Ένα χειρόγραφο 127 ετών για την ίδρυση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων δημοπρατήθηκε στη Νέα Υόρκη με τελική τιμή τα 8,8 εκατομμύρια δολάρια!

Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από τον ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (1984),  Pierre de Coubertin το 1892, αναφέρεται στο σκεπτικό για την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων και υποστηρίζει την αθλητική επιδίωξη, εκτός των παραμέτρων της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Γράφηκε στα γαλλικά και εκφωνήθηκε σε ομιλία του για την 5η επέτειο της Γαλλικής Ένωσης Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στη Σορβόννη.

Εκεί ο Κουμπερτέν περιέγραψε το όραμα του για την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνοντας πως η άνοδος του αθλητισμού συνδέεται με άλλες νέες ιδέες, τεχνολογίες και συστήματα που προωθούν την ανθρώπινη πρόοδο και την καινοτομία, όπως το τηλεγράφημα, οι σιδηρόδρομοι και οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα.

Στο μανιφέστο, ο Κουμπερτέν περιγράφει την κατάσταση του αθλητισμού σε χώρες όπως τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και αλλού σε όλο τον κόσμο, για να δείξει ότι η αθλητική προσπάθεια δεν ήταν πια μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

«Δεν υπάρχει διεθνής οργανισμός που να έχει παραμείνει σχετικά αμετάβλητος για 125 χρόνια και είναι αυτός που πραγματικά προωθεί την ειρήνη», δήλωσε στο Reuters ο Ρίτσαρντ Όστιν, επικεφαλής του τμήματος βιβλίων και χειρογράφων της Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Το χειρόγραφο των 14 σελίδων είναι το μόνο γνωστό αντίγραφο του μανιφέστου. Είχε χαθεί κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και βρέθηκε σε ελβετική συλλογή στα μέσα τη δεκαετίας του ’90.

Πηγές: ethnos.gr, iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΑπολογισμός ΚΟΕΑΣ 2019
Επόμενο άρθρο“Τρέχω-Συνεισφέρω-Ευαισθητοποιώ” Kifisia Run 2020 [αναβολή για 4/10]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ