόνο για προθέρμανση όταν γίνονταν αγώνες στο κεντρικό.

Σημαντικότερος και ουσιαστικός, αυτός του Πανιωνίου ΓΣΣ, που εξυπηρετεί αρκετά με ευθεία 50μ., 4 διαδρόμων, και 1 σκάμμα.

Φυσικά πρέπει να αναφερθεί, αν και κάπως έξω από την Αθήνα, η εγκατάσταση στα Μέγαρα με 100μ με 4+2 διαδρόμους και 1 σκάμμα.

Σημείωση: Μια συμπληρωματική διευκόλυνση για αθλητές σε κακές καιρικά ημέρες που είναι εφικτή και εφαρμόζεται κατά κόρον στο εξωτερικό, είναι τμήματα ταρτάν που να μπορούν να τοποθετηθούν σε κλειστούς χώρους και να εξυπηρετούν βασικές δρομικές ασκήσεις και εκκινήσεις


Δείτε και:
Α’ μέρος – ΣΕΦ & Παιανία: www.stivoz.com/content.php?6487-Kleistos-stivos-A-meros-SEF-Paiania

Σύντομα θα ακολουθήσει και το Γ’ μέρος με τις εγκαταστάσεις σε Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα

Προηγούμενο άρθροΗ ΕΟΕ τίμησε τους διακριθέντες του 2017
Επόμενο άρθροΗμερίδα 13/1 (Αγ.Κοσμάς)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ