Έκτακτο συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη από 26 μέλη συγκλήθηκε την Παρασκευή στο Λονδίνο με προεδρεύοντα τον πρόεδρο της IAAF, Sebastian Coe, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς μια έκθεση 323 σελίδων της WADA που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες αποκαλύπτει ένα κυκλωμα εκβιασμών και συγκάλυψης με εμπλεκόμενους πολλούς αθλητές, προπονητές, γιατρούς και προσωπικό στη Ρωσία.

Κατά την απόφαση του συμβουλίου η Ρωσία τέθηκε σε διαθεσιμότητα απο την Παγκόσμια Ομοσπονδία κι έτσι όσο παραμένει εκτός δεν θα δικαιούνται συμμετοχής οι αθλητές της στις διεθνείς διοργανώσεις!!!
Επίσης αφαιρείται από τη Ρωσία το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν 2016 που θα γινόταν στο Καζάν καθώς και το Παγκόσμιο Κύπελλο βάδην.
“Η εξαπάτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο δεν θα γίνει ανεκτή. Θέτουμε προσωρινά την ARAF (All-Russia Athletic Federation) σε διαθεσιμότητα” δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της IAAF, Seb Coe.

Κατά την έκθεση της WADA, αθλητές της Ρωσίας οδηγούνταν στη λήψη αναβολικών, πλήρωναν ώστε να υπάρχει κάλυψη για τη δράση και για θετικά δείγματα ενώ περισσότερα από 1.400 δείγματα παραποιήθηκαν από τον διευθυντή της WADA στο διαπιστευμένο εργαστήριο της Μόσχας, ώστε να μη γίνει νέα ανάλυση από τη WADA (τα δείγματα από τις κορυφαίες διοργανώσεις φυλάσσονται και μπορούν να επανελεγχθούν με νεότερα δεδομένα)
Μάλιστα γινόταν λόγος για εγκληματική δράση 5 αθλητών, 4 προπονητών και ενός ιατρού.

Ο γιος του Lamine Diack, Papa Massata Diack, που ήταν σύμβουλος της IAAF, ο Gabriel Dolle, πρώην διευθυντής του τμήματος αντι-ντόπινγκ της IAAF, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού (ARAF) Valentin Balakhnichev και o πρώην επικεφαλής προπονητής της για μεγάλες αποστάσεις και βάδην, Alexei Melnikov, κατηγορούνται για διάφορες παραβάσεις του κώδικα Δεοντολογίας της IAAF.

Εντωμεταξύ ο πρώην πρόεδρος της IAAF Lamine Diack κατηγορείται για διαφθορα και γίνεται έρευνα από τη Γαλλική Αστυνομία. Η βασική κατηγορία είναι ότι χρηματιζοταν για να φροντίζει να μην υπάρχουν κυρώσεις σε Ρώσους αθλητές που είχαν αποτύχει σε doping test το 2011.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή του Οργανισμού με επικεφαλής τον κο Richard Pound, πρότεινε την ανάκληση της διαπίστευσης του Εργαστηρίου Antidoping της Μόσχας και την απομάκρυνση του διευθυντή του, Grigory Rodchenkov. Επιπλέον όμως πρότεινε να τεθεί σε διαθεσιμότητα η Ρωσική Ομοσπονδία από μέλος της IAAF.

Η Yelena Isinbayeva, που προγραμμάτιζε την επιστροφή της στην αγωνιστική δράση, έστειλε ανοικτή επιστολή τονίζοντας πως όλες της οι νίκες ήταν «καθαρές» και άξιες, ακολουθώντας όλους τους κανονισμούς περι antidoping. Είπε πως η κατάσταση στη Ρωσική εθνική ομάδα είναι λυπηρή αλλά πως δεν πρέπει νααντιμετωπιστούν όλοι αρνητικά και δεν πρέπει να αποκλειστούν αθώοι αθλητές που δεν έχουν σύνδεση με το σκάνδαλο doping, από διεθνείς διοργανώσεις και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ριο.
Είχε όμως ελπίδα για σοφή λύση από πλευράς IAAF και ότι θα ληφθεί η σωστή απόφαση.
Όσοι είναι ένοχοι να πληρώσουν, ενώ οι αθώοι να έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν και να εκπροσωπήσουν τη Ρωσία με αξιοπρεπή τρόπο στο διεθνή στίβο, ήταν ο επίλογος στην επιστολή της σπουδαίας Ρωσίδας.

Αντίστοιχα κι ο Sergey Bubka, που είχε βιώσει από πρώτο χέρι την αδικία μιας κατάστασης όταν το 1984 δεν ήταν σε θέση να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Los Angeles λόγω του μποϊκοτάζ των Αγώνων -και- από τη Σοβιετική Ένωση, δήλωσε πως δεν πρέπει να στερηθούν οι “καθαροί αθλητές” το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε πλήρη συνεργασία με τη WADA οι εθνικές ομοσπονδίες και Ολυμπιακές Επιτροπές, πρέπει να εξετάσουν τα πάντα: σε κάθε περίπτωση, σημείο προς σημείο και κάθε όνομα. Δεν πρόκειται για μία χώρα, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί προσοχή, κατέληξε ο Ουκρανός αντιπρόεδρος της IAAF.

Ο Coe πρωτύτερα δήλωσε ότι αυτές είναι «μαύρες μέρες» για τον κλασσικό αθλητισμό, αλλά ότι είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο άθλημα.

Προηγούμενο άρθροΜε κεκτημένη ταχύτητα Μερούσης και Ρεμπούλη οι Πρωταθλητές στο Μαραθώνιο
Επόμενο άρθροΟι κορυφαίοι των κορυφαίων: Οι 3αδες για τον αθλητή-τρια της χρονιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ