Αναδημοσιεύουμε επιστολή του προέδρου του ΣΕΓΑΣ κ. Κ.Παναγόπουλου προς τα σωματεία και τις ΕΑΣ:

Αθήνα, 12/3/2021

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Όπως εδώ και χρόνια έχω καταστήσει δημοσίως γνωστό, η παρουσία μου στην προεδρία του ΣΕΓΑΣ είχε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ο οποίος εξαντλείται με την ολοκλήρωση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας.

Θεωρώ τεράστια τιμή την εκλογή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ από το 1999 και – πολύ περισσότερο – την ανάδειξη μου στην Προεδρία του το 2012 και την ανανέωση της εμπιστοσύνης των Σωματείων και των συνάδελφων μου, το 2016.

Oταν ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βίωσε τις ιδιαιτέρως αρνητικές συνέπειες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, με τρομακτική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης που απειλούσε την ίδια την ύπαρξη του, ο ΣΕΓΑΣ όχι μόνο δεν διέκοψε τις δράσεις του, αλλά αντιθέτως, ανέπτυξε νέες, με ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα.

Με σωστό σχεδιασμό, συστηματική προσπάθεια και απόφαση να αντιμετωπίσουμε την κρίση λιγότερο ως πρόβλημα και περισσότερο ως ευκαιρία, πετύχαμε:

  • Να διπλασιάσουμε τους ίδιους πόρους του ΣΕΓΑΣ.
  • Να διατηρήσουμε τους θεσμούς στήριξης των Σωματείων (ενίσχυση προπονητικού έργου, κάλυψη εξόδων μετακίνησης).
  • Να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς ενίσχυσης της προσπάθειας των αθλητών (πριμοδότηση, υποτροφίες, προπονητικές συγκεντρώσεις, επιστημονική υποστήριξη, διεύρυνση κατηγοριών σχεδιασμού, σεμινάρια επιμόρφωσης, ξενώνες, προεθνικές ομάδες).
  • Να περιορίσουμε το λειτουργικό κόστος στο 21% και να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση του υψηλού αθλητισμού και της ανάπτυξης.
  • Να συνεισφέρουμε ώστε οι αθλήτριες και αθλητές μας να επιτύχουν πολύ σημαντικές επιδόσεις και διακρίσεις (57 μετάλλια και 193 συμμετοχές σε τελικούς μεγάλων διεθνών διοργανώσεων).
  • Να ενισχύσουμε τη διαφάνεια, με την παρουσία ορκωτών ελεγκτών.
  • Να διευρύνουμε τη βάση του ελληνικού στίβου (αύξηση νέων δελτίων και συμμετοχών στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα).
  • Να οδηγήσουμε στην εκρηκτική ανάπτυξη του Μαραθωνίου της Αθήνας και να δημιουργήσουμε καινούρια δρομικά γεγονότα (Ημιμαραθώνιος – Run Greece).
  • Να διοργανώνουμε πολύ περισσότερους αγώνες (ανάμεσα τους το διεθνές meeting Βενιζέλεια – Χανιά και το Athens Street Pole Vault).
  • Να εξοπλίσουμε το Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Ασφαλώς στα τελευταία οκτώ χρόνια, δεν έγιναν όλα σωστά. Ασφαλώς κάναμε λάθη. Ασφαλώς υπήρξαν τομείς (όπως η μηχανοργάνωση και οι αμοιβές των προπονητών), που δεν πετύχαμε αυτά που θέλαμε. Για όλα αυτά, ζητώ την κατανόηση σας. Σίγουρα, όμως, στα χρόνια αυτά, ο συνολικός αγωνιστικός, αναπτυξιακός και διοικητικός απολογισμός της δράσης και της πορείας του ΣΕΓΑΣ, είναι ιδιαιτέρως θετικός.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη της οικογένειας του Ελληνικού στίβου, για τη συνεργασία μας. Εσάς, τους εθελοντές που διοικούν τα Σωματεία και τις ΕΑΣ, τους αθλητές, τους προπονητές, τους εργαζόμενους, τους επιτελικούς τεχνικούς, την ιατρική και επιστημονική μας ομάδα, τους εθελοντές, τους κριτές, τα επαγγελματικά στελέχη του Μαραθωνίου και βεβαίως τους συναδέλφους μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, που μοιράστηκαν το βάρος κρίσιμων και συχνά δύσκολων αποφάσεων. Ειδικές ευχαριστίες ανήκουν στο Βασίλη Σεβαστή, όχι μόνο για την πρόταση του να αναλάβω την προεδρία του ΣΕΓΑΣ, αλλά και για την παραγωγική συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. Ο Βασίλης, με τις γνώσεις, την εμπειρία, τις διοικητικές του ικανότητες, έχει να προσφέρει πολλά ακόμα στον ελληνικό στίβο.

Δυστυχώς, οι εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας ακύρωσαν σχεδόν στο σύνολο του το χορηγικό μας πρόγραμμα για το 2020. Αυτό, σε συνδυασμό με τη λανθασμένη απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού για μείωση κατά 422.000 ευρώ της κρατικής επιχορήγησης, δημιούργησε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην Ομοσπονδία μας. Από την ισχυρή οικονομικά θέση που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, το 2020 έκλεισε με οφειλές, που θα χρειαστεί συστηματική προσπάθεια για να καλυφθούν στα επόμενα χρόνια.

Είναι αυτός ένας πρόσθετος λόγος, ο ΣΕΓΑΣ να συνεχίσει στη διοικητική πορεία που χαράξαμε μέχρι σήμερα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η Ομοσπονδία μας χρειάζεται ανθρώπους με εμπειρία, γνώσεις, αποδεδειγμένες διοικητικές ικανότητες, δυνατότητα να τα καταφέρνουν στα δύσκολα. Και βεβαίως τυχόν εμπλοκή συγκεκαλυμμένων διαπλεκόμενων συμφερόντων, θα συνιστούσε σοβαρή απειλή.

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Με πικραίνει το γεγονός ότι η πανδημία ανέτρεψε πλήρως – ελπίζω μόνο για το 2020 – όσα εντυπωσιακά είχαμε πετύχει με τα ίδια έσοδα μας. Όπως με πικραίνει και η στάση της Πολιτείας, που δεν στήριξε, όπως όφειλε, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και προχώρησε σε παρεμβάσεις που θίγουν το αυτοδιοίκητο του και προσβάλλουν ατομικά δικαιώματα. Γνωρίζοντας όμως την αξία των ανθρώπων του ΣΕΓΑΣ, αλλά και των γεγονότων που διοργανώνουμε, είμαι αισιόδοξος ότι, μόλις νικηθεί η πανδημία, η εικόνα θα επανέλθει σταδιακά στο θετικό σημείο που βρισκόταν πριν την υγειονομική κρίση.

Γεμάτος εμπειρίες και συναισθήματα, επανέρχομαι στην ιδιότητα που για μένα είναι περισσότερο σημαντική. Στην ιδιότητα του φιλάθλου, που – προφανώς – στηρίζει κάθε προσπάθεια του ΣΕΓΑΣ.

Θα τα λέμε, στις κερκίδες των σταδίων. Σας ευχαριστώ για όλα.

Κώστας Παναγόπουλος

Προηγούμενο άρθροΣυνέχεια στα μέτρα – η ΚΥΑ, οι διευκρινίσεις ΓΓΑ για αθλητές σωματείων και οι ασάφειες
Επόμενο άρθροΑγώνες του Continental Tour στην Ωκεανία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ