Σχετικά με τα πρώτα μέτρα και τα ερωτηματικά και προβλήματα που δημιουργούνται, ο γγ του ΣΕΓΑΣ κος Σεβαστής έστειλε την ακόλουθη επιστολή σε όλα τα μέλη και σωματεία του ΣΕΓΑΣ.

Εστίασε στην πρόταση για άμεση έναρξη προπονήσεων όλων των αθλητών σχεδιασμού και εθνικών ομάδων αλλά και να επιτραπούν σύντομα οι προπονήσεις στα αγωνιστικά τμήματα των Συλλόγων, καθώς και στην πιθανή διαφορετική αντιμετώπιση σε αθλητικές εγκαταστάσεις της ΓΓΑ και Δημοτικές.

Η επίστολή

Αθήνα, 1 Μαΐου  2020

Αγαπητοί Συνεργάτες και Φίλοι,

Καλή Πρωτομαγιά.

Εύχομαι όπως πάντα να είστε καλά εσείς και οι οικογένειές σας. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια  φάση,  που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «καμπή» σε δυο πολύ κρίσιμους τομείς:

Για όλο τον κόσμο  ξεκινάει μια περίοδος που η σταδιακή  έστω έξοδος από τα σπίτια μας εγκυμονεί κινδύνους υποτροπής της πανδημίας στη Χώρα μας, αλλά και προσωπικά για τον καθένα μας ξεχωριστά και παράλληλα, ξεκινάει και η προσπάθεια επανεκκίνησης του Ελληνικού Αθλητισμού, με πολλά όμως προβλήματα και περισσότερες αντιφάσεις.

Είναι αλήθεια ότι το αγαπημένο «σύνθημα» της αθλητικής ηγεσίας «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ» ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, στο μέτρο που ζούμε λόγω κορωνοιού πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλά το να διεξάγονται ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ με εκατοντάδες εκπροσώπους Φορέων του Αθλητισμού ή της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ακουστούν προτάσεις ουσίας που να οδηγήσουν σε αποφάσεις λειτουργικές, συνεκτικές και ολοκληρωμένες, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Θέλω μάλιστα πριν συνεχίσω να καταγράψω τις σκέψεις,  προτάσεις και απόψεις μου, να ξεκαθαρίσω ότι δεν αμφισβητώ τις προθέσεις της Αθλητικής ηγεσίας, αλλά τα αποτελέσματα.

Σημειώνω επίσης ότι ο ΣΕΓΑΣ κατέθεσε αναλυτικές προτάσεις προς την αθλητική ηγεσία την επομένη ημέρα κιόλας, από την Τηλεδιάσκεψη των Αθλητικών Φορέων, όπως ζητήθηκε και φαίνεται ότι ήταν σίγουρα ο πρώτος και ίσως και ο μόνος Φορέας που ανταποκρίθηκε άμεσα.

Χθες λοιπόν ανακοινώθηκε το Σχέδιο Επανεκκίνησης του Ελληνικού Αθλητισμού, από τον Υφυπουργό κ. Αυγενάκη. Ανατέθηκε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να προτείνει κατά προτεραιότητα ποιοι Αθλητές και Αθλήτριες θα πρέπει να «μπουν» πρώτοι στις προπονήσεις.

Η ηγεσία της ΕΟΕ εγκλωβισμένη πολλές φορές στον μικρόκοσμό της και στις πολιτικοαθλητικές της ισορροπίες, ενδογενείς και εξωγενείς και μακριά από τη βάση του Αθλητισμού, η καρδιά του οποίου κτυπά κυρίως στην Ελληνική Περιφέρεια, επέλεξε να προτείνει στην πρώτη φάση να ξεκινήσουν προπόνηση οι Αθλητές – Αθλήτριες της λεγόμενης Προολυμπιακής ομάδας, στην οποία περιλαμβάνονται Αθλητές – Αθλήτριες που έχουν πιάσει ήδη τις προϋποθέσεις ή «ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ» την πρόκριση!

Εδώ αρχίζουν τα ερωτηματικά:

Ποιος και πως καθορίζει ποιοι διεκδικούν την πρόκριση όταν μάλιστα οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν σε 15 μήνες;  Ποιος γνωρίζει ποιοι θα συγκροτήσουν τελικά την Ολυμπιακή Ομάδα;

Ο ΣΕΓΑΣ υπέβαλε στην ΕΟΕ την λίστα των «Ελίτ» αθλητών του όλων των κατηγοριών στις οποίες διεξάγονται Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και οι οποίοι το 2019 πέτυχαν επιδόσεις που θα τους έδιναν τη δυνατότητα συμμετοχής στα αντίστοιχα Πρωταθλήματα, αν διεξάγονταν το 2020.

Την Ε.Ο.Ε. δεν την ενδιαφέρουν οι προοπτικές και η εξέλιξη αυτών των αθλητών –αθλητριών; Εμάς όμως μας ενδιαφέρουν και πολύ μάλιστα και γι’ αυτό διεκδικούμε την δυνατότητα και αυτών των αθλητών -αθλητριών να ξεκινήσουν τις προπονήσεις τους την επόμενη εβδομάδα.

Θα το υποστηρίξει αυτό η ΕΟΕ; Θα το αποδεχθεί η Αθλητική Ηγεσία;

Και ασφαλώς εκκρεμεί η πρότασή μας, ώστε πριν το τέλος Μαΐου (18.5.20) να επιτραπούν οι προπονήσεις στα αγωνιστικά τμήματα των Συλλόγων, γιατί πρόθεσή μας είναι να διεξαχθούν όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και όχι μόνο των Κ20 (Ε/Ν) που ζήτησε ο κ. Υφυπουργός.
Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Υφυπουργό ότι και οι Κ18 (Π/Κ) αθλητές και αθλήτριες, όχι μόνο δικαιούνται «πριμοδότηση»  μέσα από το δικό τους Πρωτάθλημα, αλλά και ότι αρκετοί από αυτούς καταλαμβάνουν συχνά θέσεις στο Πρωτάθλημα των Κ20 (Ε/Ν) για τις οποίες  προβλέπεται επίσης πριμοδότηση για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Επομένως για ΟΛΟΥΣ τους αθλητές και αθλήτριες αυτών των ηλικιακών κατηγοριών πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ οι προπονήσεις, για την ισότιμη μεταχείριση όλων και την αποφυγή νομικών και άλλων περιπλοκών.

Εδώ ακριβώς ανακύπτει ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που συνιστά ταυτόχρονα μια μεγάλη ΑΝΤΙΦΑΣΗ!

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μια άλλη χαοτική  «ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ» με  εκπροσώπους των Δήμων όλης της Χώρας. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από όλη την Ελλάδα, ο κ. Υφυπουργός ξεκαθάρισε στους υπεύθυνους των Δημοτικών Σταδίων κ.λπ. ότι αυτοί είναι αρμόδιοι να χειριστούν το ζήτημα της επανεκκίνησης των προπονήσεων στις Δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, εφ’ όσον βέβαια τηρούνται οι βασικοί κανόνες περί «ανοικτών» εγκαταστάσεων κ.λπ. και ασφαλώς τα πρωτόκολλα και τα μέτρα προφυλάξεων που υπέδειξε ο ΕΟΔΥ.

Δεν θέλει πολλή φαντασία για να προβλέψει κανείς το αλαλούμ που θα προκύψει τις επόμενες ημέρες:

Άλλα μέτρα και σταθμά θα ισχύουν μεταξύ των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάγονται στη ΓΓΑ (ΟΑΚΑ – ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ- ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ, ΕΑΚ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ κ.λπ.) και διαφορετικά  σε εγκαταστάσεις που υπάγονται σε Δήμους (ΤΡΙΚΑΛΑ- ΚΑΒΑΛΑ- ΣΕΡΡΕΣ κ.λπ.). Οι αναφορές είναι τελείως ενδεικτικές, αλλά πραγματικές.

Επίσης είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις και διαφορές στην διαχείριση των επί μέρους Δημοτικών Αρχών, σχετικά με τις πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες θα επιτρέπεται η μη η χρήση των εγκαταστάσεων (αθλητές Σωματείων, υποψήφιοι ΣΕΦΑΑ, Στρατ. Σχολών, δρομείς Υγείας, πολίτες κ.λπ.) με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα, προστριβές, ακόμη και χαοτικές καταστάσεις.

Η Αθλητική Ηγεσία θα πρέπει να αποφασίσει και να ξεκαθαρίσει άμεσα:

  1. Έχει εκχωρήσει με Π.Ν.Π. το δικαίωμα στις Ομοσπονδίες να ρυθμίζουν τα των Πρωταθλημάτων τους ή θα αποφασίσει αυτή ποια Πρωταθλήματα θα γίνουν και ποια όχι;
  2. Θα έχουν όλοι οι αθλητές-τριες κάθε κατηγορίας τον ίδιο χρόνο να προπονηθούν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος της κατηγορίας τους ή όχι; Πως θα κάνουμε Εθνικά Πρωταθλήματα όταν δεν εξασφαλίζουμε ίδιες προϋποθέσεις προετοιμασίας σε όλους τους αθλητές – αθλήτριες;
  3. Μπορεί να εξασφαλίσει η Πολιτεία ότι η αντιμετώπιση των Αθλητών-τριών θα είναι ίδια στα Στάδια εποπτείας – αρμοδιότητας της ΓΓΑ και τα αντίστοιχα αρμοδιότητας των Δήμων; Σ’ αυτά τα τελευταία θα υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των Δημοτικών Αρχών;
  4. Ενδιαφέρει την Πολιτεία η εξασφάλιση ισονομίας μεταξύ των αθλητικών Σωματείων, χωρίς αλλοίωση του συναγωνισμού που θα προκύψει εάν δεν λυθούν άμεσα τα ανωτέρω προβλήματα; Θα ενισχύσει οικονομικά τα Σωματεία που έχουν αποστερηθεί σημαντικούς πόρους λόγω της διακοπής των δραστηριοτήτων με εντολή της Κρατικής Αρχής, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής στους αγώνες;
  5. Πότε και με ποιο τρόπο ή ποια διαδικασία θα γνωρίζουν οι Ομοσπονδίες με βάση ποιόν προϋπολογισμό εσόδων θα προγραμματίσουν την δραστηριότητα τους στο υπόλοιπο της χρονιάς; Πότε θα εισπράξουν την 2η δόση της τακτικής επιχορήγησης του 2020; Ποιες είναι οι προοπτικές κάλυψης της απώλειας εσόδων από ιδιωτικούς πόρους, λόγω απαγόρευσης δραστηριοτήτων όπως δρομικοί αγώνες κ.λπ.;

Καλές είναι οι Τηλεδιασκέψεις, καλύτερες οι αιμοδοσίες και οι επικοινωνιακές καμπάνιες, αλλά εδώ  υπάρχει ολόκληρη η αθλητική κοινωνία, οικογένειες, Σωματεία, Αθλητικά Στελέχη, Προπονητές και τελευταίοι αλλά όχι έσχατοι ΑΘΛΗΤΕΣ και ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ που ζητάνε από την Πολιτεία απαντήσεις λύσεις, ισότιμη μεταχείριση και ΣΤΗΡΙΞΗ ηθική και υλική!

Ο ΣΕΓΑΣ και ο Στίβος, που τον ξέχασε στην ομιλία του κατά την ανακοίνωση των μέτρων ο κ. Υφυπουργός, έχει κάνει έγκαιρα και επανειλημμένα τις προτάσεις του και περιμένει ΛΥΣΕΙΣ!

Μία καλή αρχή θα είναι τα αγωνιστικά τμήματα όλων των Σωματείων να μπουν άμεσα στις προπονήσεις  σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στις ανοικτές εγκαταστάσεις των Δήμων αλλά και σε αυτές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού! Πάντα  με την συστηματική τήρηση των μέτρων προφύλαξης που συστήνουν οι ειδικοί!

Περιμένουμε επίσης άμεσες απαντήσεις στα 5 παραπάνω ερωτήματα!

Να είστε καλά και να προσέχετε ακόμη περισσότερο τώρα με την απελευθέρωση των μέτρων.

Βασίλης Σεβαστής

Γενικός Γραμματέας ΣΕΓΑΣ

Προηγούμενο άρθροΕπανεκκίνηση προπονήσεων από 5/5 – με βασικά ερωτηματικά
Επόμενο άρθροΕπανέναρξη προπονήσεων για επιλεγμένους αθλητές Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ