Και τυπικά δημοσιοποιήθηκε από την IAAF στη λίστα των τιμωρημένων αθλητών το όνομα της Πηγής Δεβετζή που δείγμα της από το παγκόσμιο του 2007 βρέθηκε θετικό στο στεροειδές στανοζολόλη, σε επανεξέταση το 2015 (δείτε -> εδώ) οπότε και το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας.
Τα δείγματα των κορυφαίων διοργανώσεων παραμένουν πλέον για 10 χρόνια διαθέσιμα προς επανέλεγχο με νεότερες μεθόδους.

Ακυρώνονται έτσι κι επίσημα οι επιδόσεις της -και μεγάλες επιτυχίες που είχε- για 2 χρόνια από 31/8/2007. Η Δεβετζή τελεί επίσης και υπό τιμωρία 4 ετών, μέχρι το 2019. Βέβαια από το 2009 ειναι ουσιαστικά ανενεργή (με μια παρουσία μόνο σε πρωτάθλημα βετεράνων το 2013) ενώ είχε τότε 2ετή τιμωρία -από το Δεκέμβριο του 2010- λόγω «αποτυχίας να δώσει δείγμα» (άρνηση) σε αιφνίδιο έλεγχο που της ζητήθηκε τον Μάιο του 2009 στη Γιάλτα της Ουκρανίας όπου έκανε προετοιμασία.

Η Δεβετζή ήταν 3η στο τριπλούν παγκόσμιο του 2007 με 15,04μ., με την Pyatykh να είναι μετά στην κατάταξη (επίσης την ίδια χρονιά ήταν 2η στον WAF στη Στουττγκάρδη με 14,75μ.)
Το 2008 ήταν 2η στο παγκόσμιο κλειστού στη Βαλένθια με πανελλήνιο ρεκόρ 15,00μ. και 3η στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο με 15,23μ., με την Rypakova και στις 2 περιπτώσεις να είναι η 4η.
(Τα 3 μετάλλια ήταν μάλιστα τα μοναδικά για την Ελλάδα στο στίβο στις διοργανώσεις αυτές)

Επίσης ήταν Πανελληνιονίκης στον ανοικτό, τόσο στο τριπλούν με 14,92μ. όσο και στο μήκος με 6,58μ. (Στην κατάταξη επόμενες ήταν οι Πέρρα, Δημητράκη, Πανέττα και οι Πιλάτου, Καφετζή, Πέρρα)
Προπονητής της τις χρονιές αυτές ήταν ο Θανάσης Σιούντρης.

Το ρεκόρ της στον κλειστό είναι πλέον τα 14,84μ. από το 2003 στην Παιανία, που είναι επίσης πανελλήνιο ρεκόρ.
Στο μήκος ακυρώνεται η επίδοση των 6,85μ. που ήταν η 2η όλων των εποχών στην Ελλάδα και μένει στα 6,31μ.

Υπάρχει επίσης ανεπίσημη είδηση όπως έχει γραφεί σε ελληνικά ΜΜΕ ότι ήταν θετική σε επανέλεγχο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, κάτι που πάντως και να ισχυει δεν αλλάζει κάτι περαιτέρω.

Εκκρεμεί ακόμα από επανέλεγχο του παγκοσμίου πρωταθλήματος 2005 η περίπτωση της Αφροδίτης Σκαφίδα (δείτε -> εδώ)

Αυτό βέβαια που επίσης απασχολεί είναι οι τυχόν ποινικές κυρώσεις (από Ελληνικό δικαστήριο/Τριμελές Εφετείο) καθώς μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:
– “Αθλητής που χρησιμοποιεί φυσική ή χημική ουσία ή βιολογικό ή βιοτεχνολογικό υλικό ή επιτρέπει την εφαρμογή σε αυτόν μεθόδου που απαγορεύονται από την κοινή απόφαση του άρθρου 128Γ΄ του παρόντος, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής του διάθεσης, ικανότητας και απόδοσής του, κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων ή εν όψει της συμμετοχής του σε αυτούς, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη.”
– “Σε διακριθέντα αθλητή ή αθλήτρια που τιμωρείται ποινικά ή πειθαρχικά για παράβαση ντόπινγκ δεν χορηγούνται οι οικονομικές παροχές, τα ευεργετήματα και οι διευκολύνσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και των άρθρων 31 και 35 του νόμου αυτού. Σε περίπτωση που αυτά έχουν χορηγηθεί ανακαλούνται οίκοθεν με την ίδια διαδικασία που αυτά χορηγήθηκαν.”

Δείτε ακόμη:
-> Ποινική αντιμετώπιση
-> Περιστατικά doping

Προηγούμενο άρθροΩρα για τρέξιμο σε αγωνιστικό ρυθμό
Επόμενο άρθροΑιγαιοπελαγίτικοι 2016

18 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλό είναι να πληροφορηθούν οι φίλοι του στίβου λίγο σαφέστερα τα γεγονότα που αφορούν την υπόθεση αυτή που δυστυχώς μόνο δυσάρεστα συναισθήματα προκαλεί στο χώρο του ελληνικού στίβου για ευνόητους λόγους..
  1. Η επιστολή της ΙΑΑΦ που ανακοίνωνε τα ευρήματα και ζητούσε την τιμωρία των δύο αθλητριών (Σκαφίδα και Δεβετζή) ήρθε το Νοέμβριο του 2015… Άρα έως τότε, ακόμη κι αν είχε ανακοινωθεί κάτι στο συνέδριο της ΙΑΑφ στο Πεκίνο το 2015, δεν μπορούσε να κινηθεί καμιά διαδικασία από το ΣΕΓΑΣ.

  2. Το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ αμέσως (Νοεμβρίου 2015) -όπως είχε υποχρέωση- παρέπεμψε στη Δικαστική Επιτροπή του τις δύο αθλήτριες και ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Μάλιστα η Δεβετζή -μαζί με το δικηγόρο της- πρόβαλε λόγους υπεράσπισης του εαυτού της…

  3. Η Δικαστική επιτροπή αποφάσισε ότι η περίπτωση της Σκαφίδα (χρόνος αδικήματος 7/8/2005, Παγκ. Πρωτ. Γκέτεμποργκ ) εμπίπτει σε παραγραφή και έπαυσε οριστικά την εναντίον της πειθαρχική δίωξη.

  Για τη Δεβετζή όμως έκρινε ότι είναι ένοχη (για χρήση στανοζολόλης) και επέβαλε ποινή 4 ετών με έναρξη 11/11/2015 (ημέρα εγγράφου ειδοποίησης από την ΙΑΑΦ) και εισηγήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 40 του κανονισμού της ΙΑΑΦ ακύρωση των αποτελεσμάτων της (διάστημα από 31 Αυγούστου 2007 έως 30 Αυγούστου 2009).

  4: ΤΟ ΔΣ του ΣΕΓΑΣ στη συνεδρίαση της 25ης Μαϊου 2015 επικύρωσε τις δύο αποφάσεις και τις ανακοίνωσε στην ΙΑΑΦ, όπως είχε χρέος.

  Η ΙΑΑΦ βέβαια, λογικά ανακοινώνει με κάποια χρονική καθυστέρηση (γιατί συγκεντρώνει διάφορες αντίστοιχες περιπτώσεις από τις εθνικές Ομοσπονδίες) τα ονόματα αθλητών/τριων που τιμωρήθηκαν, εφ όσον αποδέχεται ως ορθές τις ποινές που έχουν επιβάλει οι εθνικές Ομοσπονδίες διαφορετικά ή τις αναπέμπει ή προσφεύγει στο CAS …

  Για την ΙΑΑΦ η περίπτωση και των δύο αθλητριών μας αποτελεί doping case, βάσει των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου, ασχέτως αν λόγω παραγραφής η Σκαφίδα δεν τιμωρήθηκε και η ΙΑΑΦ δεν είχ ελόγο να επιμείνει…

  Έτσι κινούνται οι νομικές διαδικασίες και η ΙΑΑΦ αποφασίζει για ακύρωση αποτελσμάτων και αφαίρεση μεταλλίων για δικές της διοργανώσεις. Η ΔΟΕ θα αποφασίσει για τους ΟΑ στο Πεκίνο το 20008 και ο ΣΕΓΑΣ για τα ελληνικά πρωταθλήματα κ.α. αγώνες καθώς και για τις επιδόσεις της αθλήτριας που επιτεύχθηαν εδώ στο διάστημα που ορίζεται στην απόφαση.

  Αυτά για διευκρίνιση της υπόθεσης που μοιραία ήρθε ξανά στο προσκήνιο σε “άκαιρο χρόνο” και με την ελπίδα να κλείσει εδώ ο κύκλος εμπλοκής Ελλήνων προβεβλημένων αθλητών /τριών σε υπόθεση ντόπινγκ.

 2. Για πληρέστερη ενημέρωση, καλό θα ήταν στο άρθρο σας να αναφερθείτε και στα άλλα ονόματα Ελλήνων που βρίσκονται στην εν λόγω λίστα.

  Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της κ. Δεβετζή, αν και αυτή με λυπεί, αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι συναθλητριά της από το Καμερούν (η Mbango) ήδη από το 2008, σε συνέντευξη τύπου και μετά τη νίκη της στους ΟΑ, εμμέσως πλην σαφώς την στοχοποίησε για μια τέτοια χρήση.

 3. Άγνωστε ανώνυμε μη χύνετε τόση χολή προς κάθε κατεύθυνση… Κανείς δεν ασχολείται με περιπτώσεις ανθρώπων που “δεν υπάρχουν” χρόνια στο χώρο ή τουλάχιστον κανείς δεν αναφέρεται σε αυτούς πια και η τιμωρία τους (δια βίου) μπορεί να αναφέρεται στις λίστες, αλλά δεν έχει καμιά επίπτωση στον ελληνικό στίβο.
  Η υπόθεση της Δεβετζή στην οποία αναφερόταν το ρεπορτάζ του σάϊτ και μόνο γι’ αυτή πρόσθεσα κάποια διευκρινιστικά στοιχεία έχει άλλη βαρύτητα και παρεπόμενες συνέπειες… Τώρα αν εσείς θέλετε να αναμασάτε πράγματα χωρίς ουσία μπορείτε να το κάνετε μόνος σας (χωρίς εξυπνακίστικες συμβουλές σε άλλους) ή να προτρέψετε τους αναγνώστες να διαβάσουν προσεκτικά τη λίστα στην οποία ούτως ή άλλως παραπέμπει στην αρχή το ρεπορτάζ του stivoz.gr

 4. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα. Τα ΜΜΕ ασχολούνται με την επιφάνεια των “μεγάλων” αθλητών και δεν κοιτούν την ουσία του προβλήματος: το doping δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά σε αυτό εμπλέκονται και “μικρότερου βεληνεκούς” αθλητές ή/και προπονητές αποδεικνύοντας το βάθος του προβλήματος. Φαίνεται, άλλωστε, και από διατυπώσεις του τύπου “κανείς δεν ασχολείται με περιπτώσεις ανθρώπων …”, οι οποίες κωφεύουν στο αν θα ΠΡΕΠΕΙ πράγματι να ασχολούμαστε με το πρόβλημα στην ουσία του. Προσωπικά δε με θεωρώ ανάξιο για να κατατάξω τους αθλητές σε αυτούς που “υπάρχουν” και σε αυτούς που “δεν υπάρχουν”. Σε ό,τι αφορά τα σχόλιά μου για το ρεπορτάζ, ζητώ συγγνώμη από το συντάκτη του (αν νομίζει ότι τον “αδειάζω” δημοσιογραφικά), αλλά πρόθεσή μου ήταν να τονίσω ότι ένα site σαν το παρόν, έχει τα φόντα να εκκινήσει μία συζήτηση εις βάθος για το πρόβλημα που αγγίζει τόσο ανθρώπους που “υπάρχουν”, όσο και ανθρώπους που “δεν υπάρχουν” ή που “κανείς δεν αναφέρεται σε αυτούς πια”. Είναι πρόβλημα κοινωνικό και όχι μόνο της “επιφάνειας”.

 5. Άγνωστέ μου κύριε, δεν χρειάζεται τόση φιλοσοφική εμβάθυνση… Οι χαρακτηρισμοί αποτελούν παρομοίωση καθ’ υπερβολή, καθώς δεν ήταν αναγκαίο στο ρεπορτάζ ή στο σχόλιό μου να γίνει αναφορά για περιπτώσεις που ανήκουν στο παρελθόν, έχουν ξεχαστεί ολοσχερώς και δεν προσφέρουν τίποτα αν ανσυρθούν από τη λήθη. Η περίπτωση της Δεβετζή όμως είναι εντελώς διαφορετική και γι ‘αυτό επανήλθε στο προσκήνιο της δημοσιότητας. Τώρα, όσον αφορά τα ΜΜΕ, ο ρόλος τους είναι να γράφουν θέματα που θα ενημερώνουν και θα προειδοποιούν όλες τις πλευρές για τους κινδύνους, το αντιδεοντολογικό και ανήθικο των μεθόδων διάκρισης στα σπορ μέσω ντόπινγκ κ.α. Οπως και να γράφουν τις επίσημα διαπιστωμένες περιπτώσεις παραβατών αθλητών και τις επίσημα ανακοινωμένες ποινές κ.α. Έτσι ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι και οι νέοι αθλητές και αποτρέπονται να χρησιμοποιήσουν απαγορευμένες ουσίες ή αντιλαμβάνονται όλους τους κινδύνους και τις προεκτάσεις τους… Αφορά το μυαλό και τη συνείδηση καθενός τι θα πράξει… Ούτε βέβαια είναι δυνατό καθημερινά να γίνεται δημόσια συζήτηση με συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια, εκπομπές ή ρεπορτάζ για το ντόπινγκ.

 6. Να μην ξεχνάμε και εκείνους που ειχαν σχέση με την Δεβετζή και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να έχουν σχέση με τον στίβο… όπως ο προπονητής της κ. Σιούντρης και/ή Μπακατσάκη, διορθώστε με αν κάνω λάθος. Επίσης αν δεν απατώμαι η κυρία Δεβετζή είναι προπονήτρια (!!!!!!!) νέων αθλητών. Μόνο στο Ελλαδισταν.

 7. Άγνωστε κύριε είστε εξαιρετικά κακεντρεχής και εμπαθής. Τα ονόματα προπονητών που αναφέρετε δεν ενεπλάκησαν ποτέ σε καμία υπόθεση, αφού δεν υπήρχε καμία παραγγελία ελέγχου τους για οποιαδήποτε πράξη από οποιαδήποτε αθλητική ή άλλη αρχή. Πώς λοιπόν “τσουβαλιάζετε” έτσι τρίτα πρόσωπα; Είστε μάλλον από αυτούς που επιδιώκουν να κάνουν κακό σε κάποιους άλλους, με σεναριολογία ύποπτων διασυνδέσεων, χωρίς πιθανόν να έχουν και κανένα συμφέρον…
  Επίσης εφ’ όσον ένας αθλητής/τρια που τιμωρείται για ντόπινγκ, αν πέραν της αθλητικής τιμωρίας (αποκλεισμός, αφαίρεση μεταλίων, ακύρωση επιδόσεων) δεν έχει άλλες ποινές, ποιός σάς λέει ότι δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του ή να κάνει οποιαδήποτε δουλειά στην μετέπειτα ζωή του;
  Επίσης μάθετε ότι η Πηγή Δεβετζή δεν είναι προπονήτρια με σύμβαση με την Ομοσπονδία, αλλά αν σας απασχολεί τόσο πολύ η υπόθεση περιμένετε να ανακοινωθούν οι προπονητές από το ΣΕΓΑΣ και μετά πείτε όσα νομίζετε… Μάλλον όμως είστε και άσχετος με τη νομοθεσία.

  • Άγνωστε κύριε είστε εξαιρετικά κακεντρεχής και εμπαθής. Τα ονόματα προπονητών που αναφέρετε δεν ενεπλάκησαν ποτέ σε καμία υπόθεση, αφού δεν υπήρχε καμία παραγγελία ελέγχου τους για οποιαδήποτε πράξη από οποιαδήποτε αθλητική ή άλλη αρχή. Πώς λοιπόν “τσουβαλιάζετε” έτσι τρίτα πρόσωπα; Είστε μάλλον από αυτούς που επιδιώκουν να κάνουν κακό σε κάποιους άλλους, με σεναριολογία ύποπτων διασυνδέσεων, χωρίς πιθανόν να έχουν και κανένα συμφέρον…
   Επίσης εφ’ όσον ένας αθλητής/τρια που τιμωρείται για ντόπινγκ, αν πέραν της αθλητικής τιμωρίας (αποκλεισμός, αφαίρεση μεταλίων, ακύρωση επιδόσεων) δεν έχει άλλες ποινές, ποιός σάς λέει ότι δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του ή να κάνει οποιαδήποτε δουλειά στην μετέπειτα ζωή του;
   Επίσης μάθετε ότι η Πηγή Δεβετζή δεν είναι προπονήτρια με σύμβαση με την Ομοσπονδία, αλλά αν σας απασχολεί τόσο πολύ η υπόθεση περιμένετε να ανακοινωθούν οι προπονητές από το ΣΕΓΑΣ και μετά πείτε όσα νομίζετε… Μάλλον όμως είστε και άσχετος με τη νομοθεσία.

   αν αληθεύουν όσα λέει ο ανώνυμος κύριος, είναι τραγικά. άνθρωποι, προπονητές και αθλητές που έχουν εμπλακεί πρέπει να απομακρύνονται από κάθε αθλητικό πόστο που υπάγεται στο ΣΕΓΑΣ, των συλλόγων συμπεριλαμβανομένων. πέραν της δικαιοδοσίας του ΣΕΓΑΣ ας κάνει ό,τι θέλει. π.χ. σε γυμναστήρια αλλά ντοπαρισμένος αθλητής ή ντοποπροπονητής να είναι προπονητής σε σύλλογο είναι τραγικό. τελικά κε Μαμουζέλε προστατεύετε το κύκλωμα των ντοπαρισμένων, ναι ή ου;;;!!!!!!!!!!!!!!

 8. Κύριε Μαμουζέλο θα διαφωνήσω με το τελευταίο σας σχόλιο. Σε μια περίπτωση ντοπινγκ ενός αθλητή έχει εξίσου σημαντική ευθύνη και ο προπονητής εκτός και αν υποστηρίζεται ότι ήταν τόσο αθώος ώστε να μην γνώριζε τίποτα για τις παραβιάσεις των αθλητών του. Επίσης, ένας αθλητής όπως η κα. Δεβετζή που έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι ακατάλληλη ηθικά για να διδάξει τις αξίες του αθλητισμού σε νέα παιδιά. Η γνώμη μου είναι ότι οι αθλητές πρέπει να τιμωρούνται με ισόβια τιμωρία σε περιπτώσεις ντοπινγκ. Ο κλέφτης, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει!

  • Κύριε Μαμουζέλο θα διαφωνήσω με το τελευταίο σας σχόλιο. Σε μια περίπτωση ντοπινγκ ενός αθλητή έχει εξίσου σημαντική ευθύνη και ο προπονητής εκτός και αν υποστηρίζεται ότι ήταν τόσο αθώος ώστε να μην γνώριζε τίποτα για τις παραβιάσεις των αθλητών του. Επίσης, ένας αθλητής όπως η κα. Δεβετζή που έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι ακατάλληλη ηθικά για να διδάξει τις αξίες του αθλητισμού σε νέα παιδιά. Η γνώμη μου είναι ότι οι αθλητές πρέπει να τιμωρούνται με ισόβια τιμωρία σε περιπτώσεις ντοπινγκ. Ο κλέφτης, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει!

   Εγώ λέω να επαναφέρουμε και τη θανατική ποινή,εσυ τι λες ?

 9. Αγαπητέ φίλε, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο τί υποθέτουμε ή πιθανολογούμε για κάτι ή κάποιον με την πραγματικότητα, όπως και ανάμεσα στο ηθικό και σε αυτό που επιτάσσει το δίκαιο. Από τη στιγμή που καμία αρχή WADA ή IAAF δεν αναφέρθηκαν σε συμμετοχή προπονητή ή γιατρού ή φυσικοθεραπευτή ή παράγοντα σε ελληνική υπόθεση ντόπινγκ (ούτε καν ο προτροπή για διερεύνηση τυχόν εμπλοκής τους) δεν εδικαιούτο καμιά αρχή να ελέγξει και πολύ περισσότερο να επιβάλει οποιαδήποτε ποινή σε κανέναν. Ανα υπήρχαν βάσιμες ενδείξεις πιστεύω ότι θα είχαν διερευνηθεί κατάλληλα… Αρα τελεία και παύλα με υποθέσεις και πιθανολογήσεις, που ακόμη κι αν τις κάνουν αρκετοί ή λίγοι δεν επιτρέπουν καμιά νόμιμη ανάμιξη σε διαδικασίες αθλητικής ή ποινικής δικαιοσύνης.
  Το πόσο και πως πρέπει να τιμωρείται το ντόπινγκ είναι μια εξαιρετικά δύσκολη συζήτηση παγκοσμίως και ναι μεν εσείς, εγώ ή όποιοσδήποτε μπορεί να έχει μια γνώμη, αλλά αυτό δεν λέει κάτι σε σχέση με το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι υπαίτιοι για χρονικές περιόδους που δεν καθορίζονται στις ποινές κάθε περίπτωσης αλλά και μετά την έκτιση της ποινής τους.
  Γνωρίζετε καλά ότι τόσο το αθλητικό όσο και το ποινικό ή γενικά “πολιτικό” (δηλ. για τις σχέσεις των ανθρώπων και τις έννομες συνέπειες των πράξεών τους) δεν στοχεύουν στην εξόντωση, στον εκμηδενισμό ατόμων και προσωπικότητας, αλλά στη βελτίωσή τους μέσω των ποινών… Και έχουμε πολλά παραδείγματα αθλητών που επέστρεψαν μετά από τιμωρίες και κέρδισαν τίτλους, χωρίς να ξαναβρεθούν παραβάτες… Ακόμη αθλητές ή αθλήτριες που ομολόγησαν τα σοβαρό λάθος τους, σταμάτησαν την ενεργό δράση και έγιναν κήρυκες κατά του ντόπινγκ. Αντιλαμβάνομαι ότι σε όλους δημιουργούνται αμφιβολίες σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά η νομική επιστήμη και η κοινωνιολογία άλλα πρεσβεύουν… Οπότε ας αποδεχθούμε τους ειδικούς και μελετητές των πραγμάτων. Φυσικά υπάρχουν παντού και η καθ’ έξιν ή καθ’ υποτροπήν εγκληματίες ακόμη και στα απεχθέστερα εγκλήματα, αλλά έχουν υπάρξει άνθρωποι που ακόμη και για φόνο αν καταδικάστηκαν έζησαν μέσα ή έξω από τη φυλακή με εξαιρετικό και αξιοπρεπέστατο τρόπο… Αλλίμονο λοιπόν αν δεν μπορεί η κοινωνία και ειδικότερα η αθλητική κοινότητα να αποδεχθεί για έναν αθλητή- παραβάτη ότι μπορεί να συνεχίσει την παρουσία του στον αθλητισμό σε άλλο δρόμο και άλλο τρόπο (καθαρό και επωφελή).
  Κάτι ακόμη χωρίς να εκληφθεί ότι δικαιολογώ όσους αποδείχθηκε η εκτροπή από νόμους και κανονισμούς. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας αθλητής φτάνει στο σημείο να υποκύψει στο ντόπινγκ και πολλές συναισθηματικές-ψυχολογικές καταστάσεις ή πιεστικές ανάγκες που μπορεί να τον οδηγήσουν εκεί… Θεωρείτε δίκαιο να εξοντώνεται δια βίου ; Και δεν εννοώ μόνο αθλητικά, με τον ισόβιο αποκλεισμό… Αν αυτός καθιερωθεί για κάθε παράβαση και με την πρώτη φορά είναι άλλο πράγμα, αλλά βλέπετε η παγκόσμια αθλητική κοινότητα δεν έχει καταλήξει εκεί..

 10. Κύριε Μαμουζέλο αναγνωρίζω ότι η επιχειρηματολογία σας είναι βάσιμη, αλλά έχω διαφορετική άποψη. Πιστεύω ότι ο ισόβιος αποκλεισμός ως ποινή για αθλητές που έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η μάστιγα του ντόπινγκ. (Δεν είναι φυσικά το ίδιο να αποκλείεσαι για κάνα -δυό χρονάκια και μετά να επανέρχεσαι με το να μην μπορείς να ξανααγωνιστείς στη ζωή σου.). Ούτως ή άλλως, η γνώμη μου είναι ότι ένας αθλητής που έχει κάνει χρήση ουσιών δεν έχει ουσιαστικό μέλλον στον αθλητιμό στο 90% των περιπτώσεων αφού ούτε οι συμπαίκτες του αλλά ούτε και ο κόσμος που τον παρακολουθεί μπορεί πλέον να τον πάρει στα σοβαρά (π.χ Gay) και δικαιολογημένα μάλλον. Όσο για αυτούς που μπορεί όντως να έκαναν ένα σφάλμα και να το μετανιώσουν αργότερα, ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από αυτούς που θα αποτραπούν από μια τέτοια αλλαγή. Κλείνοντας, αν και δεν παριστάνω τον ειδικό, καθώς δεν είμαι, από την πρπσώπική μου εμπειρία, οι περισσότεροι αθλητές που έχουν ποινή από ντόπινγκ έχουν επαναλάβει αυτήν τους την πράξη.

  Υ.Γ.: Χάρηκα ιδιαίτερα όταν άκουσα την ολυμπιονίκη μας, την Κατερίνα Στεφανίδη να εκφράζει μια τέτοια άποψη, τόσο γιατί αποδεικνύει την αθλητική της παιδεία όσο και γιατί θα ήθελα να δω να μπαίνε πιο σοβαρά στη συζήτηση μια τέτοια ιδέα.

  • Κύριε Μαμουζέλο αναγνωρίζω ότι η επιχειρηματολογία σας είναι βάσιμη, αλλά έχω διαφορετική άποψη. Πιστεύω ότι ο ισόβιος αποκλεισμός ως ποινή για αθλητές που έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η μάστιγα του ντόπινγκ. (Δεν είναι φυσικά το ίδιο να αποκλείεσαι για κάνα -δυό χρονάκια και μετά να επανέρχεσαι με το να μην μπορείς να ξανααγωνιστείς στη ζωή σου.). Ούτως ή άλλως, η γνώμη μου είναι ότι ένας αθλητής που έχει κάνει χρήση ουσιών δεν έχει ουσιαστικό μέλλον στον αθλητιμό στο 90% των περιπτώσεων αφού ούτε οι συμπαίκτες του αλλά ούτε και ο κόσμος που τον παρακολουθεί μπορεί πλέον να τον πάρει στα σοβαρά (π.χ Gay) και δικαιολογημένα μάλλον. Όσο για αυτούς που μπορεί όντως να έκαναν ένα σφάλμα και να το μετανιώσουν αργότερα, ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από αυτούς που θα αποτραπούν από μια τέτοια αλλαγή. Κλείνοντας, αν και δεν παριστάνω τον ειδικό, καθώς δεν είμαι, από την πρπσώπική μου εμπειρία, οι περισσότεροι αθλητές που έχουν ποινή από ντόπινγκ έχουν επαναλάβει αυτήν τους την πράξη.

   Υ.Γ.: Χάρηκα ιδιαίτερα όταν άκουσα την ολυμπιονίκη μας, την Κατερίνα Στεφανίδη να εκφράζει μια τέτοια άποψη, τόσο γιατί αποδεικνύει την αθλητική της παιδεία όσο και γιατί θα ήθελα να δω να μπαίνε πιο σοβαρά στη συζήτηση μια τέτοια ιδέα.

   Με την μόνη διαφορά πως ακόμα και τώρα δεν ελέγχεται από την wada και φυσικά το ΕΣΚΑΝ είναι πολύ μακριά από τις ΗΠΑ.
   Χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι απαραίτητα αλλά δεν ξέρω αν φωνάζει δυνατά για να παραμένει εκτός τη στιγμή που οι αντίπαλες της ελέγχονται με το μικροσκοπικό!!!!

 11. Αγαπητέ συνομιλητή σεβαστή η άποψή σας,όπως και οποιουδήποτε άλλου την ασπάζεται. Άλλωστε είναι γνωστό ότι έχει περάσει από το μυαλό όσων μελετούν -ως αρμόδιοι- το θέμα, αλλά δεν έχει υιοθετηθεί, ούτε καν πλειοψηφικά. Πιθανόν να αποτελούσε την πιο ριζική λύση, αλλά… Γιατί μπορεί να παραπέμπει και στο Εβραϊκό “οφθλαμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος”, στο κόψιμο του χεριού των κλεφτών στον μουσουλμανικό κόσμο κ.α. Σίγουρα υπήρξαν αθλητές που υποτροπίασαν αλλά και αρκετοί όχι… Τέλος πάντων, προς το παρόν ας τηρούνται η ισχύοντες νόμοι και κανόνες και κυρίως ο καλύτερος δυνατός προληπτικός έλεγχος και η αποτροπή αθλητών και προπονητών από τέτοιες σκέψεις… Και η ΄δύναμη ψυχής και συνείδησης να μην υποκύπτουν σε …Σειρήνες.

  • Αγαπητέ συνομιλητή σεβαστή η άποψή σας,όπως και οποιουδήποτε άλλου την ασπάζεται. Άλλωστε είναι γνωστό ότι έχει περάσει από το μυαλό όσων μελετούν -ως αρμόδιοι- το θέμα, αλλά δεν έχει υιοθετηθεί, ούτε καν πλειοψηφικά. Πιθανόν να αποτελούσε την πιο ριζική λύση, αλλά… Γιατί μπορεί να παραπέμπει και στο Εβραϊκό “οφθλαμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος”, στο κόψιμο του χεριού των κλεφτών στον μουσουλμανικό κόσμο κ.α. Σίγουρα υπήρξαν αθλητές που υποτροπίασαν αλλά και αρκετοί όχι… Τέλος πάντων, προς το παρόν ας τηρούνται η ισχύοντες νόμοι και κανόνες και κυρίως ο καλύτερος δυνατός προληπτικός έλεγχος και η αποτροπή αθλητών και προπονητών από τέτοιες σκέψεις… Και η ΄δύναμη ψυχής και συνείδησης να μην υποκύπτουν σε …Σειρήνες.

   Με την μόνη διαφορά πως ακόμα και τώρα δεν ελέγχεται από την wada και φυσικά το ΕΣΚΑΝ είναι πολύ μακριά από τις ΗΠΑ.
   Χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι απαραίτητα αλλά δεν ξέρω αν φωνάζει δυνατά για να παραμένει εκτός τη στιγμή που οι αντίπαλες της ελέγχονται με το μικροσκοπικό!!!!

 12. Αναφερόμενοι σε τόσο υψηλο επίπεδο αθλητών καλό είναι να τονίσουμε ότι έχοντας ένα φανταστικό κόσμο χωρίς απαγορευμένες ουσίες πάλι η Μbango θα ήταν πρώτη, η Lebedeva 2η και η Δεβετζή 3η, αλλά με εμφανέστατα χειρότερες επιδόσεις. Όποιος έχει περάσει έστω και τυπικά από συνθήκες πρωταθλητισμού στη ζωή μπορεί να το κατανοήσει αυτό. Ανεπαρκείς οπότε τα ρεπορτάζ, οι φιλοσοφίες και οι εμπάθειες.

  • Αναφερόμενοι σε τόσο υψηλο επίπεδο αθλητών καλό είναι να τονίσουμε ότι έχοντας ένα φανταστικό κόσμο χωρίς απαγορευμένες ουσίες πάλι η Μbango θα ήταν πρώτη, η Lebedeva 2η και η Δεβετζή 3η, αλλά με εμφανέστατα χειρότερες επιδόσεις. Όποιος έχει περάσει έστω και τυπικά από συνθήκες πρωταθλητισμού στη ζωή μπορεί να το κατανοήσει αυτό. Ανεπαρκείς οπότε τα ρεπορτάζ, οι φιλοσοφίες και οι εμπάθειες.

   Aν αγωνίζονταν μόνες τους, ίσως… Στον τελικό, όμως, αγωνίστηκαν 12. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η τέταρτη αθλήτρια εκανε τη μόνη “καθαρή” επίδοση, τότε θα ξεπερνούσε μάλλον τις εμφανέστατα χειρότερες “καθαρές” επιδόσεις των υπολοίπων και ίσως κατά πολύ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ