Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 στη Βιέννη στις 08:15 τοπική ώρα (09:15 Ελλάδος) ο Eliud Kipchoge θα προσπαθήσει, για 2η φορά, να καλύψει την απόσταση του Μαραθωνίου κάτω από το φράγμα των 2 ωρών.
-> Livestream

Φυσικά δεν πρόκειται για κάποιον επίσημο αγώνα αλλά προσαρμοσμένη κούρσα με τις όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες και μια πλειάδα λαγών που θα μπαίνουν και ενδιάμεσα.

Οι “λαγοί” θα είναι πολλοί και σπουδαία ονόματα: Bernard Lagat, Matthew Centrowitz, Paul Chelimo, Selemon Barega, Julien Wanders και τα 3 αδέρφια Ιngebrigtsen μεταξύ αυτών.

Ο προπονητής του, Patrick Sang (αργυρός Ολυμπιονίκης το 1992 στα στηπλ) είπε πως ο Kipchoge όταν έφθασαν στις 8/10 στη Βιέννη, δήλωσε έτοιμος – “I am ready”

Η τοποθεσία

Η διαδρομή είναι, σε υψόμετρο 165μ., επίπεδη και σχεδόν απόλυτη ευθεία εκτός από μικρό κυκλικό μέρος ομαλής αναστροφής στις άκρες της, περίπου 4,3χλμ που θα επαναληφθεί κοντά στις 9 φορές.
Είναι στον “πράσινο πνεύμονα” της Βιέννης, ένας δρόμος ανάμεσα σε δέντρα, πλησίον του Σταδίου Ernst Happel, γύρω στα 3χλμ από το κέντρο της πρωτεύουσας της Αυστρίας.
Θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για θεατές με 3 ειδικές ζώνες με γιγαντοοθόνες. Στη μια από αυτές μάλιστα υπάρχει και ένα μεγάλος κυλιόμενος διάδρομος με παρακίνηση στον κόσμo να τρέξει στο ρυθμό του Kipchoge!

Ο Eliud Kipchoge και ο ρυθμός

Ο 35χρονος (τα κλείνει σε 3 εβδομάδες) Κενυάτης, χρυσός Ολυμπιονίκης το 2016, που υπήρξε και παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων στα 5000μ., αγωνίζεται από το 2013 σε Μαραθώνιο κι έχει τρέξει 13 φορές επίσημα την απόσταση και ηττηθεί μονάχα μια φορά (την πρώτη του χρονιά και 2η του απόπειρα, το 2013 που ο Kipsang είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με 2:03.23 τότε στο Βερολίνο).

O Eliud Kipchoge απέχει σε επίσημο αγώνα 100 δευτερόλεπτα από το να ρίξει τις 2 ώρες. Έχει το παγκόσμιο ρεκόρ με 2:01.39, από τον Μαραθώνιο στο Βερολίνο πέρυσι – ενώ φέτος δεν έτρεξε λόγω του “INEOS 1:59 challenge” με τον Kenenisa Bekele μάλιστα να πλησιάζει στα 2″ το ρεκόρ!

Ο μέσος ρυθμός που απαιτείται είναι τα 2’50″6 / χλμ – είναι σχεδόν 17″/100μ. (17″06 για την ακρίβεια – τα 17″ θα έβγαζαν 1:59.34)
Τον Μάιο του 2017 στη Monza, ο Kipchoge στην πρώτη του απόπειρα, σε αντίστοιχο project, είχε τρέξει σε 2:00’25”.

Επίτευγμα – ρεκόρ

Για να είναι επίσημο ένα ρεκόρ θα πρέπει βέβαια να είναι εγκεκριμένος αγώνας, σε πιστοποιημένη διαδρομή (με απόσταση αρχικού-τελικού σημείου λιγότερο από το μισό της απόστασης και συνολική κατωφέρεια όχι πάνω από μέσο όρο 1μ/χλμ), να υπάρχει doping-control, η τροφοδοσία με υγρά κλπ να γίνεται μόνο σε καθορισμένα σημεία, οι “λαγοί” να μην ξεκινούν ενδιάμεσα ή περιμένουν να καλυφθούν στροφή σε κυκλική διαδρομή ούτε να δίνεται ρυθμός από αυτοκίνητο/μηχανή.

Η διαδρομή στη Βιέννη πληροί τις δύο σχετικές συνθήκες αλλά κατά τα άλλα τα περισσότερα δεν τηρούνται.

H πρόκληση των 2 ωρών, έστω και ως κάλυψη εκτός επίσημου αγώνα, είναι από τα πλέον δημοφιλή θέματα με έρευνες και μεγάλα project να γίνονται σχετικά και σε κάθε περίπτωση θα είναι μια ιστορική στιγμή.

” To run in Berlin and to run in Vienna are two different things. Berlin is running and breaking a world record. Vienna is running to making history. They are two very different things ” είπε ο Kipchoge.

Προηγούμενο άρθροΤροποποιήσεις στο αγωνιστικό σύστημα αναπτυξιακών ηλικιών
Επόμενο άρθροΈσπασε (ανεπίσημα) το 2ωρο ο Kipchoge #NoHumanIsLimited

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν ξέρω ποιο είναι μεγαλύτερο κατόρθωμα. Να κάνει κανείς μαραθώνιο κάτω από 2 ώρες ή να βλέπεις κάποιον να τρέχει επί 2 ώρες συνεχόμενα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ