Στο meeting του Duesseldorf το ενδιαφέρον στράφηκε στο μήκος γυναικών και κυρίως λόγω του ότι εφαρμόστηκε πάλι πειραματικά το πιο …ελεύθερο πάτημα, σε μια ζώνη απογείωσης 40 εκατοστών με μέτρηση από το εκάστοτε σημείο απογείωσης.
Η ζώνη είχε αρχικά μια ενιαία βαλβίδα -με σήμανση στα 20 εκατοστά- ενώ μετά στα τελευταία εκατοστά είχε χρωματιστεί λευκός ο τάπητας.

Κανονικά βέβαια η βαλβίδα είναι 20 εκατοστών και ακολουθούν 10 εκατοστά με την πλαστελίνη κλπ, με τη μέτρηση βέβαια από το όριο των 20εκ.

Οι αντιδράσεις εντάθηκαν με πολλούς αθλητές και αθλητριες να τάσσονται εκ νέου εναντίον μιας τέτοιας αλλαγής. Ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν από τους πρώτους που είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, o Carl Lewis επίσης.

H Ιταλίδα Larissa Iapichino αποσύρθηκε από τον αγώνα καθώς ενημερώθηκε λίγες ημέρες πριν και δεν ήθελε να κάνει έναν τόσο διαφορετικό αγώνα, πόσο μάλλον τώρα που άλλαξε και τη φόρα της, ενώ και αυτή δήλωσε πως είναι σθεναρά ενάντια τέτοιας μορφής αγώνα που αλλάζει εντελώς τη φύση του αγωνίσματος.
Τελικά έλαβε μέρος σε αγώνα στην Padova όπου έκανε 6,86μ.

H Γερμανίδα Malaika Mihambo που δύο μέρες πριν στην Καρλσρούη έκανε 7,07μ. ισοφαρίζοντας την καλύτερή της επίδοση σε κλειστό στίβο που έχει από το 2020 (σε ανοικτό έχει 7,30μ. από το παγκόσμιο του 2019) αυτή τη φορά μετρήθηκε στην “Take-Off-Zone” σε 6,87μ.

Μάλιστα υπήρχαν δύο καταστάσεις επιδόσεων, η επίσημη για τα αποτελέσματα της WA και αυτή με τη ζώνη απογείωσης για την κατάταξη στο meeting.
Στη μέση της ζώνης, στα 20 εκατοστά δηλαδή, η σήμανση που υπήρχε προσδιόριζε και την επίσημη επίδοση.

Το άλμα των 6,87μ. της Mihambo κανονικά ήταν άκυρο ενώ είχε μόνο ένα έγκυρο στα 6,39μ. που ήταν 6,50μ. από εκεί που πάτησε και ήταν 3η με νικήτρια την Pauline Hondema με 6,65μ.
Φυσικά στη ζώνη απογείωσης τα άκυρα άλματα ήταν πολύ λιγότερα.

Πάντως, εκτός άλλων ο χρόνος μέτρησης κάθε άλματος ήταν μεγάλος ενώ βέβαια και η άμεση εκτίμηση και σύγκριση ήταν δύσκολη.

Η Mihambo ανέφερε πως κάθε αλλαγή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και στο τέλος πρέπει απλώς να δοκιμαστεί και να Carl Lewisτι είναι καλύτερο, τι κάνει τον ανταγωνισμό πιο συναρπαστικό, τι μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρκετοί …πειραματισμοί είχαν γίνει το Φθινόπωρο στο meeting Track Lab (->εδώ)

Προηγούμενο άρθροΗμερίδα Λευκωσία 6.2.2025
Επόμενο άρθροΗ ομάδα για το βαλκανικό στο Βελιγράδι (15/2)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ