Πολλοί έχουν ζήσει τη συγκίνηση των Ολυμπιακών αγώνων, του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ακόμη και την ανατριχίλα που προκαλεί το βάθρο μίας μεγάλης διοργάνωσης. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα όμως κρατά πάντα μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους. Γιατί είναι η δική τους γιορτή. Εκεί όπου κορυφαίοι αθλητές, επίδοξοι διάδοχοί τους και άτομα που αναγνωρίζουν την αξία της συμμετοχής συναντιούνται κάθε χρόνο για να αναδείξουν τους νέους πρωταγωνιστές ή να επιβεβαιώσουν την συνεχιζόμενη κυριαρχία των παλιών.

Η ώρα για τη γιορτή λοιπόν έφτασε. Και αυτό το σαββατοκύριακο, η καρδιά του ελληνικού στίβου θα χτυπά στο Ολυμπιακό στάδιο. Εκεί όπου η γιορτή γίνεται και για κάποιους άλλους, αφού οι αγώνες που διεξάγονται στη μνήμη του Ηλία Μισαηλίδη είναι φέτος αφιερωμένη στο «Χαμόγελο του παιδιού». Μάλιστα μικροί φίλοι θα βρεθούν στη δική τους κερκίδα για να παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες των αθλητών στην 99η διοργάνωση για τους άνδρες και την 78η για τις γυναίκες. Αυτή που για πρώτη φορά δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, έπειτα από το λουκέτο της ΕΡΤ, αλλά ο ΣΕΓΑΣ φρόντισε να υπάρξει διαδικτυακή κάλυψη.

Σε σχέση με το μεγάλο ραντεβού του παγκοσμίου, 15 έχουν ήδη το όριο και υπάρχουν προοπτικές για να αυξηθεί ο αριθμός (δείτε σχετικά ΕΔΩ)

Τι δεν πρέπει να χάσετε

Κάθε αγώνισμα στο πρωτάθλημα έχει το ενδιαφέρον του, τους πρωταγωνιστές του και τη… γλύκα του. Υπάρχουν όμως κάποια που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Και υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι.

Το μήκος ανδρών: Η μονομαχία δύο αθλητών που αξίζουν να πάνε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά προς το παρόν ένας από τους δύο έχει το δικαίωμα. Ο Λούης Τσάτουμας και ο Γιώργος Τσάκωνας έχουν κοινό στόχο θα μπορούσε να πει κανείς. Δεν χρειάζεται και οι δύο να φτάσουν στα 8,25 μέτρα. Αν ένας από τους δύο το πετύχει, τότε θα απεγκλωβιστούν και οι δύο καθώς θα υπάρχει ένας με χαμηλό και ένας με υψηλό όριο. Ο Μιχάλης Μερτζανίδης και ο Δημήτρης Διαμαντάρας επίσης μετέχουν.

Το επί κοντώ ανδρών και γυναικών: Από τα… σίγουρα. Θα αρκούσε η παρουσία της Νικόλ Κυριακοπούλου και του Κώστα Φιλιππίδη για να ξεχωρίσουν αυτά τα αγωνίσματα, καθώς πρόκειται για επικοντιστές παγκοσμίου επιπέδου με πολύ καλές εμφανίσεις και αυτό το καλοκαίρι. Δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να στρέψει κανείς το βλέμμα του ψηλά αυτό το διήμερο. Στην πρώτη περίπτωση η Κυριακοπούλου θα έχει στην παρέα της την Στέλλα Λεδάκη- έχει το χαμηλό όριο με 4,50 μ. και φλερτάρει ανοιχτά με ψηλότερα άλματα- και την Λορέλα Μάνου, που επίσης διανύει την καλύτερη σεζόν της με 4,45 μ. φετινή επίδοση και ρεκόρ της.
Ο Φιλιππίδης θα έχει μαζί του τον Δημήτρη Πατσουκάκη- έχοντας περάσει τα 5,50 μ. φέτος έχει δικαίωμα στο όνειρο των 5,60 μ. που θα τον στείλουν στη Μόσχα- και τον Παναγιώτη Λάσκαρη που προέρχεται από καλή εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων.

Το ύψος, πάλι ανδρών και γυναικών: Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για αγώνισμα παγκοσμίου επιπέδου. Πόσα εθνικά πρωταθλήματα- εντάξει, εκτός των υπερδυνάμεων- μπορούν να κομπάσουν πως διαθέτουν δύο άλτες που φλερτάρουν έντονα και διαρκώς τα 2,30 μέτρα; Ο παλιός της ιστορίας, ο Κώστας Μπανιώτης κατάφερε αυτό το μήνα να τα βάλει όλα σε μία σειρά και να απογειωθεί. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τους δύο τελευταίους του αγώνες, με 2,34 μ. και 2,33 μ., αλλά κυρίως με προσπάθειες κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ. Από την άλλη ο Αντώνης Μάστορας, φρέσκος από το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με φρέσκο ατομικό ρεκόρ που σημείωσε στο Τάμπερε (2,26 μ.). Κι αν έχει διατηρήσει τα νεύρα που είχε εκείνη την ημέρα, όταν μπορούσε να πλησιάσει τα 2,30 μ. αλλά δεν τα κατάφερε, τότε αυτό θα είναι καλό.
Από την άλλη υπάρχει η Τόνια Στεργίου. Η λάτρης των εκπλήξεων. Με 1,90 μ. στα πόδια της φέτος και 1,92 μ. στο μυαλό της- θα τη στείλει στη Μόσχα αυτό το άλμα- ποιος μπορεί να την ξεχάσει ιδιαίτερα όταν αγωνίζεται στο αγαπημένο της στάδιο, εκεί όπου έχει «πετάξει» στα 1,97 μέτρα;

Τριπλούν γυναικών: Και μόνο ότι είμαστε λάτρεις της παράδοσης αρκεί. Όταν ένα αγώνισμα έχει προσφέρει τόσες συγκινήσεις στην Ελλάδα πώς να το αγνοήσει κανείς; Δεν είναι μόνο ιστορικοί οι λόγοι όμως. Η γνωστή παρέα, που πρωταγωνίστησε και πέρυσι στο ίδιο σκάμμα με τα μεγάλα του άλματα, αναλαμβάνει και τώρα δράση. Η Αθανασία Πέρρα έχει σημειώσει 14,48 μ. φέτος, την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα και είναι σίγουρη για το Παγκόσμιο. Το χαμηλό όριο έχει η Βούλα Παπαχρήστου (14,21 μ.) από το καλοκαίρι και η Νίκη Πανέττα από το χειμώνα, οπότε πολλά κρίνονται.

Τα 200 μ. ανδρών: Ο Λυκούργος Τσάκωνας είναι σε μεγάλα κέφια και αυτό το καλοκαίρι. Μετά από το 20.45 που του έδωσε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς και το 20.49 που σημείωσε μόλις την Τετάρτη, όλοι αναρωτιούνται τι… έρχεται από τον πάντα εντυπωσιακό σπρίντερ.

Τα 110 μ. εμπόδια: Και… περπατώντας να περάσει ο Κώστας Δουβαλίδης από τον αγωνιστικό χώρο, δεν μπορεί κανείς να τον αγνοήσει. Στην περίπτωση του Δραμινού ένας υπέροχος συνδυασμός τον κάνει συμμετοχή που… καίει στο Πανελλήνιο πρωταθλημα. Η εκρηκτική του ταχύτητα- το 13.45 που έχει πετύχει ως τώρα ο ίδιος λέει ότι δεν είναι ενδεικτικό!- αλλά και το γεγονός ότι θέλει μετά… μανίας θα διαλύσει επιτέλους το πανελλήνιο ρεκόρ (13.37).

Πρωταγωνιστές υπάρχουν κι αλλού όμως

Αυτά είναι τα κυρίως πιάτα του πρωταθλήματος. Γιατί καλές επιδόσεις και εμφανίσεις μπορεί να… τσιμπολογήσει κανείς και σε άλλα αγωνίσματα.

Όσο η Γεωργία Κοκλώνη θα παίρνει θέση στο βατήρα, δεν υπάρχει άνθρωπος που θα την αγνοήσει. Ιδιαίτερα φέτος, όταν η ταχύτερη Ελληνίδα των τελευταίων ετών κέρδισε ακόμη περισσότερο θαυμασμό επιστρέφοντας ανταγωνιστική έπειτα από τη γέννηση του πρώτου της παιδιού. Μαζί της στα 100 μ. δεν θα είναι η Μαρία Μπελιμπασάκη- προτίμησε μόνο τα 200 μ.- αλλά δεν θα λείψουν η Γρηγορία Κεραμιδά και η Μαρία Γάτου.

Όταν οι σπρίντερ ετοιμάζονται να ακούσουν την εκκίνηση κανείς δεν γυρίζει αλλού το κεφάλι του. Στα 100 μ. των ανδρών λοιπόν θα δούμε τον Μάκη Στεργιούλη αλλά και τους Παναγιώτη Ανδρεάδη, Ιορδάνη Ρουσσάκη και Χρήστου Καλαμάρα.

Στο μήκος, μετά από καιρό θα εμφανιστούν δύο Ελληνίδες που βρίσκονται ταυτόχρονα κοντά στα 6,50 μ., η Ευαγγελία Γαλένη που το έχει ξεπεράσει (6,58 μ.) και η Έφη Κολοκυθά (6,47 μ.) που το έχει πλησιάσει.

Στα 100 μ. εμπόδια, Ολυμπία Πετσούδη (13.39) και η Ελισάβετ Πεσιρίδου (13.59) πέρα από τα δεδομένα αθλητικά τους προσόντα κερδίζουν και με την εξωτερική τους εμφάνιση.

Στα 400μ εμπόδια ο Περικλής Ιακωβάκης θα είναι απών και …επιτέλους θα στεφθεί ενας νέος πανελληνιονίκης. Απο την άλλη η Χριστίνα Χαντζή πάει για τη 10η νίκη της, στο φινάλε πιθανότατα της καριέρας της.

Στα 400 μ. ο Πέτρος Κυριακίδης είναι αμφίβολος εξαιτίας θλάσης στο δικέφαλο, αλλά ο Δημήτρης Γράβαλος θα δώσει το παρών.

Στο τριπλούν ο Δημήτρης Τσιάμης έπειτα από τα 17 μ. στους Μεσογειακούς αγώνες είναι ικανός- πάντα- για μεγάλα άλματα.

Στον ακοντισμό, ο Σπύρος Λεμπέσης θα κυνηγήσει μια βολή πάνω από τα 81,00 μ. που θα τον στείλει στη Μόσχα, αν και έχει προβλήματα με το χέρι του.

Το γκρουπ Χρήστου Παπαχρήστου αναλαμβάνει δράση, όπως πάντα, στις μεσαίες αποστάσεις με τον Κώστα Νακόπουλο και τον Ανδρέα Δημητράκη.

Και τέλος ο Μιχάλης Σταματόγιαννης, που πρόσφατα έδειξε το ταλέντο του και στην… υποκριτική με το βίντεο προώθησης της διοργάνωσης, θα προσπαθήσει να στείλει μακριά τη σφαίρα, επιστρέφοντας έπειτα από τον τραυματισμό του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων.

Πρόγραμμα, συμμετοχές και όλα τα link:
http://www.stivoz.gr/?p=28728
.

Προηγούμενο άρθροΟι εκτός συναγωνισμού αθλητές της Κύπρου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Επόμενο άρθροΤι άλλο θα κάνει ο Mo Farah; Ρεκόρ Ευρώπης στα 1.500 μ.!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ