Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, κ. Sebastian Coe, απευθύνθηκε στην Αθλητική κοινότητα, αναφερόμενος στις προσπάθειες και προθέσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, σε επίπεδο διοργανώσεων και γενικότερης δομής και προοπτικών.
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ελπίδα για μίνι-σεζόν ανοικτού φέτος, ενώ έθεσε 4 προτεραιότητες της World Athletics.
Φυσικά τονίζει πως προέχει η υγεία στην παρούσα χρονική περίοδο η οποία ωστόσο γίνεται το δυνατόν πιο δημιουργική για το μέλλον.

Ακολουθεί η επιστολή του που αναρτήθηκε στις 27/3
(σσ: οι επικεφαλίδες είναι για διευκόλυνση στην ανάγνωση)

Δοκιμασία – προσπάθεια – αισιοδοξία

Με παρηγορεί σε αυτές τις ανυπόφορες περιστάσεις, που επηρεάζουν όλον τον πλανήτη, η δημιουργικότητα και ανθεκτικότητα των ανθρώπων. Από το επιτελείο στο Μονακό που ολοκληρώνει τη δεύτερη εβδομάδα μεμονωμένα αλλά εξακολουθεί να τρέχει τις διεργασίες και τις Ομοσπονδίες-Μέλη σε 214 χώρες που προσπαθούν κάθε ημέρα και ώρα να βρουν πώς να κρατήσουν τα πάντα στη διάθεσή μας, οι αθλητές που κάνουν ό,τι μπορούν για να προπονηθούν στα υπνοδωμάτια και τις αυλές τους, βρίσκοντας παράλληλα χρόνο για να δημιουργήσουν βίντεο με έμπνευση και κινητοποίηση και καθοδήγηση για ενήλικες και παιδιά, που επίσης περιορίζονται στα σπίτια τους σε όλο τον κόσμο. Ποτέ δεν υπήρξα πιο υπερήφανος γι’ αυτούς. Το πνεύμα της ανθρώπινης αισιοδοξίας και προσπάθειας δοκιμάζεται στο χρόνο. Όταν θα περάσουμε από αυτό, και θα το κάνουμε, θα είμαστε πιο γενναίοι και πιο καινοτόμοι. Θα είμαστε πιο συνεργατικοί και ανθεκτικοί. Θα είμαστε ισχυρότεροι και πιο ανεκτικοί. Θα είμαστε περισσότεροι παγκοσμίως, όχι λιγότεροι.

Ευκαιρία ανασυγκρότησης του Κλασικού Αθλητισμού

Στον αθλητισμό έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να μην αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να μην πληγούμε. Έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε ευρύτερα, να απαλείψουμε τη νοοτροπία του «αυτός είναι ο τρόπος που το έχουμε κάνει πάντα». Κατά ειρωνικό τρόπο, πιστεύω ότι η κοινωνική απομάκρυνση θα μας φέρει πιο κοντά ως κοινότητα και ο αθλητισμός θα μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο. Η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κόσμος είναι μια τεράστια αφύπνιση για όλους μας – ως ανθρώπινα όντα, ως επιχειρήσεις και ως αθλητισμός. Πρέπει να επωφεληθούμε από αυτό και να επεξεργαστούμε νέους τρόπους για την πραγματοποίηση events, τη δημιουργία και το σχεδιασμό νέων events που αγκαλιάζουν τόσο τους πολλούς όσο και τους λίγους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρόνο για να καινοτομήσουμε και να επεκτείνουμε το άθλημά μας όλο το χρόνο. Αντί να εστιάζουμε απλώς σε μονοήμερα meetind και μονοήμερους αγώνες σε δρόμο στο ένα άκρο του φάσματος και 10ήμερες διοργανώσεις στο άλλο άκρο, θα πρέπει να δούμε φεστιβάλ σε σαββατοκύριακα για τρέξιμο, άλματα και ρίψεις που θα εκμεταλλεύονται τις εποχές σε νότιο και βόρειο ημισφαίριο. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις για να αναδιοργανώσουμε τον αθλητισμό στα σχολεία, να ξανακτίσουμε τις δομές των συλλόγων, να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ασκούνται και να είναι fit (φαντάζομαι ότι περισσότεροι άνθρωποι ασκούνται αυτή την εβδομάδα – με 15λεπτα ασκησιολόγια ρουτίνας στο σπίτι τους ή πηγαίνουν για μια καθημερινή βόλτα – απ’ ό,τι κατά πάσα πιθανότητα έκαναν τον τελευταίο μήνα). Αυτό θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι ο νέος φυσιολογικός τρόπος. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες – Χαιρετίζουμε την αναβολή τους

Η ανακοίνωση που έγινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την ιαπωνική κυβέρνηση και τη ΔΟΕ ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Tokyo2020 θα αναβληθούν για το 2021 είναι καλοδεχούμενη. Είναι αυτό που θέλουν οι αθλητές και πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση θα δώσει σε όλους τους αθλητές, τεχνικούς και εθελοντές κάποια ηρεμία και σιγουριά σε αυτές τις πρωτοφανείς και αβέβαιες στιγμές. Η εστίαση όλων μας πρέπει να είναι για την υγεία και την ευημερία του εαυτού μας, των οικογενειών μας και των κοινοτήτων μας. Και όσο σκληρό κι αν είναι για εμάς στον αθλητισμό να το πούμε, μερικές φορές ο αθλητισμός πρέπει να πάρει έναν μικρότερο ρόλο.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα την ημερομηνία των Αγώνων το επόμενο έτος και δεν πρόκειται να κάνω εικασίες για την απόφαση που θα λάβει η ΔΟΕ και η ιαπωνική κυβέρνηση. Μόλις το καταφέρουμε, θα δούμε τι μπορεί να επηρεάσει αυτή η απόφαση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου μας στο Oregon2021.
Γνωρίζω ότι όλοι θα ήθελαν τις απαντήσεις σε αυτές τις δύο ερωτήσεις τώρα, αλλά όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για να αναθεωρήσουμε και να συζητήσουμε τις επιλογές. Όλα τα μεγάλα γεγονότα βασίζονται σε μια πολύπλοκη και άκρως συνδεδεμένη ομάδα δεδομένων.

Οι 4 προτεραιότητες

Ας πάρουμε λοιπόν αυτό το χρόνο τώρα, που δεν είμαστε σε βιασύνη από event σε event, να δούμε πραγματικά τις επιλογές και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.

Και αυτό κάνουμε στη World Athletics. Μπορεί να βρισκόμαστε απομονωμένοι στα σπίτια μας σε όλο τον κόσμο, αλλά όλοι εστιάζουμε τώρα σε 4 προτεραιότητες:

 1. Να φέρουμε τους αθλητές μας πίσω στην αγωνιστική δράση το συντομότερο δυνατό, όταν θα είναι ασφαλές να το κάνουμε.

  Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε και να δημιουργήσουμε μια σεζόν ανοικτού στίβου με μονοήμερα meetings το 2020, ξεκινώντας και τελειώνοντας αργότερα από το συνηθισμένο, έτσι ώστε οι αθλητές, όταν θα μπορούν με ασφάλεια, να έχουν πρόσβαση σε meeting σε κάθε περιοχή.
  Τα Diamond League έχουν αναβληθεί μέχρι τον Ιούνιο σε αυτό το στάδιο, όπως και οι συναντήσεις της Continental Tour Gold, αλλά έχουμε επίγνωση ότι οι αθλητές μας πρέπει να αγωνιστούν κάποια στιγμή φέτος, ώστε να μπορούν να σημειώσουν τις επιδόσεις τους και να προσαρμόσουν ανάλογα την προπόνησή τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021.
  Έχουμε ένα δίκτυο φανταστικών διευθυντών αγώνων, πόλεων, κυβερνήσεων και οργανωτικών επιτροπών σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Continental Tour, Diamond League, τους μαραθώνιους κ.α. που είναι πρόθυμοι να έχουν ευελιξία και να συνεργαστούν μαζί μας για να το κάνουμε αυτό. Έχουμε καταπληκτικούς συνεργάτες που εργάζονται μαζί μας σε προγραμματισμό και ευκαιρίες και έχουμε 214 αποφασισμένες ομοσπονδίες που διερευνούν τις εθνικές και τοπικές ευκαιρίες. Οι τεράστιες ευχαριστίες μου αποδίδονται σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.
 2. Να επιταχύνουμε την τρέχουσα αναθεώρηση του Ολυμπιακού συστήματος προεπιλογής και να κάνουμε τυχόν αλλαγές στη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι αθλητές να γνωρίζουν πού βρίσκονται.

  Την περασμένη εβδομάδα όλες οι παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες συμφώνησαν στην πρόταση της ΔΟΕ ότι όλοι οι αθλητές που έχουν σήμερα πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 θα εξακολουθήσουν και για το επόμενο έτος.
  Στον Κλασικό Αθλητισμό ο κύριος άξονας είναι η τήρηση των ορίων πρόκρισης που καθορίστηκαν τον Μάρτιο του 2019. Μόλις διατεθούν αυτές οι θέσεις, οι υπόλοιποι αθλητές προέρχονται από το σύστημα World Ranking.
  Από σήμερα, όλοι οι αθλητές που έχουν επιτύχει τα όρια, θα εξακολουθήσουν να έχουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Tokyo το 2021. Αυτό είναι περίπου το 50% των θέσεων.
  Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι ότι θα αναπτύξουμε μια σαφή και δίκαιη διαδικασία για τους υπολοίπους αθλητές να πληρούν τις προϋποθέσεις, δεδομένου ότι πολλοί αγώνες έχουν αναβληθεί. Θα συνεργαστούμε με την Επιτροπή Αθλητών μας, το Συμβούλιο μας και τη ΔΟΕ για να το κάνουμε αυτό.
  Εξετάζουμε επίσης πώς μπορούμε να διατηρήσουμε φέτος μια σεζόν ανοικτού στίβου με μια σειρά μονοήμερων meeting σε κάθε ήπειρο που μπορεί να ξεκινήσουν μέχρι τον Αύγουστο και να διαρκέσουν έως τις αρχές Οκτωβρίου, ώστε οι αθλητές μας να μπορούν να επιστρέψουν στον ανταγωνισμό το συντομότερο δυνατόν, όταν είναι ασφαλές να συμβεί.
 3. Να αναδιοργανώσουμε το παγκόσμιο αγωνιστικό ημερολόγιο, όχι μόνο για τα επόμενα δύο χρόνια, που θα παρουσιάσουν μερικές μεγάλες διαταραχές αλλά μακροπρόθεσμα.

  Δεσμευτήκαμε να συνεργαστούμε με όλα τα αθλήματα για να επιλύσουμε το αθλητικό ημερολόγιο για το 2021 και το 2022 και αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο και συμβιβασμό απ’ όλους.
  Ξεκινήσαμε μια θεώρηση του παγκόσμιου ημερολογίου του αθλήματος μας τον Φεβρουάριο, συγκεντρώνοντας μια ομάδα από διαφορετικές πλευρές του αθλήματός μας και από διάφορα μέρη του κόσμου για να αναθεωρήσουμε το φάσμα των αγώνων που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Κάνουμε νέα προσπάθεια και δεσμεύουμε χρόνο σε αυτό. Επιδιώκουμε επίσης να επεκτείνουμε τα μονοήμερα meeting μας και να παρέχουμε αγώνες υψηλής ποιότητας σε όλα τα μέρη του κόσμου, ώστε οι αθλητές μας να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να ανταγωνιστούν και να κερδίσουν τα προς το ζην, αλλά να μπορούν να το κάνουν στις δικές τους ηπείρους και στις χώρες. Αυτό είναι καλό για τους αθλητές, τις οικογένειες και τους φίλους τους και τις λεγεώνες των οπαδών που ακολουθούν το άθλημά μας.
 4. Και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τη στρατηγική μας για την ανάπτυξη του Κλασικού Αθλητισμού.

  Έχουμε ομάδες που σχεδιάζουν ένα νέο πρόγραμμα “Kids Athletics”, νέα event και format διοργανώσεων, νέες συνεργασίες για να βοηθήσουμε τον κόσμο να κινηθεί, νέες συνεργασίες γύρω από την αειφορία, την ποιότητα του αέρα και την υγεία και τη χρήση νέων τεχνολογιών για να αναδείξουμε τα εκπληκτικά ταλέντα των αθλητών μας, τις ιστορίες και τους θριάμβους τους και να τα προβάλλουμε στα σπίτια εκατομμυρίων οπαδών σε όλο τον κόσμο.

Θα έρθουμε πιο κοντά μετά

Η προτεραιότητα για όλους μας τώρα είναι να περιορίσουμε την πανδημία, να είμαστε υγιείς και να μένουμε σπίτι. Αλλά όπου μπορούμε να συνεχίσουμε να προχωράμε το άθλημά μας προς τα εμπρός – και να ευχαριστήσω ξανά την ομάδα του Παγκόσμιου Αθλητισμού, τις ομοσπονδίες μέλη, τους αθλητές μας και όλους τους συνεργάτες μας που αφιερώνουν χρόνο και το κάνουν.

Ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος μετά από αυτή την πανδημία. Θα είναι διαφορετικός και αυτό θα μπορούσε να είναι καλό. Επιστρέφοντας στις βασικές ανθρώπινες αξίες, πίσω στα βασικά στοιχεία του τι είναι σημαντικό, επαναπροσδιορίζοντας τους σκοπούς μας, είναι κάτι που μπορούμε όλοι να κάνουμε σε μια ανθρώπινη, επιχειρηματική και αθλητική κλίμακα.

Έχουμε ακούσει πολλά την προηγούμενη εβδομάδα από τις κυβερνήσεις, τους επαγγελματίες της υγείας, τους πρωθυπουργούς και προέδρους σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση και όλοι την εφαρμόζουμε. Αλλά, όπως είπα στην αρχή, παρότι μπορεί να είμαστε διαχωρισμένοι φυσικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ένστικτό μου είναι ότι τελικά αυτό θα μας φέρει πιο κοντά και όχι πιο μακριά μεταξύ μας”

Προηγούμενο άρθροΗ εξέλιξη της πανδημίας και οι ημερομηνίες του Tokyo θα καθορίσουν …δυόμιση σεζόν
Επόμενο άρθροΚοντά στους αθλητές δηλώνει ο ΚΟΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ