Με επικεφαλής τον πρώην πρωταθλητή του μήκους, βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην Υφυπουργό Παιδείας αλλά και ΓΓ Αθλητισμού Κώστα Κουκοδήμο και κεντρικό πρόσωπο στην αφίσα της τον πρώην πρωταθλητή του ακοντισμού Κώστα Γκατσιούδη – και μήνυμα “με στόχο την αλλαγή” – ο σχηματισμός “Εκκίνηση” έκανε την πρώτη συγκέντρωση και παρουσίασή του στις εγκαταστάσεις του Όμιλου Αντισφαίρισης Φιλοθέης το Σάββατο 19/12 ενόψει των επερχόμενων εκλογών της Ομοσπονδίας μετά το καλοκαίρι του 2016.

“Εκκίνηση για τη μεγάλη αλλαγή στο στίβο. Για τον στίβο και τον αθλητισμό όπως τον ονειρευόμαστε” είναι το κεντρικό σύνθημα του κινήματος που πλαισιώνεται από πολλούς προπονητές, διακεκριμένους πρώην πρωταθλητές και διάφορους παράγοντες και επιχειρηματίες. Αρκετοί είναι ενεργοί ή είχαν εργαστεί σε διάφορες θέσεις στην Ομοσπονδία στο παρελθόν ενώ κάποιοι επανέρχονται μετά από μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα στα δρώμενα.

Εκτός από τον Κουκοδήμο και τον Γκατσιούδη, η αργυρή Ολυμπιονίκης του ύψους Νίκη Μπακογιάννη, ο Λάμπρος Παπακώστας, ο Αλέξανδρος Τερζιάν, ο Αλέξης Αλεξόπουλος, ο Δημήτρης Χατζόπουλος. ο Στέλιος Μπίσμπας, ο Νότης Παπούλιας, είναι στην πρώτη γραμμή.
Επίσης, ο παλιός προπονητής του Κουκοδήμου και πρώην εθνικός προπονητής Στέργιος Τσιφτσόγλου, οι προπονητές Πλούταρχος Σαρασλανίδης, Μιχάλης Αναγνώστου, Ηλίας Κορώνας, Σπυρος Μπεκρής, Ναπολέων Κεφαλόπουλος, Κυριάκος Χονδροκούκης, Βασίλης Κοκόλης.
Ακόμη, ο Γιώργος Γιατρουδάκης, πρόεδρος του Ελ.Βενιζέλου Χανίων, ο Γιάννης Ζουμπούλης πρόεδρος του ΓΑΣ Ιλισός, ο δημοσιογράφος Νίκος Τσώνης και ο πρώην ταμίας του ΣΕΓΑΣ και επιχειρηματίας Δημήτρης Ανδριόπουλος είναι στο προσκήνιο.

Οι Ιδρυτικές Αρχές & Θέσεις του Κινήματος “ΕΚΚΙΝΗΣΗ”

Αρχές
ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ: Η Ομοσπονδία θα θεσμοθετήσει τον αξιοκρατικό τρόπο με τον οποίο θα αναδεικνύονται και θα επιβραβεύονται οι καλύτεροι σε όλους τους τομείς.
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Θα δοθεί προτεραιότητα στον πλήρη εκσυγχρονισμό του τρόπου διοίκησης του ΣΕΓΑΣ, μέσω και των γραπτών προτάσεων που θα ζητηθούν από τα σωματεία.
ΔΙΑΦΑΝΕΙA: Όλες οι διαδικασίες στην Ομοσπονδία θα ενταχθούν στα διεθνή πρότυπα διαφάνειας.
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ: Ο συλλογικός τρόπος αποφάσεων θα αποτελέσει τον πυρήνα των δημοκρατικών διαδικασιών στην Ομοσπονδία.

Οικονομικά
• Κανένα σωματείο, αθλητής, προπονητής απλήρωτος έστω για μία ημέρα.
• Σταδιακή απεξάρτηση της λειτουργίας της Ομοσπονδίας από τις κρατικές επιχορηγήσεις με ιδιαίτερη δραστηριοποίηση στη σχέση με την κοινωνία για άντληση πόρων, χορηγιών και δωρεών από ιδιώτες με κατεύθυνση και προς τα σωματεία (θεσμοθέτηση της υποβοήθησης των σωματείων στη χορηγική τους προσπάθεια). Εύρεση και συμφωνία με μεγάλους χορηγούς ανά τομείς όπως:
o Εμφάνιση ομάδων
o Κάλυψη γεγονότων / επικοινωνίας
o Χορηγοί μαραθωνίου & δρομικών events
o Εκπαίδευση & ανάπτυξη
o Υποδομών
o Εθελοντισμού

Ανάπτυξη
• Δημιουργία προπονητικών υποδομών, για την ανάκτηση της αίγλης του υψηλού αθλητισμού με α) τη Δημιουργία σχολής εκπαίδευσης προπονητών, αθλητών και παραγόντων για την ποιοτική αναβάθμιση του χώρου και τη θεσμοθέτηση διαρκούς επιμόρφωσης ελλήνων και ξένων προπονητών και αθλητών, β) την αναβάθμιση των προπονητικών εγκαταστάσεων και ιδιαίτερα της Πάρνηθας.
• Επιβράβευση της συνολικής προσπάθειας ενός αθλητή με τη συμμετοχή του στους αγώνες που μπορεί να επιλεχθεί.
• Γιγάντωση του δρομικού κινήματος (διπλασιασμός του την τετραετία 2016-2020) μέσω αγώνων όπως Μαραθώνιοι, Ημιμαραθώνιοι, Run Greece, αγώνες βουνού κ.α.
• Ανάπτυξη και διαφήμιση στο εξωτερικό του προγράμματος “αθλητικός τουρισμός στην ΕΛΛΑΔΑ”.
Διοίκηση
• Αποτελεσματική διοικητική λειτουργία της Ομοσπονδίας σε οικονομικό και παραγωγικό επίπεδο.
• Βελτίωση του καταστατικού λειτουργίας ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος και διαφάνεια στα οικονομικά δρώμενα αλλά και στη δημοκρατική διοίκηση της Ομοσπονδίας καθώς και καθιέρωση εσωτερικού οικονομικού ελέγχου της Ομοσπονδίας από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, μία φορά τον χρόνο.
• Ανασυγκρότηση του ρόλου του ΔΣ και βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.
• Θεσμοθέτηση σε εβδομαδιαία βάση, της ώρας ακρόασης του σωματείου, αθλητή και προπονητή, από τον Πρόεδρο, Γενικό Γραμματέα & ειδικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας.
• Αναβάθμιση της εικόνας και επικοινωνίας της Ομοσπονδίας (γραφείο τύπου, ιστοσελίδα, κοινωνικά μέσα δικτύωσης, παραγωγές κλπ.).
• Εντατικοποίηση της σχέσης και συνομιλίας με την Πολιτεία και τους θεσμούς, με αρχικό στόχο την ανάπτυξη του εθελοντισμού «Αγαπάω τον Στίβο – Προσφέρω», για αξιοποίηση σε αγώνες, διοργανώσεις κλπ. (θεσμοθέτηση του ρόλου του εθελοντή με ανταπόδοση παροχών μπόνους στα σωματεία που παράγουν εθελοντές)
• Επανένταξη των παλαιών πρωταθλητών στην ομοσπονδία για να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα “μοντελοποίηση του αθλητικού τρόπου ζωής”, με στόχο το άνοιγμα στην κοινωνία, τον απλό αθλητή, το παιδί, για να τους φέρουμε κοντά στην άθληση σταδιακά.
• Τόνωση του ανύπαρκτου εθνικού και διεθνούς ρόλου της Ομοσπονδίας με ανθρώπους πρεσβευτές που θα έχουν θέληση & δύναμη να προβάλουν τα συμφέροντα του ΣΕΓΑΣ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προηγούμενο άρθροΣτις 22/12 η βράβευση του ΠΣΑΤ, με υποψηφιότητες από το στίβο
Επόμενο άρθροΠαγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων στο επικοντώ στη Νέα Ζηλανδία

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλή ιδέα από τους παλιούς πρωταθλητές.
    Αλλά πως θα διοικήσουν αυτοί; Τι εμπειρία έχουν; Θα βάλουν τον Κώστα Γκατσιούδη μπροστά που δεν ξέρει ούτε λέξη αγγλικά και μπερδεύει κάθε φορά πως γράφεται το όνομά του;
    Η προσπάθεια μου θυμίζει επίπεδο Σεβαστή, δηλαδή να πάμε χρόνια πίσω…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ