Αναδημοσιεύουμε επιστολή που εστάλη προς Υπουργείο Παιδείας για το γνωστό θέμα της απαράδεκτης διοργάμωσης του Σχολικού Πρωταθλήματος Στίβου 2012 και τη διαδικασία πρόκρισης στην τελική φάση, χωρίς καμια δυστυχώς ανταπόκριση…

“Η τωρινή δύσκολη οικονομική συγκυρία οδήγησε στη δυσκολία διεξαγωγής των σχολικών πρωταθλημάτων και στα γνωστά αποτελέσματα που αφορούν στο στίβο με τη Β΄και τη Γ΄φάση να γίνονται μέσα σε μία εβδομάδα κάτι που θεωρείται προπονητικά απορριπτέο αφού κάποιοι αθλητές που κάνουν ιδιαίτερα επίπονα αγωνίσματα θα επιβαρυνθούν υπερβολικά. Αυτό όμως μπορεί να γίνει κατανοητό σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που δε μπορεί να γίνει κατανοητό είναι η τροποποίηση της Γ4, πάντα σχετικά με το στίβο, αφού δε λαμβάνει υπόψη κρίσιμα τεχνικά θέματα και μοιάζει να έχει συνταχθεί πρόχειρα χωρίς να συνυπολογίζει κρίσιμους προπονητικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των αθλητών. Συγκεκριμένα:
• Τα όρια που έχουν οριστεί σε πολλά αγωνίσματα είναι πολύ δύσκολα, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τον περιορισμό των 6 αθλητών που θα πρέπει να τα πιάσουν για να διεξαχθεί το αγώνισμα στην επόμενη φάση να δημιουργεί τον κίνδυνο να συμβεί το πρωτοφανές σε πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου της διεξαγωγής αγώνων με περιορισμένο αριθμό αγωνισμάτων. Για παράδειγμα στα 100μ κοριτσιών κάτω από το όριο (12.74) την περυσινή αγωνιστική χρονιά έτρεξαν μόνο 9 κορασίδες, οι οποίες το έκαναν μέσα από πολλούς αγώνες κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς και οι περισσότερες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι αρχές Μαΐου. Οι νεάνιδες στα σχολικά πρωταθλήματα αγωνίζονται μόνο αυτές που είναι στην πρώτη χρονιά της κατηγορίας αυτής και συνήθως λόγω εξετάσεων οι συμμετοχές τους είναι περιορισμένες. Φανταστείτε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει ένα πρωτάθλημα στίβου χωρίς τη διεξαγωγή του πιο δημοφιλούς αγωνίσματος του, ενώ παρόμοια εικόνα υπάρχει και στα υπόλοιπα αγωνίσματα.
• Δεν υπολογίστηκαν οι αστάθμητες καιρικές συνθήκες και ειδικά ο άνεμος που μπορεί να επηρεάσει σε υπερβολικό βαθμό τις επιδόσεις ειδικά στα αγωνίσματα ταχύτητας αλλά και τα άλματα. Επίσης, οι αγώνες έγιναν κυρίως πρωί και μεσημέρι με αποτέλεσμα αυτό να έχει επίπτωση στην απόδοση αφού οι αθλητές δεν έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται τέτοιες ώρες ενώ η υπερβολική ζέστη σε κάποιες περιφέρειες επηρεάζει αρνητικά τα αγωνίσματα αποστάσεων.
• Θα υπάρξει σοβαρό ενδεχόμενο σε κάποια αγωνίσματα να βρεθεί αθλητής πολύ υψηλού επιπέδου που τελικά δε θα αγωνιστεί στη Γ΄φάση λόγω του περιορισμού των 6 αθλητών με όριο. Αυτό σε κάποια ιδιαίτερα αγωνίσματα (πχ. Όκταθλο, 10.000μ βάδην) δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα γιατί τα παιδιά αυτά δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για να πιάσουν όρια για τις μεγάλες διοργανώσεις (πχ. Παγκόσμιο πρωτάθλημα), ενώ θεωρούμε ότι πρόβλημα θα υπάρξει και στην αποστολή της Κύπρου όταν θα ενημερωθεί να στείλει, πιθανώς, μειωμένη αποστολή. Δεν υπολογίστηκε προφανώς ότι αρκετά παιδιά από Ελλάδα και Κύπρο ετοιμάζονται για αυτόν τον αγώνα και τελικά δε θα συμμετάσχουν λόγω της τροποποίησης της Γ4! Αυτό εμείς ως εκπαιδευτικοί και προπονητές πως θα το αντιμετωπίσουμε
• Η Α΄φάση διεξήχθη μη γνωρίζοντας μαθητές και γυμναστές την τροποποίηση της Γ4, υπήρξε απόλυτος αιφνιδιασμός σε αυτή την αλλαγή και αυτό δημιούργησε ένα αρνητικό κλίμα στο χώρο του σχολικού κλασικού αθλητισμού.
Η πρόταση μας είναι να γίνει φέτος η τελική Γ΄φάση με την προ της τροποποίησης Γ4 και από τη νέα χρονιά να ξαναδούν το θέμα οι υπεύθυνοι συνυπολογίζοντας τα παραπάνω. Λόγω του επείγοντος του θέματος η απόφαση θα πρέπει να παρθεί άμεσα. Προσδοκώντας στην κατανόηση του δίκαιου αιτήματος μας ευχαριστούμε προκαταβολικά.”

Ραφαιλάκης Λευτέρης: Πρόεδρος της Ένωσης Γυμναστών Ν. Λασιθίου

Προηγούμενο άρθροΠρώτος ο Χονδροκούκης στην Ντόχα, τρίτη η Κυριακοπούλου
Επόμενο άρθροΝτεμπούτο με 58,60 μ. για την Λίκα. Στα 56,64 το δίσκο η Αναγνωστοπούλου