Τα 120 χρόνια της Ομοσπονδίας εορτάστηκαν την 1η Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός” – εκεί που αποφασίστηκε η ίδρυση της αρχαιότερης ελληνικής Ομοσπονδίας στις αρχές του 1897
-> Ιστορικο ΣΕΓΑΣ

Από τους 28 συλλόγους που διαπιστεύτηκαν στο ιδρυτικό συνέδριο, οι 11 παραμένουν ενεργοί και ο ΓΓ του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής και οι πρώην πρόεδροι Γιώργος Κατσιμπάρδης και Γιώργος Μαρσέλος κάλεσαν στη σκηνή εκπροσώπους τους και τιμήθηκαν οι: ΓΣ Αμαρουσίου, ΓΣ Βόλου, Εθνικός ΓΣ, Κερκυραϊκός ΓΣ, Μεσσηνιακός ΓΣ, Παναχαΐκή ΓΕ, Πανελλήνιος ΓΣ, Πανιώνιος ΓΣΣ, Πειραϊκός Σύνδεσμος – και από την Κύπρο: ΓΣ Ολυμπία Λεμεσού, ΓΣ Παγκύπρια Λευκωσίας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων βράβευσε την Κυπριακή ομοσπονδία στίβου (ΚΟΕΑΣ) που μέχρι το 1983 αποτελούσε μέλος του ΣΕΓΑΣ, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), το Υπουργείο πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Τουρισμού και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

Επιφανείς παράγοντες και βέβαια κορυφαίοι πρώην και νυν πρωταθλητές -που ίσως έπρεπε να είναι ακόμα περισσότερο στο επίκεντρο- ήταν εκεί, όπως η Βούλα Πατουλίδου, η Νίκη Μπακογιάννη, η Μιρέλα Μανιάνι, ο Γιώργος Ρουμπάνης, ο Στάυρος Τζιωρτζής, αλλά και 2 σπουδαίοι αθλητές που τιμήθηκαν, καθώς κατά την καριέρα τους κατάφεραν παγκόσμιο ρεκόρ, ο Χρήστος Παπανικολάου στο επί κοντώ το 1970 και η Σοφία Σακοράφα στον ακοντισμό το 1982.

Σε επίπεδο αθλητών, βραβεύθηκε και η Κατερίνα Στεφανίδη, η χρυσή Ολυμπιονίκης και κορυφαία αθλήτρια στην παρούσα περίοδο, που έστειλε απομακρυσμένα το μήνυμά της, μιλώντας και “για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που διαχρονικά φόρεσαν το εθνόσημο” κι έκλεινε ως: “Συνεχίζουμε με το ίδιο πείσμα, το ίδιο πάθος και αποφασιστικότητα. Το χρωστάμε τόσο στον εαυτό μας, όσο και στην ιστορία μας, καθώς και σε αυτούς, που θα έρθουν μετά από εμάς”

Τις βραβεύσεις των αθλητών έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο συνόδευσε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, που μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Αθλήτριες, αθλητές, προπονήτριες, προπονητές, στελέχη που εθελοντικά προσφέρουν στα σωματεία και τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, εργαζόμενοι, κριτές, σε μία διαρκή σκυταλοδρομία, που κρατά 120 χρόνια. Προώθησαν και προωθούν τα ιδεώδη του αθλητισμού, έδωσαν και δίνουν τη δυνατότητα στην ελληνική νεολαία να έρθει κοντά στον στίβο. Στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια αθλητριών και αθλητών να μας προσφέρουν σπουδαίες επιδόσεις και μεγάλες διακρίσεις. Συνέβαλλαν και συμβάλουν, μέσα από την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος, ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να γνωρίσουν ένα διαφορετικό και ασφαλώς καλύτερο τρόπο ζωής.”

“Θέλω να ευχαριστήσω για τη διαχρονική τους προσφορά, αθλήτριες, αθλητές, προπονήτριες, προπονητές, σωματεία, διοικητικά στελέχη, εργαζόμενους, κριτές, φιλάθλους, εθελοντές, χορηγούς, υποστηρικτές. Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω την Πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την ΕΟΕ, τον αθλητικό τύπο. Και, βεβαίως, θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς και τις οικογένειες των αθλητριών και των αθλητών, που αφιερώνουν χρόνο και δαπανούν χρήματα, προκειμένου τα παιδιά τους να κάνουν αθλητισμό και πολύ περισσότερο, πρωταθλητισμό.

Είναι η προσπάθεια αυτή, είναι η παρουσία της εθνικής μας ομάδας στις 12 κορυφαίες της Ευρώπης, είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας που αποτελεί πλέον κορυφαίο γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η δράση των σωματείων μας, είναι οι σπουδαίες επιδόσεις και οι μεγάλες διακρίσεις των αθλητριών και των αθλητών μας, που μου δίνουν σήμερα το δικαίωμα να απευθυνθώ σε όλες και όλους σας, επισημαίνοντας το προφανές”.

“Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στη χώρα μας και πολύ περισσότερο ο στίβος, πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως λογιστική εγγραφή στις δαπάνες, συνεπώς ως πρόβλημα και να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται ως αυτό που πράγματι είναι. Ως κοινωνικό αγαθό, ως διέξοδο για τη νεολαία και την κοινωνία, ως διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Χρειάζεται άμεσα νέος, σύγχρονος αθλητικός νόμος. Απαιτείται ενίσχυση στην κινητροδότηση αθλητριών και αθλητών. Είναι αναγκαία η αποκατάσταση και συντήρηση κρίσιμων υποδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι καιρός η φυσική αγωγή να βρει τη θέση που της αξίζει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Είναι απαραίτητο οι διωκτικές αρχές να πάρουν ενεργό μέρος στη μάχη κατά του ντόπινγκ. Και, βεβαίως, είναι κρίσιμο, μετά από περικοπές που έφτασαν το 70% σε λίγα μόλις χρόνια, είναι καιρός – στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας – να ξεκινήσει σταδιακά η αποκατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης.”

“Στον ΣΕΓΑΣ, συνειδητοποιούμε απολύτως ότι όλοι εμείς, οι εθελοντές, είμαστε περαστικοί, προσωρινοί, αναλώσιμοι. Ότι αυτό που μετρά, αυτό που έχει σημασία, αυτό που πρέπει να μείνει και να μείνει ψηλά, είναι ο ελληνικός στίβος. Γνωρίζουμε καλά ότι χρέος και ρόλος μας, είναι να τιμήσουμε τη λαμπρή ιστορία των 120 χρόνων της Ομοσπονδίας μας. Στηρίζοντας τα σωματεία μας. Ενισχύοντας τις προσπάθειες αθλητριών, αθλητών και προπονητών. Δίνοντας, αλλά και διεκδικώντας λύσεις σε όλα τα προβλήματα.”

Προηγούμενο άρθρο1ος Μαραθώνιος Λάρνακας
Επόμενο άρθροΡεκόρ Ευρώπης στον Μαραθώνιο ο Νορβηγός Moen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ